Cum sociis natoque penatibus

Na osnovu Odluke o iumjenama i dopunam odluke  o utvrdjivanju i objavljivanju rezultata izbora u BiH a kmoja je objavljena kasno sinoć došlo je do promjena u  rasporedu mandata za Skupštinu Unsko sanskog kantona.naime nakon ponovnih prebrojavanja glasova na nekoliko biračkih mjesta  u Centru za brojanje glasova u Sarajevu utvrdjeno je da je Stranka demokratske akcije  za Skupštinu Unsko sanskog kantona dobila 31 525 glasova a ne kako je ranije bilo utvrdjeno 31 537 glasova,dakle 17 glasova manje dfok je  Stranka demokratske aktivnosti umjesto prije prebrojanih 16 475 po novom brojanju dobila 16526 ili 51 glas više što je prema izračunu mandata bilo dovoljno da  Stranka demokratske akcije izgudi jedan mandat koji je prešao na stranu Stranke demokratske aktivnosti pa tako sada SDA ima ukupno 10 mandata u Skupštinu USK dok A SDA ima ulupno šest mandata.Kod ostalih stranaka broj mandata je ostao nepromijenjen pa  su tako DF I SDP  dobili po četiri mandata , SBB 3 mandata  , Laburisti BiH dva mandata i Koalicija Zajedno za promjene 1 mandat.Tako je  bez mandata ostao Husnija Miskić iz SDA a mandat u Skupštini USK dobio je Duraković Munir iz A SDA.sastav Skupštine USK sada izgleda ovako :

SDA

1.            VELADŽIĆ SAMIR                            

2.            HUŠIĆ NIJAZ                     

3.            MAHMIĆ MEHMED                       

4.            JUSIĆ NISVET                 

5.            BAŠAGIĆ EDIN                 

6.            EGRLIĆ AHMET                

7.            HODŽIĆ DAMIR                               

8.            MAHIĆ SANEL                                  

9.            MUMINOVIĆ SAMIR                    

10.          ĆUFUROVIĆ ASMIR                       

A SDA

11.          OGREŠEVIĆ NERMIN   

12.          HALILOVIĆ HAJRUDIN  

13.          HADŽIPAŠIĆ ADMIR      

14.          VELADŽIĆ SAFET                             

15.          LULIĆ FERID                      

16.        DURAKOVIĆ MUNIR

DF

17.          HODŽIĆ FARKO               

18.          HASIĆ SANIL                     

19.          PROŠIĆ EKREM                

20.          ZULIĆ NEDIMA                

SDP

21.          MURIĆ AMIR                   

22.          LONIĆ MLADEN                              

23.          MUSLIĆ ALBIN                 

24.          MIRKOVIĆ ŽELJKO         

SBB

25.          KADIRIĆ NIJAZ               

26.          ŠUŠIĆ MERISA                

27.          MUŠANOVIĆ ADMIR     

LS

28.          BEGANOVIĆ MIRVET    

29.          KANTAREVIĆ RASIM     

Koalicija Zajedno za promjene.

30.          KESEROVIĆ KENAN        

Napominjemo da su ovo utrdjeni i objavljeni rezultati na koje se  politički subjekti mogu žaliti u  narednih 48 sati.Osim ovih utvrdjenih razlika u broju glasova bilo je još pet sličnih odluka ali su se one uglavnom odnosile na broj  glasova unutar lista političkih subjekata i nisu donijele do značajnijih promjena  u dobijenim mandatima več su samo kod nekih subjekat kandidati zamjenili mjesta na listama.   

EU proizvodi preplaviće bh-a tržište - prijeti nam uništenje bh-a proizvodnje!

Proizvođači mlijeka u BiH najavljuju proteste ukoliko vlast  ne  uvede takse za  uvozno mlijeko i time ne  zaštiti domaću proizvodnju. Kao prioritet svih prioriteta ova problematika se nametnula nakon što je  Evropska Unija odlučila  subvencionirati   izvoz  mlijeka  na  naše tržište, kako bi se   riješila   tržišnih viškova. Da pojasnimo, EU je formirala agrarni budžet za zemlje članice EU u cilju spašavanja proizvoda animalnog porijekla koje zbog sankcija od strane Ruske Federacije ne mogu izvoziti na to tržište pa su odlučili da sve te proizvode šalju po izuzetno niskim cijenama u zemlje tzv. trećeg tržišta medju kojima je i BiH.

S druge strane osim što se hitno mora iznaći modus da se zaštite proizvodjači od uvoza, problem je i taj što naši proizvodjači nemaju dozvolu za izvoz mlijeka u EU. U oba entiteta proizvođači su nezadovoljni   otkupnom cijenom  mlijeka.

Zbog problema koji bi sada i definitivno mogao zapečatiti sudbinu ionako slabašne bh-a proizvodnje za ponedjeljak 03. novembar najavljen je sastanak poljoprivrednika oba entiteta i Ministarstva trgovine i ekonomskih odnosa BiH, dok je  ove subote (01.11.2014) održana je vanredna sjednica UO Saveza općinskih udruženja poljoprivrednika USK na kojoj je donešena odluka da se ukoliko se u ponedjeljak ništa ne riješi   05 novembra priključe proizvodjačima mlijeka iz cijele BiH i izidju na protest i blokiraju carinski terminal Izačić.

Ipak  sa uvodjenjem taksi na uvozno mlijeko donekle bi se zaštitila domaća prizvodnja,ali ono što bi ojačalo i pomoglo rast proizvodnje,a to je izvoz gotovo izvjesno je najslabija karika.U okolnostima,prvenstveno političkim,a onda i ekonomskim izvoz je nemoguća misija . Iako su mljekare ocijenjene pozitivno to  ne  predstavlja  zeleno svjetlo za  izlazak na evropsko tržište. Evropa zahtijeva da domaće zakonodavstvo odgovara sistemu Evropske Unije, da imamo certificirane laboratorije, odnosno da ispunjavamo tzv. "Higijenski paket" održavanja objekata i sirovina u proizvodnji. Iz Vanjskotrgovinske komore BiH poručuju da će za  bh. mlijeko na policama evropskih marketa trebati najmanje 3 GODINE. Kako smo već rekli za  ponedjeljak  je najavljen sastanak sa  nadležnim ministarstvom. Ako ne dodje do konkretnog dogovora, za  5. novembar proizvodjaci mlijeka   su  zakazali  blokadu uvoza na svih pet  carinskih terminala u zemlji.

Renata Sedić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 448 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda