Potvrdjuju li se strahovi ljekara - epidemija koronavirusa izazvala drugu vrstu epidemije?!

Plaćamo li sada danak zanemarivanja drugih zdravstvenih problema u vrijeme pojave korone i njenog uspona pitanje je na koje su pojedini liječnici upozoravali još 2020 godine.

Da su upozorenja bila opravdana argument bi smo mogli pronaći i u izraženoj potražnji krvne plazme i drastičnom povećanju darivanja krvi ove godine. Naime prema riječima Hase Čauševića, sekretara OO Crveni križ Bosanska Krupa od početka godine organizovano je pet akcija dobrovoljnog darivanja krvi, a upravo je u toku priprema za šestu. Uzmemo li u obzir činjenicu da Crveni križ na godišnjem nivou organizuje četiri akcije, a da se u ovom mjesecu priprema šesta, daleko od istine nismo. U ovu statistiku ne računamo hitne intervencije kojih prema riječima Čauševića ima gotovo svaki dan.

Podsjetimo,prošle godine,u vrijeme pojave korona virusa i njegovog ubrzanog širenja, ukoliko se nije radilo o hitnom slučaju, sve operacije i zahvati su bili stavljeni na čekanje, o preventivnim i kontrolnim pregledima da i ne govorimo. Odgađanje prijema pacijenata imalo je veliki danak, izjavio je tada za RSE direktor Opće bolnice „Abdulah Nakaš“ Ismet Gavrankapetanović.

OO Crveni križ Bosanska Krupa je tako za 18.septembar najavila, ove godine, šestu po redu, a ukupno 92 akciju darivanja krvi koja će se održati u prostorijama JU“Druga osnovna škola“. Ova organizacija je pozvala sve darivaoce krvi koji se mogu odazvati da dodju, akcija starta od 8 sati.

Renata S.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 156 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 520 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.