POSTEPENA NORMALIZACIJA RADA ZDRAVSTVENIH USTANOVA U USK

četvrtak, 14 Maj 2020 11:46
FOTO: RTV USK FOTO: RTV USK

Članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) najavili su normalizaciju rada zdravstvenih ustanova. Na zajedničkom sastanku definisane su upute za pokretanje i postupanje konsultativno - specijalističkih službi

Uputnice koje su prethodno izdane pacijentima, više ne vrijede. Građani se moraju telefonom javiti porodičnom ljekaru i s njim sve dogovarati. Dakle, sve će ići preko porodičnog ljekara, koji će shodno procjeni i strogo definisanoj proceduri upućivati na specijalističke preglede. Na ovaj način ćemo hroničnim bolesnicima omogućiti specijalističke preglede, ali moram naglasiti da će svi pacijenti i dalje prolaziti kroz trijažni šator, odnosno pridržavati se svih ustanovljenih pravila ponašanja u zdravstvenim ustanovama- kazala je kantonalna ministrica zdravstva Nermina Ćemalović.

Iz Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću naglašeno je da će pokretanje rada specijalističkih odjela biti postepeno i uz dozu opreza.

Jednostavno nećemo odmah moći u svim službama raditi prijašnjim kapacitetom. Zato molimo pacijente za razumijevanje i strpljenje. Zapravo će domovi zdravlja biti ti koji će početi procese i diktirati tempo postepenog povećanja obima poslova“ -riječi su direktora bihaćke bolnice Hajrudina Havića.

Od jučer su i privatne stomatološke ordinacije u Unsko-sanskom kantonu počele s pružanjem usluga pacijentima, uz maksimalno poštivanje procedura koje je naložio Federalni zavod za javno zdravstvo.

Izvor: RTV USK

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 89 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 436 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.