Cum sociis natoque penatibus

 

Općinski odbor SDP-a Bosanska Krupa održao je svoju redovnu radnu sjednicu na kojoj se raspravljalo o Izvještaju o  radu predsjedništva Općinskog odbora SDP-a Bosanska Krupa i Izvještaju o implementaciji izbornih rezultata vezanih za OO SDP-a Bosanska Krupa. Sjednici je prisustvovao i općinski načelnik Armin Halitović a na ovakvu sjednicu po prvi put pozvani su i novinari.

Prije rasprave o tačkama dnevnog reda govorilo se o Zapisniku sa predhodne sjednice a iz rasprave o Zapisniku proizašao jezaključak da se u buduće više pažnje obrati na opravdanost izostanaka pojedinih članova Općinskog odbora koji konstantno ne dolaze na sastanke ovog organa te ukoliko se pokaže da su izostanci neopravdani Predsjedništvo i Općinski odbor SDP-a poduzmu statutom predvidjene mjere. Rasprava o Informaciji o radu Predsjedništva   izmedju dvije sjednice Općinskog odbora SDP-a Bosanska Krupa započeta je pitanjem koje se odnosilo na razlog zbog kojeg su vjećnici SDP-a izosatli sa posljednje sjednice Općinskog vijeća.U svojim diskusijama predsjednik OO SDP-a Bosanska Krupa Muhidin Šertović ,te članovi predsjedništva Husein Gerzić i Dragoljub Srdić su rekli , da iako su glasali za odluku predsjedništva da ne prisustvuju sjednici, smatraju da je odluka bila ishitrena i bez imalo političke mudrosti te je smatraju pogrešnom. Član predsjedništva Suljo Suljić je pravdao odluku predsjedništva i dalje smatra da je ona bila dobra jer nikome nije nanijela štetu pošto su sve odluke na Općinskom vijeću donešene po unaprijed napravljenim dogovorima. On je smatrao da je SDP iako je po rezultatima vodeća partija gurnuta u stranu i uopšte nije valorizirala svoje izborne rezultate te da uglavnom vijećnici SDP-a služe za mahanje za zaključke i odluke. Kroz raspravu članova odbora moglo se čuti da je ovakva odluka šamar za sve članove SDP-a i glasače koji su dali svoj glas SDP-u te da je bila neozbiljna i kod običnih gradjana je ostavila nedoumicu zbog čega se to dogodilo jer nije bilo službenog saopćenja razloga ovakve odluke. U okviru ove tačke govorilo se i o drugim pitanjima koja su u djelokrugu rada predsjedništva i većini diskutanata je rad predsjedništva i sam izvještaj ocjenila kao dobar .Izvještaj je usvojen uz zaključak da Općinski odbor SDP-a svim članovima predsjedništva koji su donijeli odluku da vijećnici SDP-a ne učestvuuju u radu posljednje sjednice općinskog vijeća izreknu usmenu opomenu. Ovakav zaključak usvojen je jednoglasno. Članovi Općinskog odbora SDP-a su nezadovoljni radom Foruma mladih i Foruima žena na prijedlog predsjednika Šertovića su zaključili da se što skorije održi posebna sjednica predsjedništva sa ovom temom a najkasnije za mjesec dana nova sjednica Općinskog odbora SDP-a gdje će se raspravljati o poboljšanju rada Foruma mladih i Foruma žena.

Pitanje nedolaska vijećnika na posljednju sjednicu Općinskog vijeća se protezalo i kroz drugu tačku gdje se govorilo o Implementaciji izbornih rezultata poslije općinskih ali i općih izbora, po kojima su medjustranačkim dogovorom članovima SDP-a Bosanska Krupa pripale značajne pozicije ali taj dogovor ni deset mjeseci poslije izbora nije realizovan. Najviše se razgovaralo o poziciji direktora ŠPD“Unsko sanske šume“ i upravniku „Šumske uprave Bosanska Krupa“ koja je po toj raspodjeli pripala bosanskokrupskom SDP-u. Navedeno je da do danas nije došlo do realizacije tog zaključka kantonalnog odbora SDP-a a posebno je istaknuto da su članovi SDP-a upravo u ŠPD“Unsko sanske šume“ izloženi prijetnjama od strane Izvršnog direktora ŠPD „Unsko sanske šume“ za pravana pitanja koji ih konstantno maltretira i ponižava i kao ljude i kao radnike a posebno kao članove SDP-a. Nezadovoljstvo je iskazano i odnosom ministra obrazovanja USK Darija Jurića kao kadra SDP-a ,koji već niz mjeseci opstruira imenovanje direktora u Drugoj osnovnoj školi ali i rješavanj niz drugih pitanja koja su u njegovoj nadležnosti a nisu po volji članova Općinskog odbora SDP-a.

 

Na kraju rasprave se moglo čuti da je i jedan od razloga za neprisutvovanje sjednici Općinskog vijeća bio i ignorantski odnos Kantonalnog odbora SDP-a prema Općinskom odboru Bosanska Krupa po pitanju implemetacije rezultata izbornih rezultata , jer se u nekoliko navrata nisu udostojili odgovoriti na pismene primjedbe i zahtjeve a prema rjećima člana predsjedništva Hamdije Ćehajića kap je prelila čašu kada su od kantonalnog odbora SDP-a dobili pisani odgovor od samo nekoliko riječi. Prema njegovim rječima ne dolaskom na sjednicu su htjeli skrenuti pažnju Kantonalnog odbora SDP-a ali u tome očigledno nisu uspjeli jer ih poslije takvog čina niko nije ni nazvao i pitao za razloge izostanka sa sjednice Općinskog vijeća. Na kraju je zaključeno da delegacija u sastavu Muhidin Šetović, Mladen Lonić i Suljo Suljić traži razgovor sa predsjednikom KO SDP-a Hamdijom Lipovačom i ministrom Darijem Jurićem kako bi se razgovaralo o svim problemima, konačnoj implementaciji izbornih rezultata i onog što je dogovoreno za SDP-Bosanska Krupa i pomanjkanju komunikacije izmedju Općinskog odbora SDP-a Bosanska Krupa i Kantonalnog odbora SDP-a USK . Sjednica je završena usvajanjem zaključka da se pregovaračkom timu SDP-a BiH na čelu sa Zlatkom Lagumdžijom uputi pismo podrške sa porukom da ne pristaju na ucjene nacionalističkih stranaka i da istraju na stavovima i zahtjevima koje su do sada imali.

 

Ademir Mesić

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 606 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Januar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda