Cum sociis natoque penatibus

Protesti  mljekara  najavljeni  za srijedu 05. novembar  neće biti održani, za sada. Ovo je odluka koju su mljekari  BiH donijeli kako bi dali rok od sedam dana Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da pokušaju iznaći rješenje za situaciju u kojoj se mljekari BiH nalaze i u kojoj će se tek naći ukoliko se nešto ne poduzme u cilju zaštite domaćih  proizvodjača. Za one neupućene kratko da kažemo da je EU donijela agrarni budžet kojim stimuliše svoje proizvodjače na održavanje proizvodnje, a s obzirom da se zbog nemogućnosti izvoza u Rusku Federaciju stvaraju tržišni viškovi svo mlijeko i mliječni proizvodi preusmjeravaju se  na tzv.  treća tržišta u koja spada i BiH. Time su domaćoj proizvodnji ruke dvostruko svezane, prvo jedan čvor  zbog nemogućnosti izvoza naše robe na tržište EU, a drugi čvor zbog  uvoza  mlijeka iz EU po izuzetno niskim cijenama. Naravno,  država koja je trebala da domaćom legislativom zaštiti naše proizvodjače dopustila je uvoznom lobiju ,zvao se on i EU  da budu  feudalci ,a naše proizvodjače su spustili u rang robova. Ovoj tezi u prilog ide i današnja izjava ministra   vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Borisa Tučića koji je praktično odbio kao neostvarive sve prijedloge domaćih proizvodjača.Tako ministar Tučić na pres konferenciji  u Sarajevu kaže da  akcize na mlijeko nije moguće ostvariti, jer mlijeko nije akcizna roba. Smatra i da se uvođenje prelevmana od 72 feninga kosi sa zakonom o carinskim tarifama, a  ukoliko mljekari pristupe blokadi carinskih terminala i pokušaju spriječiti uvoz mlijeka naljutićemo Evropu tako što će EU blokirati  izvoz drugih proizvoda iz naše zemlje. Na poziv mljekara za rješavanje njihovih pitanja kaže Tučić odazvalo  se samo ovo ministarstvo i Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, iako su tražili pomoć od najmanje osam institucija.

Kroz CEFTA-u se prema riječima predsjednika UO Saveza općinskih udruženja poljoprivrednika USK Huseina Selimovića uspio osigurati izvoz 700.000 litara mlijeko u Kosovo. Možda  je  u iščekivanju nekog konkretnijeg  rješenja dobra prilika pozvati stanovništvo BiH na bojkot uvoznog mlijeka, jer se na policama naših marketa može pronaći mlijeko i mliječni proizvodi iz BiH i tako štititi domaćeg proizvodjača. Istina možda nebi bilo mnogo, ali svakako je više od onog što država čini za našeg poljoprivrednika.

Renata Sedić

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 394 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Novembar 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda