Cum sociis natoque penatibus

  Dvadeset i deveta sjednica OV Bosanska Krupa počela je dopunama već predvidjenog dnevnog reda sa kojeg je povučen  Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama  budžeta za 2014.godinu a dopunjen je tačkama koje se odnose na izbor komisije  za izbor općinskog pravobranioca, dodjelu betonskog terena na SRC Ade NK „Željezničar“  i realizacijom zakljčka sa protekle sjednice vezanog za  pravilnik o ličnim primanjima u „Centru za kulturu“ u Bosanskoj Krupi   i  njegovim uskladjivanjem sa Pravilnikom „Centra za socijalni rad“.

Poslije usvajanja  Dnevnog reda  verifikovan je mandan vijećniku SDP-a Sulejmanu Bešiću koji je dobio vjećnički mandat nakon što je ostavku iz ličnih razloga na mjesto vijećnice podnijela  Edita Mašić. Poslije verifikacije mandata Sulejman Bešić je  položio zakletvu. Na početku sjednice predsjednik Kluba SDP-a  Muhidin Šertović podnio je inicijativ za pokretanje postupka razdruživanje Šumarije Bosanska Krupa od ŠPD Unsko- sanske šume i predložio da  se krene u formiranje zasebnog preduzeća „Šumarija  Bosanska Krupa“.Ova inicijativa biće upućena u dalju proceduru.

Poslije vjećničkih pitanja upućenih uglavnom opčinskom načelniku i njegovih odgovora  otvorila se rasprava o dodjeli prostorija Stranci demokratske aktivnosti  u zgradi gdje su smještene kancelarije i za  ostale stranke iz razloga što su prostorija koje sada koriste neuslovne  a i površinom ne zadovoljavaju njihove potrebe . Predložena je zamjenama za prostorije Stranke za BiH koja više nije parlamentarna i čiji bi prostorije više odgovarale ASD-a . Prijedlog nije usvojen jer je većina vjećnika bila suzdržan pošto  predjednik kluba ADS-a nije potvrdio da postoji bilo kakav dogovor izmedju stranaka o zamjeni prostorija.

Potom je  raspravljano  o izvještaju o izvršenju budžeta općine Bosanska Krupa za prvih šest mjeseci ove godine i korištenju budžetske rezerve.  Poslije niza diskusija koje su se uglavnom odnosile na neravnomjeran raspored budžetskih sredstava , ovaj izvještaj je usvojen sa jednim glasom protiv. Usvojen je i prijedlog odluke o izmjenama i dopunama odluke o javnom redu i miru  koji se morao uskladiti sa novim odredbama Zakona o prekršajima a vezanim za sadržaj prekršajnog naloga. Dopunjena je i Odluka o otvrdjivanju naziva trgova  i ulica u Bosanskoj Krupi i Bosanskoj Otoci a odnosi se na neke odvojke koji su sastavni dijelovi ulica ali to odlukom do sada nije bilo konstatirano. Usvojeni su i svi akti iz imovinsko pravne oblasti medju kojima je najbitnija Odluka o davanju na korištenje betonskog igrališta na SRC Ade nogometnom klubu Željezničar . Prijedlogom zaključka Općinskog vijeća trebala je biti  formirana  komisija za obavljanje intervjua sa kandidatima koji su se prijavili za općinskog pravobranioca ali je kroz raspravu iskristaliziran stav da je prema zakonu  o pravobranilaštvu  jedini ovlašten da formira komisiju i predloži  novog pravobranioca općinski načelnik. Raspravljano je i o zaključku da se usklade primanja budžetskih korisnika JU“Centar za kulturu“ i  JU “Centar za socijalni rad“  i data obaveza  da do  na naredne sjednice UO „Centar za kulturu“ uskladi pravilnik po važećim zakonskim propisima  koji regulišu ovu oblast i  isti uskladi sa drugim pravilnicima javnih ustanova kojima je  osnivač Općinsko vijećeBosanska Krupa  .

Na kraju 29. sjednice primljena je k znanju Informacija o stanju sigurnosti PU Bosanska Krupa za mjesece august i septembar.

Poslije petominutne pauze poslije završetka 29 sjednice  nastavljena je 25 sjednica koja je prekinuta još krajem mjeseca  jula . Informacija o bespravnoj sječi šuma na području općine Bosanska Krupa koju je poslije više urgencija  Uprava za šumarstvo proslijedila  Općinskom vijeću od većine vjećnika je ocjenjena kao neistinita i lažirana jer  su podaci koji su u informaciji navedeni,  golim okom vidljivo da ne odgovara stvarnom stanju na terenu jer je šteta na šumskom dobru prikazana daleko manjom nego što jeste.  Vjećnici su pohvalili pojačan angažman 5. Policijske uprave Bosanska Krupa koji su za dva mjeseca napravili više prijava i zaplijeli ukradenog drveta nego kantonalna uprava za šumasrtvo od svog osnivanja.  Od novoizabranih zastupnika u Skupštinu USK zatraženo je da što hitnije pokrenu inicijativu za ukidanje kantonalne uprave za šumarstvo  koja je prema rječima vjećnika leglo kriminala i korupcije  te da se zatraži da se čuvanje šuma vrati u nadležnost ŠPD “Unsko sanske šume“ .Po pitanju ove tačke nisu usvajani nikakvi zaključci već je dogovoreno da se ova tačka ostavi za slijedeću sjednici na kojoj će ponovo biti pozvani  i  trebaju prisustvovati  svi koji su nadležni za čuvanje i zaštitu šuma na području općine Bosanska Krupa  te predstavnici  5.PU Bosanska Krupa.

Odluka o prodaji  napuštenih stanovima na području općine Bosanska Krupa koja je takodje bila na dnevnom redu ove sjednice  je povučena sa dnevnog reda.

Na kraju sjednice predsjedavajući Gerzić se zahvalio na dosadašnjem konstruktivnom radu Mehmedu Mahmiću iz Stranke demokratske akcije  i Sanilu Hasiću iz Demokratske fronte koji će  preseliti u skupštinske klupe  jer su za to dobili povjerenje gradjana na predhodnim općim izborima  mi izrazio očekivanja da će zajedno sa Mladenom Lonićem iz SDP-a i hajrudinom Halilovićem iz A SDA znati se boriti za interese općine Bosanska Krupa u novom sazivu kantonalnog parlamenta.

Ademir Mesić/

 

Crveni križ obilježava 15 godina postojanja sekcije dobrovoljnih davaoca krvi

Crveni križ općine Bos.Krupa ove subote, 25 oktobra obilježava 15-tu godišnjicu osnivanja sekcije dobrovoljnih davaoca krvi . Iako se ni u ratu ,ni u godinama poslije rata  krv nije prestajala davati ipak sa uvezanim registrom i organizovanim akcijama krenulo  se  13 septembra 1999 godine. Od tadašnjih 13 davaoca krvi taj broj je u ovih petnaest godina rastao da bi smo danas došli na brojku od 260 regitrovanih dobrovoljnih davaoca krvi.Gotovo nestvarno izgleda statistika koja kaže da je u 46 akcija koliko je u ovih 15 godina organizovano , sakupljeno oko 1 750 litara krvi koja je spasila brojne živote. Prema riječima sekretara i predsjednika OO CK Bos.Krupa Hase Čauševića i Safeta Mujića općina Bos.Krupa u odnosu na broj stanovnika prednjači po broju davaoca krvi te količini prikupljene krvi , jedina općina u Federaciji koja je trenutno ispred nas je općina Vareš. Kao općinska organizacija u davanju krvi je jača od kompletnog kantona  Sarajevo.

Medjutim ako se pogleda trenutno status dobrovoljnih davaoca krvi on ne prati pomenute rezultate.U BiH postoji Zakon o davalaštvu krvi koji je jasno kazao da primjera radi dobrovoljni davaoc krvi kada učestvuje u akciji darivanja krvi poslodavac mu mora osigurati dva slobodna dana,kod ljekara nema privilegija, jedino što se primijenjuje to je oslobadjanje od zdravstvene premije. Kakva je praksa u drugim zemljama? Nećemo daleko otici, preći ćemo kod naših zapadnih susjeda koji, pored dva slobodna dana i premija, svojim davaocima krvi putem Hrvatskog zavoda zdravstvenog osiguranja obezbjedjuju pokriće troškova zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

U BiH osim sto se Zakon u praksi neprimjenjuje vlada i jedna opšta nezainteresiranost društva koji izuzev kada nama ili clanovima porodice zatreba pomoc tada shvati znacaj i ulogu davaoca krvi. Ti humani ljudi zapravo i ne traže ništa od nas. Akcije kada se organizuju, minimum koje općinska organizacija „Crveni kriz“ osigurava je ručak, ne zbog ručka već zbog prilike da se okupe za stolom, porazgovaraju i druže. Medjutim,organizacije poput Crvenog križa nemaju sredstava da same iznesu finansijske troškove i zbog toga se često obraćaju na razne adrese od općine i općinskog načelnika koji za ovu akciju kako su rekli , iako je zahtjev upućen prije 15 dana još nije odgovorio ni pozitivno ni negativno do privrednika, odnosno firmi ove općine koje se uglavnom svaki put i odazivaju pa će vjerovatno biti tako i ovaj put.  Akcija dobrovoljnog darivanja krvi održaće se u subotu 25 oktobra od 9 h u OŠ “Otoka“ gdje bi prema riječima organizatora trebali doći i predstavnici CK USK i FBiH.

Renata Sedić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 493 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Februar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda