Cum sociis natoque penatibus

Danas je u Bosanskoj Krupi održana peta sjednica organizacionog odbora 33.Unskih ladjara koji će se ove godine održati 16. i 17.augusta . Predsjednik organizacionog odbora, općinski načelnik Armin Halitović istakao je da je zadovoljan dosadašnjim tokom priprema za ovu manifestaciju a Odbor je konstatovao da je učinjen pun pogodak time što se tradicionalnim ladjama dao prioritet nad brzinskim ladjama jer je odaziv sponzora za ovu manifestaciju upravo zbog te činjenice, iztuzetno velik pa će ovogodišnji ladjari imati , pored značajnih novčanih nagrada, jednoobraznih majica za sve učesnike i mnogo drugih pratrećih sadržaja.Poslije duže vremena biće organizovana Ladjarska noć na Malim adama a tom prilikom će biti uručeni pehari i priznanja najboljim u četiri kategorije. Na ovoj sjednici organizacionog odbora usvojena su i konačna pravila za ovogodišnje utrke tradicionalnih ladja za koju se do sada već prijavilo više od 20 ekipa od kojih su po dvije iz Bihaća, Bosanske Otoke i Konjica te po jedna iz Bosanskog Novog i Hrvatske Kostajnica. Brzinska utrka i utrka tradicionalnih ladja startat će sa pet minuta razmaka i u prvom redu na startu će se naći brzinske ladje dok će u ostalim redovima biti tradicionalne ladje. Strat brzinske utrke i glavne utrke tradicionalnim ladjama biće vraćen u ravninu mosta na Crnom jezeru . Utrke za stratne pozicije za brzinske ladje svaka ekipa će morati voziti u laji u kojoj će se i takmičiti dok će se za startne pozicije tradicionalnih ladja svi boriti u dvije istovjetne ladje. Zlatni sponzor ovogodišnjih ladjara je preduzeće KOVGRAD iz Bužima,srebreni sponzori su Karlovačka pivovara, Dizdarević Merc, Benziska pumpa Irfan Kadić i Kladionica Williams. Brončani sponzori bit će El-Gradnja iz Jezerskog, Unsko sanske šume, Jela Grmeč i ACMA Grup dok je poduži spisak sponzora koji će donirati prehrambene proizvode za Ladjarsku noć na malim Adama. Poseban doprinos ovoj noći daće i Bistro“Havana“ koji će za Ladjarsku noć obezbjediti jedan popularan muzički sastav za zabavu do ranih jutarnjih sati. Organizacioni odbor će i dalje nastaviti sa kontinuiranim radom kako bi ovogodišnji Unski ladjari vratili barem dio draži utrkivanja tradicionalnim ladjama kojih na Uni ima veliki broj i koje su u proteklih desetak godina bile stavljene u drugi plan .

 

U Bosanskoj Krupi je održana vanredna sjednica Opštinskog štaba Civilne zaštite kojom je rukovodio Komandant štaba Armin Halitović. On je odmah na početku sve članove Općinskog štaba Civilne zaštite upoznao sa zvaničnim izvještajem Kantonalne uprave Civilne zaštite vezanim za katastrofalni požar u Kantonalnoj bolnici DR.Irfan Ljubijankić i posljedicama koje će ovaj požar imati na zdravstvenu zaštitu stanovnika općine Bosanska Krupa .

__________________

Armin Halitović kao komandant štaba Civilne zaštite ali i kao općinski načelnik posebno je pohvalio pripadnike profesionalne vatrogasne jedinice koji su se odmah stavili na raspolaganje sa svim ljudstvom i tehnikom i dali veliki doprinos u gašenju požara i sprječavanju još veće katastrofe . On je koristeći svoja ovlaštenja sve pripadnike profesionalne vatrogasne jedinice stimulisao sa 20 % dodatka na lični dohodak u mjesecu julu.

Na samoj sjednici na usvojena je i Odluka o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće za područje općine Bosanska Krupa uzrokovane požarom na objektu kantonalne bolnice te odluka da se izdvoji 15 000 konvertibilnih maraka za pomoć kantonalnoj bolnici što je uz već izdvojenih 35.000 maraka koje su iz ministarstva gradjenja i zaštite okoliša trebale pripasti Bosanskoj Krupi ukupno 50.000 pomoći od općine Bosanska Krupa

Posebne implikacije požar u kantonalnoj bolnici imat će i na pružanje zdravstvene zaštite u općini Bosanska Krupa pa će tako svi pacijenti koji budu imali potrebu za liječenjem izvan Bosanske Krupe imati poseban tretman pa će prema rječima direktora Doma zdravlja Bosanska Krupa svi pacijenti biti upućivani u privremeni centar urgentne medicine koji će biti formiran u Poliklinici Bihać a potom po potrebi u Bolnicu Sanski most.

Štav CZ Bosanska Krupa i dalje će nastaviti pratiti razvoj situacije i ukoliko se ukaže potreba ponovo će se sastatai i reagirati na adekvatan način kako bi stanovnici općine Bosanska Krupa imali što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu dok se stanje u kantonalnoj bolnici ne normalizuje.

 

Ademir Mesić

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 484 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda