Cum sociis natoque penatibus

Kada smo mislili da je konačno zatvorena stranica i folder sa radnicima ŠIP“Una“ iz Bosanske Krupe ponovo su se okupili radnici ove bivše firme ,ovaj put nezadovoljni visinom isplaćenih sredstava.Više od 280 radnika nema nikakvih primjedbi dok njih tridesetak smatra da su oštećeni.

Polovinom novembra radnici ŠIP“Una“ iz Bosanske Krupe isplaćeni su po sudskim rješenjima i potraživanjima koja su imali u stečajnom postuku svoje bivše firme.Za više od 280 radnika bio je to kraj višegodišnje agonije koja je rješena na način da je općina Bosanska Krupa u partnerstvu sa osam privatnih firmi kupila kompletnu imovinu ŠIP“Una“ u Bosanskoj Krupi medjutim njih tridesetak se ponovo okupilo ispred bivše firme nezadovoljni visinom isplaćenih potraživanja.Prema rječima jednog od nezadovoljnih ,Ismeta Šabića ,njihovo mišljenje je da su oštećeni i da dio potraživanja nije isplaćen a da za to nemaju valjano objašnjenje prije svega od svog advokata a onda ni od stečajnog upravnika u čije dobre namjere i iskrenost sumnjaju.

U telefonskom razgovoru sa stečajnim upaviteljem Nijazom Dervišićem smo saznali da je što se njega tiče sa iplatama radnika po ovom stečaju sve završeno. Naime stečajni upravitelj je nalog za isplatu pisao prema naredbi suda i spisku koji je njemu dostavljen sa suda a na koji radnici u zakonom predvidjenom roku nusu imali primjedbi. Prema njegovim riječima problem radnika nastaje u činjenici da pravo na potpunu isplatu imaju samo za rješenja za koje su upisali založno pravo na imovinu ŠIP“Una“ što pripada prvom isplatnom redu ,dok sva ostala potraživanja koja nisu upisana kroz založno pravo isplaćuju se samo u visini od 6% koliko je preostalo sredstava poslije podmirenja hipoteke. Prema njegovim rječima od te sume oduzima se i procenat za zastupanje ugovoren sa advokatom i isplaćuje se suma dobijena tim matematičkim radnjama.

Medjutim radnici ŠIP“Una“ imaju drugačije vidjenje ovog problema.Hasib Hadžić jedan od najstarijih radnika koji nisu zadovoljni isplatom potraživanja kaže da stečajni upravitelj i odbor povjerilaca nisu postupili prema zakonu i da su ih uskratili za značajna sredstva te da ovih tridesetak radnika ne misli stati na tome .

Radnici su mišljenja da je nakon iplate potraživanja stečajni upravitelj trebao svakom dostaviti obavjest ili rješenje o načinu isplate i visini obračuna što on nije učinio pa sada nemaju nikakvog zakonskog uporišta da ponovo sudom traže svoja prava, medjutim stečajni upravitelj tvdi da je sve radio po zakonu i da on nema obaveza da im po isplati izda bilo kakvu obavjest ili rješenje jer se isplatom potraživanja proces stečaja smatra okončanim.Tridesetak radnika bivšeg ŠIP“Una „ traže novi razgovor sa stečajnim upraviteljem a ukoliko se on ne odazove najavlju radikalnije poteze kako bi došli do svog novca.

 

 

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 445 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Decembar 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda