Cum sociis natoque penatibus

U naselju Vranjska nadomak Bosanske Krupe u noći sa nedjelje na ponedjeljak oskrnavljen je ulaz u mjesnu crkvu. Pored vrata na ulazu u crkvu ispisanu su  grafiti  koje su primjetili mještani i oko 10 sati i 30 minuta prijavili Policiji.

 

Na ulazu u crkvu  Svetog  proroka  Ilije u Mjesnoj zajedni Vranjska  u noći sa ponedjeljka na utorak  neko ko sigurno ne želi suživot i mir koji vlada na prostorima bosanskokrupske općine  , napisao je grafite koji su skrnavljenje  i  crkvenog vjerskog objekta ali i skrnavljenje imena Allahovog  za koje postoje tačno odredjena mjesta na kojima se može pisati i koristiti. Prema riječima mještana koje smo nešto iza podneva zatekli kod crkve , posljednje bogosluženje u crkvi bilo je u nedjelju i  tada nije bilo nikakvih natpisa. Tokom ponedjeljka nije primjećeno nikakvo sumnjivo kretanje oko crkve pa se predpostavlja da su grafiti napisani vjerovatno pod okriljem noći . Ono što se na prvi pogled može zaključiti da je grafite pisala osoba koja sa pismenošću i vjerom nema mnogo zajedničkog  jer  sve što je napisano na crkvi Svetog proroka Ilije napisano je nepravilno. Kod crkve smo zatekli i paroha Krupskog Karadjordja Derajića koji nije krio svoje razočarenje i rekao da onaj ko je na vratima crkve napisao  alahovo ime  nikom ne želi dobro i da je tim činom pomutio posljednje dane januara u kojem pravoslavci slave cijeli niz praznika .Njemu je teško što se to desilo na ovoj novoobnovljenoj crkvina čijem je otvoru na zajedničkim ručku bilo ljudi svih vjera i nacija koji poštuju suživot.

 Imam u džematu Krupa  Grad  Ishak ef.Sedić  je takodje osudio ovu nesvakidašnju i za ovo podneblje čudnu provokaciju  jer  smatra da tako nešto može uraditi samo nevjernik i onaj koji ne poštuje ni svoju ni tudju vjeru , te koji želi da pomuti  teško izgradjene skladne odnose  poslije posljednjeg rata.

Očekivanja paroha Derajića su da će nadležni policijski organi što prije pronaći počinioca i tako otkloniti sve razlogee za razne špekulacije koje se mogu pojaviti oko toga ko je počinio ovo krivično djelo.

 

 

Ademir Mesić 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 457 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda