Cum sociis natoque penatibus

Srednjoškolci na svojim radnim mjestima na jedan dan

Udruženje "Infohouse" iz Sarajeva danas je organizovalo „Socijalni dan“  Projekta "Volontiraj- kreditiraj". Već osmu godinu udruženje INFOHAUS zajedno sa partnerima projekta i poslodavcima pružaju srednjoškolcima da na jedan dan vide kako izgleda obavljati različite funkcije na različitim poslovima i  tom prilikom zarade 20 KM. Sve dnevnice koje srednjoškolci zarade uplaćuju se u Fond „Socijalni dan“ koje se potom koriste za realizaciju ideja  i projekata učenika srednjih skola, a koje su učesnice projekta. Socijalni dan u isto vrijeme se organizuje u 63 grada iz cijele BiH, a ukupno  više od 1000 srednjoškolaca u više od 150 firmi, organizacija i institucija ima priliku raditi taj jedan dan.U Bos.Krupi riječ je o dvadeset volontera učenika MSŠ“Safet Krupić“ i JU „Opća Gimnazija“ koji su jutros nakon okupljanja u JU “Dječije obdanište i dom učenika„ kod kojih će boraviti pet volontera uputili se na svoja radna mjesta. Radne knjižice su im  uredno podijeljene u koje će im poslodavci simbolično potvrditi prisustvo na radnom mjestu. Glavni cilj projekta je jačanje kapaciteta mladih kako bi bili u mogućnosti da preuzmu odgovornost za svoju profesionalnu budućnost, razvoj lokalne zajednice ali i poboljšanja statusa mladih u cjelini. Podciljevi ovog projekta jesu i uspostavljanje kontakta izmedju sadašnjih i budućih profesionalaca te učenika i lokalne zajednice kako bi učenici mogli promovisati solidarnost i volonterizam kao trajne vrijednosti u zajednickom radu.

Renata Sedić

Nedjelja solidarnosti

Povodom Nedjelje solidarnosti koja traje od 25. do 31. oktobra u cijeloj Federaciji BiH, organizirane su akcije solidarnosti, kojom prilikom bi građani trebali donirati hranu, higijenske potrepštine, posteljinu i ogrjjev, kako bi na taj način pomogli onima kojem je bilo kakva pomoć izuzetno potrebna posebno stradalima od poplava i klizišta. U općini Bos.Krupa akcija se produžava do 07. novembra ,kako su u općinskoj organizaciji istakli , zbog boljeg odziva gradjana. U vremenu opće besparice,razumljivo je što je generalno i na prostoru cijele Federacije slabiji odziv gradjanstva  , ali i mala donacija u vidu prehrambenih i higijenskih proizvoda nekom našem sugrađaninu može biti od velike koristi u ovi hladnim danima. Svoje priloge koji se mogu ogledati u hrani, higijeni, posteljini ili ogrjevu možete dostaviti općinskoj organizaciji  Crveni  križ Bosanska  Krupa . Svu prikupljenu pomoć Crveni križ će uručiti osobama u stanju socijalne potrebe kao i starim i iznemoglim.

Renata Sedić

U JU“Druga osnovna škola“ nastava obustavljena do daljnjeg

Od danas pa do daljnjeg 800 učenika koji nastavu pohadjaju u objektu JU“ Druga osnovna škola, a riječ je o njihovim osnovcima i učenicima JU „Opća Gimnazija“  do daljnjeg neće u školske klupe. Iako je na informaciju da škola ostaje bez energenta  za grijanje intervenisala Općina Bos.Krupa nabavivši 1000 litara lož- ulja, već sljedeći dan došlo je do kvara na peći  iz koje sada prema riječima direktorice Druge OŠ Dajire Zjakić doslovice curi lož-ulje i nemoguće ju je popraviti. Takodje podsjećanja radi prije nekoliko dana reagovalo je i Vijeće roditelja i osnovaca i gimnazijalaca tražeći da ukoliko se temperatura u učionicama spusti ispod 19 stepeni nastava obustavi što će se od danas i činiti dok se ne nadje rješenje.

Nakon što je Ministarstvo obrazovanja USK upoznato sa novonastalom situacijom izdalo je usmenu, a danas se očekuje i pismena saglasnost da se nastava u ovom objektu obustavi do daljnjeg. Prema riječima direktorice Zjakić ovaj problem nije od juče, već unazad nekoliko godina nastojanja su da se i zbog neisplativosti i zbog dotrajalosti  peć zamjeni onom na kruto gorivo, medjutim kako je sama istakla i pored dopisa, urgencija na različite adrese od kantonalnog i federalnog nivoa pa do upućenih dopisa na adrese različitih ambasada nije se uspjelo doći do potrebnih sredstava. U razgovou sa direktoricom Zjakić saznali smo da bi bilo neophodno nabaviti dvije peći jednu od 300 i drugu od 200 KW za čiju nabavku, ugradnju, a prethodno i demontažu stare peći potrebno je oko 76 000 KM.

Inače 29. oktobra na RTVUSK ministar obrazovanja USK Dario Jurić je  izmedju ostalog kazao da ne želi snositi ni odgovornost ni posljedice za nastalu situaciju u JU“Druga osnovna škola“ prebacujući krivicu upravo na menadžment ove škole tvrdeći da ta škola nije na vrijeme pokrenula zakonske procedure za nabavku energenta tj tender.

Sada nije problem samo nabaviti energente, već i peć da bi se školska godina uopće mogla nastaviti, a dok se ne iznadje rješenje   800 učenika će na prinudni odmor, nadamo se ne  predugo.

Renata Sedić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 365 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda