Cum sociis natoque penatibus

Suradnja policije i lokalne zajednice

U cilju postizanja sigurnosti  u lokalnoj zajednici prvenstveno po pitanju narkomanije i prostitucije juče je u Domu kulture na inicijativu Pete policijske uprave Bos.Krupa održan  okrugli sto. Na poziv policije da uzmu učešće u dijalogu odazvali su se pedagozi, direktori, predstavnici  Vijeća roditelja osnovnih i srednjih škola kao i institucije koje su u direktnom  kontaktu sa problemom narkomanije, prostitucije i  uopće  maloljetničke delikvencije i drugih pošasti koje u 21 stoljeću prijete prvenstveno djeci i omladini, a to su Dom zdravlja i Centar za socijalni rad. Prema statističkim podacima  V PU Bos.Krupa  ako se uporedi 2013 i deset mjeseci 2014 godine  primijetan je trend rasta upotrebe narkotičkih sredstava .Takodje jedan od rastućih problema je i prostitucija i to maloljetnika . Zbog  geografskog položaja  prvenstveno blizine entitetske granice Bosanska Krupa je pogodno tlo za proizvodnju, distribuciju i  tranzit narkotičkih sredstava. Problem sa kojim se suočavaju sve sredine pa tako i Bos.Krupa  jeste vrbovanje maloljetnika ,a najbolja lokacija iz ugla dilera jesu školska dvorišta. Kako bi zaštitili djecu od sumnjivih i potencijalno opasnih osoba, složili su se svi učesnici okruglog stola, potrebna  je veća saradnja roditelja, prosvjetnih radnika  i uopće gradjana sa policijom.Takodje pozitivan primijer su MSŠ“Safet Krupić“ i OŠ“Otoka „ koji imaju video-nadzor  i koji su iznijeli pozitivne strane ovakve vrste nadzora. Poziv je upućen prema roditeljima da se više posveti  pažnja  komunikaciji sa djecom o tome kakvo je društvo u kom se kreću i gdje provode svoje vrijeme. Takodje gradjani su pozvani da ukoliko im odredjena pojava izazove sumnju da se mogu anonimno obratiti policiji. Sve navedeno je u smislu prevencije, medjutim kada osoba postane ovisnik tada se uključuju institucije kao što je Dom zdravlja i Centar za socijalni rad. Predstavnici  Doma zdravlja Bos.Krupa na liječenje se odlučuju tek ako žele izbjeći zatvorsku kaznu. Centar za socijalni rad i Dom zdravlja i do sada je imao dobru saradnju sa policijom medjutim zaključak je da se kompletna lokalna zajednica mora jače angažovati na sprečavanju širenja pošasti koja polako, ali sigurno ubija našu mladost i našu budućnost, a to niko od nas ne želi. Najavljeno je da će se u cilju uspostavljanja što bolje i konkretnije saradnje lokalne zajednice i policije ovakva vrsta sastanaka češće održavati.

Renata Sedić

U Bosanskoj Krupi je  ozvaničen početak  radova na izgradnji Centra za podršku inovacijama u poslovnoj zoni Pilana u Bosanskoj Krupi, a u okviru projekta „Razvoj inovacija i privlačenje investicija u Unsko-sanskom kantonu – BINOVA“. Projekt će do kraja 2016 godine implementirati Razvojna agencija USK sa partnerima, Općinom Bosanska Krupa, Vladom USK, Centrom za promociju lokalnog razvoja PLOD iz Bihaća i Tehničkim fakultetom u Bihaću, Ukupna vrijednost projekta iznosi više od 1.200.000 maraka

 

 

Cilj projekta je da se stimulira ekonomski razvoj i zapošljavanje u USK i unapređenje operativnog okvira za razvoj poduzetništva putem uspostave centra za podršku inovacijama i unapređenje poslovanja i kreiranja mjera podrške malom i srednjem preduzetništvu u USK.

 

-Haris Komić,direktor razvojne agencije Unsko sanskog kantona izmedju ostalog ovom prilikom je rekao  da se najveći dio projektnih aktivnosti se odnosi na uspostavu Centra za podršku inovacijama koji će pružati čitav niz programa podrške malom i srednjem poduzetništvu. Programi podrške će biti bazirani na znanju, savremenim tehnologijama, suradnji sa ključnim akterima u lokalnoj zajednici i stvarnim potrebama na tržištu. Važno je napomenuti da će kreirani instrumenti podrške biti dostupni svim privrednim subjektima u USK ali će ipak najviše koristi od projekta imati investitori u Poslovnu zonu Pilana u Bosanskoj Krupi.

 

-Armin Halitović načelnik općine Bosanska Krupa je zadovoljan što se ovakav projekat realizuje u Bosanskoj Krupi i smatra da je ovo samo još jedan korak u uspostavljanju i zaokruživanju Poslovne zone Pilana koja je u protekle tri godine postala mjesto najvećih investicija na našem kantonu.U poslovnoj zoni Pilana trenutno ima 14 poslovnih subjekata i do sada je zaposleno više od 200 radnika a ovaj  centar će doprinjeti samo još bržem zapošljavanju i privlačenju novih investitora u Poslovnu zonu PIlana.,rekao je izmedju ostalog ovom prilikom općinski načelnik Armin Halitović.

 

 

U narednim danima će se najviše raditi na sanaciji i vanjskim radovima na objektu unutar Poslovne zone Pilana  koje je Općinsko Vijeće Bosanska Krupa dodjelilo za realizaciju ovog projekta a tokom zime se planiraju unutrašnji radovi tako da se stavljanje u funkciju  Centra za podršku inovacijama i unapređenje poslovanja može očekivati u rano proljeće slijedeće godine.

 

 

Ademir Mesić

U organizaciji Crvenog križa općine Bosanska Krupa održano je takmičenje učenika osnovnih škola o  svjesnosti  postojanja mina.

Istoimeni projekt u općini se provodi već sedamnaestu  godinu za redom.  Na ovom  takmičenju djeca iz tri  osnove škole  sa područja općine Bos.Krupa pružila su dosta kvalitetne odgovore , a komisija je pobjednikom proglasila takmičare OŠ“Jezerski iz Jezerskog “   i koji će učestvovati na kantonalnom takmičenju „Svjesnost o postojanju mina“. Iako su nijanse odlučivale drugo mjesto je pripalo učenicima OŠ“Otoka “, a treće su  Prvoj  osnovnoj  školi Bosanska Krupa.

Prema procjenama, tri posto površine USK blokirano je zbog zaostalih mina. Minska polja, i toliko godina nakon rata, predstavljaju prijetnju po bezbjednost građana koji žive u njihovoj blizini. Najugroženija su područja koja se nalaze u nekadašnjim crtama razdvajanja. Najčešće žrtve su  nažalost djeca i poljoprivrednici koji obrađuju njive pa ovakva takmičenja i akcije sigurno doprinose sigurnosti djece i povećanju svjesnosti od postojanja i opasnosti od mina.

Ademir Mesić 

Povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa  Savez udruženja dijabetičara FBIH  i uduženja iz RS-a  danas, sutra i prekosutra  u Zenici organizuju Prvi kongres osoba sa dijabetesom  koji  će okupiti oko 300 učesnika. S obzirom da su svoje učešće najavili Hrvatski savez dijabetičkih udruženja, Dijabetološki savez Srbije, predstavnici  Internacionalne federacije za dijabetes ovaj  prvi kongres ima internacionalni karakter, a organizuje se pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH. Za BiH  održavanje ovog skupa ima posebnu vrijednost, jer prema procjenama Internacionalne dijabetes federacije, oko 9,2 % njenih gradjana u dobnoj skupini izmedju 20 i 70 godina  ima šećernu bolest. Ovaj procent je dvostruko viši nego u razvijenim zemljama i zbog toga i jeste nivo za uzbunu, jer je evropski nivo četiri posto. U tri dana i šest sesija  kojima će pored  navedenih prisustvovati  i dijabetolozi iz BiH , medju kojima sa USK dijabetolog i endokrinolog  Mirsada dr.Terzić sa  govoriće se izmedju ostalog o organizaciji dijabetološke zaštite, esencijanoj listi, značaju nefarmakološke terapije, kontrolnim pregledima kao i o dijabetesu kod djece i mladih. Kongresu prisustvuju i predstavnici Udruženja dijabetičara općine Bos.Krupa.

Renata Sedić

Oko 4000 dijabetičara, 460 na inzulinu

Danas se u svijetu obilježava 14 novembar Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Poražavajuća je činjenica da je broj oboljelih od dijabetesa u svijetu u konstantnom porastu. Procjene su da u svijetu živi približno 400.000.000 ljudi sa dijabetesom,u BiH oko 354.000. Kada govorimo o Bos.Krupi situacija nije ništa bolja. Prema bazi podataka Doma zdravlja Bos.Krupa koja je uspostavljena prije godinu i pol  općina Bos.Krupa ima oko 4000 oboljelih, od tog broja 460 je na inzulinu.

Sam dijabetes  nije stanje sa kojim se čovjek uz disciplinu ne može nositi medjutim posljedice od komplikacija  od dijabetesa mogu biti fatalne.  Prema podacima koje smo dobili iz dijabetološkog savjetovališta  Doma zdravlja Bos.Krupa i Udruženja dijabetičara  govore da od 4000 oboljelih  60 – 70 % je osoba sa kardiovaskularnim problemima, 30-40 % osoba sa bubrežnim oboljenjima, čak 50 % je slabovidnih. Kao posljedica komplikacija od dijabetesa  14 je amputiraca, četvero slijepih, deset nepokretnih i petero maloljetnih na inzulinu. U 2013 godini 25 naših sugradjana je umrlo od posljedica komplikacija dijabetesa. Najviše oboljelih je oboljeli od dijabetesa TIP2.

Terapija inzulinskom pumpom kao oblik savremene terapije  liječenja dijabetesa  kod djece za sada je osigurana putem Zavoda za javno zdravstvo samo za sarajevsku djecu što zvuči nehumano i degradirajuće.Zbog toga će se u narednom periodu ići prema Zavodu za javno zdravstvo USK  kako bi se inzulinske pumpe  uvrstile na listu terapija koje su subvencionirane  ili plaćene od strane zavoda.

Šta su uzroci obolijevanja od dijabetesa?

Loša socio-ekonomska situacija zbog koje većina stanovništva ima lošiju kvalitetu  ishrane i brz  tempo života dovode do stresa te uz genetske predispozicije, alkohol i cigarete idealna je  podloga za obolijevanje  od dijabetesa.

Kako sami sebi pomoći?

Liječnici su uglavnom saglasni u jednom- zdrava ishrana, veća fizička aktivnost i izbjegavanje stresnih situacija. Mnogo lakše reći, nego provesti,ali...

Renata Sedić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 458 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda