Cum sociis natoque penatibus

Bosanskohercegovački  mljekari blokirali su danas carinske terminale na graničnim prelazima  u znak protesta zbog neuvođenja prelevmana na uvoz mlijeka iz EU. Carinski terminali na prelazima Bijača, Gorica, Izačić, Bosanska Gradiška i Orašje blokirani su oko podneva. Sa nešto više od 30 traktora blokiran je carinski terminal u Gradišci.Na Izačić poljoprivrednici su došli vlastitim automobilima.

 U Sarajevu je jučer održan sastanak zvaničnika entiteta i države na kojem je razgovarano o aktuelnim problemima u sektoru mljekarstva.Tom prilikom odbijeni su prijedlozi mljekara da se uvedu prelevmani odnosno posebna taksa koja se (pored carine) uvodi da bi se izjednačile cijene uvozne robe sa cijenama iste domaće robe u visini od 72 feninga,  ali i svi ostali prijedlozi  sa obrazloženjem da za takve prijedloge nepostoji uporište u postojećim zakonima. Poljoprivrednicima su poslali poruku sa sastanka da će pokušati osigurati snažniji izvoz bh-a mlijeka prema zemljama potpisnicama CEFTA-e i Republici Turskoj. Poljoprivrednici se sa ovakvim prijedlozima ne slažu, u medjuvremenu mljekari koji su danas bili na carinskim terminalima svjedočili su ulasku cisterni sa mliječnim prahom u zemlju kojeg miješaju sa vodom i voze na police marketa u BiH.

S druge strane licemjerno zvuči činjenica da se  iz Brisela već tri mjeseca čeka odgovor kada će proizvodi iz BiH moći da se izvoze u Uniju, dok se  istovremeno poručuje da će  ukoliko se blokiraju carinski terminali  zabraniti izvoz drugih proizvoda iz BiH.

Na kraju bh-a vlast danas je upozorena na poteze koje će očajni poljoprivrednici povući ukoliko im se za sada ne ispune traženi zahtjevi, a to su prelevmani od 0,70 KM i plavi dizel.Ukoliko se pravovremeno ne odgovori, lista zahtjeva će biti sve duža, ali i gužva na graničnim prelazima BiH na kojima će, sada je to već izvjesno,  doći do blokade.

Renata Sedić

Prilika za Rome: Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu socijalnih stanova - stambenih jedinica

 

Na osnovu Ugovora o realizaciji projekta „Roma Action (RA) – Podrška socio-ekonomskom uključenju romske populacije u BiH putem obezbjeđenja stambenih jedinica i socio-ekonomskih mjera sa aktivnim učešćem lokalih vlasti” potpisanog između EU zastupanom od Evropske komisije i Hilfswerk Austria International, u okviru programa EU IPA 2011 „Podrška provedbi akcionih planova za Rome“, Općina Bosanska Krupa je objavila Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu socijalnih stanova - stambenih jedinica, na području općine Bosanska Krupa.

 

Cilj projekta je pružanje doprinosa poboljšanju životnih uslova i socio-ekonomskom uključenju romske populacije u 14 općina u BiH. Ukupna vrijednost projekta je gotovo 6 mil KM, od čega EU finansira skoro 5 mil KM, a ostatak općine, među kojima je i Bosanska Krupa, zatim kantoni, te Federalno ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica.

 

U općini Bosanska Krupa će se kroz rekonstrukciju stambenih jedinica, dijela infrastrukture, dodjelu socijalnih stanova i po potrebi provedbe socio-ekonomskih mjera, osigurati poboljšanje uslova života za dvanaest socijalno najugroženijih domicilnih romskih porodica.

 

Rekonstruisat će se šest individualnih objekata i sagraditi jedna kolektivna stambena jedinica sa šest stanova za koju je Općina Bosanska Krupa obezbijedila parcelu.

 

Ovaj javni poziv odnosi se na kolektivnu jedinicu, korisnici programa rekonstrukcije individualnih objekata već su odabrani.

 

Sve detalje u vezi uslova i načina apliciranja, zainteresovani mogu pronaći u javnom pozivu objavljenom na oglasnim pločama, ali i na službenoj stranici Općine Bosanska Krupa. 

Pisarovina iz susjedne Republike Hrvatske jučer je nizom aktivnosti obilježila Dan općine. Centralni dio manifestacije obilježavanja bila je svečana sjednica Općinskog vijeća koja se održala u Ekoparku „Krašograd“ u Bratini, a na kojoj je među brojnim gostima bio i načelnik Općine Bosanska Krupa. Povod za to je potpisivanje Protokola o prijateljskim vezama i saradnji između općina, odnosno načelnika Armina Halitovića i Tome Kovačića.

 

Potpisivanjem Protokola općine su i zvanično povrdile dogovor da rade na razmjeni iskustava između općinskih samouprava o pitanjima iz njihovih nadležnosti, poticanju povoljnih uslova za razvoj uzajamnih odnosa na područjima kulture, turizma, umjetnosti, obrazovanja, sporta i ekologije, zatim razvoju malog i srednjeg poduzetništva, zajedničkim aktivnostima i zajedničkom učešću na pozivima usmjerenim na apliciranje za sredstva EU fondova, a koji se odnose na unapređenje prekograničnog zapošljavanja, mobilnosti radne snage, socijalne i kulturne uključenosti, zaštite okoliša, poticanja turizma, te povećanje konkurentnosti, poslovnog okruženja i razvoja malih i srednjih poduzeća.

 

Na svečanoj sjednici, nakon potpisivanja Protokola, prisutnima se obratio i načelnik Armin Halitović. Govorio je o Bosanskoj Krupi, njenom položaju i historiji, ali i naporima koje u svrhu stvaranja boljih životnih uslova čini lokalna vlast. Osim toga, izrazio je zadovoljstvo zbog uspostavljanja saradnje, ali i nadu da će potpisivanje zajedničkog dokumenta zaista doprinijeti izgradnji dobrih odnosa i realizacijih kvalitetnih zajedničkih ideja.

 

Po završetku svečane sjednice načelnik Armin Halitović je obišao i spomen-kuću sa tematskim parkom „Titanic 100“ koja se nalazi također u Bratini. Moglo bi se reći da je upravo ta kuća, priča oko najvećeg brodoloma u historiji čovječanstva i povezala prvo građane Bosanske Krupe i Pisarovine, potomke nastradalih iz Hrvatske i BiH, pa kasnije i čelnike sad već prijateljskih općina. U spomen-kući se nalaze svi pronađeni dokumenti koji svjedoče o tome da se na brodu Titanik nalazilo trideset Hrvata, pet Slovenaca ali i četiri Krupljanina.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

12. 11. 2014. god.

 

 

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 411 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2016 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda