Kolona autobusa i dalje na izlazu iz kampa Lipa

Kolona s 20 autobusa u koje su još jučer smješteni migranti i izbjeglice s prostora napuštenog prihvatnog kampa i dalje stoji na izlazu s lokaliteta Lipa, pored magistralnog puta M-5, odnosno putne poveznice Bihać - Sarajevo.

Više od 800 migranata i izbjeglica sada već duže od 24 sata čekaju da im se definiše naredno privremeno odredište, s obzirom da je ova lokacija još uvijek neuslovna za zimski boravak. Brigu o njima vodi Služba za poslove sa strancima BiH, te osoblje Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i volonteri Crvenog križa Grada Bihaća.

Sigurnosnu situaciju i dalje kontrolira veliki broj policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK), koji su ograničili pristup, ali i izlazak iz kontroliranog prostora do pronalaska odgovarajućeg rješenja.

Nakon odbijanja prijedloga ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića da ovi ljudi budu transportovani i smješteni u vojni objekat Bradina kod Konjica, predstavnici Grada Bihaća i Vlade USK jasno su ponovili protivan stav i o privremenom povratku  ilegalnih migranata u centar "Bira" u središtu grada na Uni.

Građani Bihaća se i dalje okupljaju pred Birom, jer kako kažu ne žele već viđeni scenario, kada je u centralnoj gradskoj zoni boravilo i više od tri hiljade stranaca bez ličnih dokumenata.

Sve su glasnija i negodovanja angažovanih autoprevoznika, čija su transportna vozila s trenutnim putnicima bez odredišta, ugašena na makadamskom putu na Lipi, 27 kilometara udaljenom od Bihaća.

FENA

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 150 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1543 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.