Kako pružiti kućnu njegu osobama zaraženim korona virusom

Svjetska zdravstvena organizacija za područje BiH, objavila je nekoliko savjeta o tome kako pružiti kućnu njegu osobama kod kojih je potvrđen koronavirus ili se sumnja da su zaražene. WHO BiH je pojasnio da se ove upute odnose na članove domaćinstva, njegovatelje, ali i one koji su zaraženi.

Jedna od prvih preporuka jeste da se održava pojačana higijena koja je najviše bazirana na temeljnom pranju ruku sapunom vodom ili dezinfekcijskim alkoholnim sredstvom poslije kašljanja ili kihanja, prije tokom i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon korištenja toaleta te prije i poslije brige o bolesnom.

Bitno je da se prati zdravlje svih ukućana, pogotovo simptomi poput groznice i kašlja. Ukoliko se javi teško disanje, Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje da se odmah pozove vaša zdravstvena ustanova.

Osigurajte da se bolesna osoba odmara, pije dosta tečnosti i dobro hrani. Nosite medicinsku masku kada ste u sobi s bolesnom osobom te ne dirajte masku ili lice tokom korištenja, a nakon toga je bacite.

 

RadioBK

Zadnji put promjenjen utorak, 07 April 2020 15:52
Ocijeni
(0 glasova)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 557 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.