Cum sociis natoque penatibus

 

U Bosanskoj Krupi u organizaciji NK „Zeljeznicar“ i italijanske nevladine organizacije IPSIA kao i brojnih prijatelja i roditelja odrzan je Dan otvorene zabavne skole nogometa.Projekt koji se realizira vec duzi niz godina iako ove godine samo jedan dan za razliku od predhodnih kada je trajao pet dana ,okupio je veliki broj djece koji su se uz igru ,ples i druženje zabavljali,ali i sklapali nova prijateljstva sto je i jedan od ciljeva ovog projketa.

Devet godina za redom u Bosanskoj Krupi održava se Otvorena zabavna škola nogometa.Ove godine ovaj projekat zbog loše finansijske situacije došao je u pitanje ali je ponajviše zahvaljujući entuzijazmu u Nogometnom klubu Željezničar i pomoći italijanskih organizacija “IPSIA „ i „US ACLI“ Otvorena zabavna škola , doduše jednodnevna, odžana i ove godine. Na areni pripremljenoj na stadionu NK“Željezničar“ okupilo se oko 160 učesnika svih uzrasta od kojih je više od trećine bilo djevojčica što je uz druženje, sklapanje prijateljstava i igru i jedan od osnovnih ciljeva ovog projekta. Moto škole „nogomet za sve“ bez obzira na uzrast, spol, rasu, vjeru, socijalno stanje i talenat je u Bosanskoj Krupi u potpunosti ispoštovan. Medju djecom su bili košarkaši, odbojkašice, nogometaši i nogometašice ali i djeca iz povratničkog naselja Veliki Radić, štićenici Socijalno pedagoške zajednice u Bosanskoj Krupi i djeca iz Udruženja za djecu sa posebnim potrebama Ada.

O samoj organizaciji ovogodišnje Otvorene zabavne škole nogometa u Bosanskoj Krupi instruktor ove škole Emir Sedić kaže da uprkos lošoj materijalnoj situaciji i recesiji , škola je nastavila svoje postojanje ponajviše zahvaljujući prijateljima iz Italije koji su ponovo bili pri ruci i značajno pomogli u organizaciji OFFS-a. Ove godine NK“Željezničar“ se odlučio na organizaciju OFFS samo zbog djece ,koja su po navici ,prvog vikenda u avgustu diošla na stadion NK Željezničara ali tog dana tu nije bilo nikog iz OFFS-a .Za samo sedam dana NK“Željezničar“ je uspio ,uz pomoć prijatelja iz Italije i trenera volontera iz svojih redova obezbjediti sve uslovev i organizovati Otvorenu zabavnu školu na kojoj mogu pozavidjeti mnogi.

Činjenica je da bi bez pomoći prijatelja iz italijanskih organizacija „IPSIA“ i „US ACLI“ održavanje ove škole došlo bi u pitanje . Prijatelji iz Italije koji već 13 godina svakog ljeta dolaze u Bosansku Krupu kako bi realizovali projekat „Ljetne škole „ već četvrtu godinu uključeni su i u projekat Otvorene zabavne škole nogometa.

Njihovih 10 volontera pomagalo je trenerima iz NK“Željezniča“ , oni su obezbjedili užinu i osvježenje za sve učesnike a njihov vodja Daniele Sociareli kaže da je njihova osnovna misija pomoć mladim ljudima u ostvarivanju njihovih ciljeva i pomoć u aktivnostima koje vode ka boljem razumjevanju izmedju mladih širom svijeta .U Bosanskoj Krupi prema riječima Sociarelija su naišlli na prijatelje i entuzijaste na čelu sa Emirom Sedićem koji ,iako u vrlo teškim uslovima, uspjevaju okupiti veliki broj mladih da se bave sportom a ove godine su uspjeli doći i u Milanu gdje su italijanskim trenerima prenijeli iskustva iz organizacije ovakvih Otvorenih zabavnih škola i po prvi put u Italiji uspjeli organizovati petodnevnu Otvorenu zabavnu školu nogometa i seminar za italijanske trenere i buduće instruktore OFFS-a.

Inače treneri u Otvorenoj zabavnoj školi nogometa su uglavnom visoko obrazovani i posebno educirani za rad sa uzrasnim kategorijama od 7-15 godina .Oni već dugi niz godina posjećuju seminare OFFS_a širom evrope .

Za kraj smo predstavnika IPISE i US ACLI-a pitali kakva je budućnost i kako će suradnja izmedju organizacija koje on predstavlja i Bosanske Krupe razvijati u buduće.Jednostavno su odgovorili "za nas i IPSIU Bosanska Krupa je glavni grad Bosne i Hercegovine i u buduće ćemo dolaziti ovdje i partnerski raditi nove projekte.

Dakle prijateljstvo i suradnja izmedju mladih Bosanske Krupe i Italije se nastavlja ,nadamo se da i pomoć sa svih nivoa vlasti i Sportskog saveza neće ubuduće izostati kako ovakvi projekti koji okupljaju veliki broj mladih ne bi dolazili u pitanje.

Ademir Mesić

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 530 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda