Članak je filtriran: nedjelja, 28 April 2019

Ovog vikenda je OO Naša stranka Bos.Krupa organizovala javnu tribinu koju je posvetila, krajem godine, usvojenoj odluci o komunalnoj taksi i komunalnoj naknadi za 2019.godinu, a koja je nakon primjene od januara medju jednim dijelom poslovne zajednice Općine izazvala negative reakcije, jer su mnogi dobili povećanje, kako se čulo u subotu uveče,100,200 pa i 500 %.Nakon reakcija članovi Naše stranke su organizovali potpisivanje peticije na koju je svoj potpis dalo 120 privatnika, iz čega je prizišla i inicijativa kojom se traži da se odluka preispita i vrati na nivo iz 2018.godine, a da se za ubuduće veća pažnja posveti dijalogu izmedju privrednika i predlagača tj. općinske administracije.Iako su na javnu tribinu pozvani svi, od članova poslovne zajednice, predsjedavajuće Općinskog vijeća, vijećnika koji participiraju u ovom predstavničkom tijelu do načelnika Općine pozivu se odazvao tek mali broj privatnika , predstavnici dvije parlamentarne stranke (DF i SDA) i načelnik Općine. Kako su u uvodu kazali predstavnici Naše stranke Izet Arnautović i Jasmin Redžić ovom tribinom tražilo se obrazloženje zašto je došlo do povećanja taksi u ovom trenutku te je upućen prijedlog za preispitivanjem odluke i vraćanje na prošlogodišnji nivo.Ovakva odluka,čulo se od prisutnih, proizvodi i kratkoročne i dugoročne posljedice.Kratkoročne, jer su mnogi privatnici zabrinuti kako će platiti sve te brojne namete, a dugoročno,stanje kakvo jeste sa trendom odlaska stanovništva ne govori u prilog obima posla i ostvarenja zadovoljavajućih prihoda.U općini Bos.Krupa,prema riječima Jasmina Redžića, trenutno od 6850 domaćinstava 2033 domaćinstva su odjavila komunalne usluge,što govori o odlasku stanovništva, a time i smanjenju prihoda unutar lokalne zajednice.

Tamo gdje su se svi akteri ove javne tribine složili je da se mora pojačati komunikacija izmedju privrednika i uprave, a to se najbolje može učiniti putem udruženja privrednika koje u općini Bos.Krupa ne radi već devetu godinu.Načelnik Armin Halitović je obrazlažući okolnosti u kojima je došlo do izmjene odluke kazao da ona zaista ima nedostataka na koje će se posebna pažnja obratiti prilikom izrade naredne, ali i da je skoro 40 % privrednika ovom odlukom dobilo smanjenje taksi.Problem, kako je rekao Halitović nastaje kada privredni subjekt ima prijevljenih više djelatnosti.Parametri kojima se vodi pri izračunu visine takse,pored već pomenute, su i zona u kojoj se djeluje, a pored ostalog i kvadratura prostora na kojem poslovni subjekt radi.Kako je kazao nacrt i ove odluke je prošao javnu raspravu,sugestija i prijedloga od poslovne zajednice nije bilo i odluka je usvojena u predloženom obliku.Općina ne može dozvoliti da se odrekne naknada i taksi, ali poredjenja radi, ističe da su prije recesije, 2008. godine prihodi po ovom osnovu iznosili 425 000 KM, a da je 2009. godine u cilju olakšanja privredi Općinsko vijeće donijelo odluku kojom je smanjilo takse i naknade i one su narednih deset godina iznosile oko 180 000 KM.Pri tom treba uzeti u obzir da su troškovi u tih deset godina rasli(struja,voda,idr...).Tako da je Općina u situaciji da se ova odluka morala korigovati. Da je udruženje privrednika neophodno pokazala je upravo i ova odluka o komunalnim taksama i komunalnim naknadama te je Halitović još jednom pozvao privrednike da se organizuju i budu partner u kreiranju ovakvih i sličnih odluka.

Renata S.

Da je jedna suza teška, najsvjesniji smo kad se suzdržavamo da ne zaplačemo, ali ipak niz obraz teška padne. Juče su, na manifestaciji „Sjećanje na Jasminku Čaušević“ i oni najjači pustili barem jednu, onu bolnu, ali istinitu...

Učenjem fatihe na mezaru rahmetli Jasminke, tevhidom i prigodnim programom koji je bio organiziran u sali osnovne škole u mjesnoj zajednici Arapuša, sjeta i tuga odjekivali su prostorijom, dok su poštovanje i sjećanje sve doveli do suza. Pomen na Jasminku Čaušević, njena priča, njena smrt i smrt njegog nerođenog djeteta na kućnom pragu , opomenuli su sve prisutne na zločin i neljudstvo, koje se desilo.

Manifestacijom Jasminka Čaušević“ željeli smo da se ime ove heroine kao i drugih heroina ne zaboravi...O Jasminki se nije znalo dvadesetsedam godina.Ubijena je zajedno sa svojim nerodjenim djetetom na kućnom pragu.Njen muž poginuo je neka dva mjeseca nakon što je agresor svirepo ubio tako da je otišla jedna cijela porodica.I zato u sjećanje na nju smo i organizirali manifestaciju na dan njene pogibije te se iskreno nadamo da ćemo ovakvim i sličnim aktivnosti otrgnuti od zaborava nešto što nam treba i mora biti opomena.“

Jasminka Čaušević je prva civilna žrtva općine Bosanska Krupa,odnosno Arapuše,. Žene Arapuše su ovom manifestacijom, na dan njene smrti prije dvadeset i sedam godina, željele opomenuti i sjetiti, ali ponajviše odati počast ženi i svim ostalim ženama heroinama, koje su nosile breme života i rata.Predsjedavajuća Općinskog vijeća Bos.Krupa Elvira Mehić je, obraćajući se prisutnima,kazala da je žena oduvijek bila stub svake porodice i da se sjećajući na ove heroine, pominjući ih i slaveći njihove živote, gradimo bolje mjesto i svijet za sve žene.

Narod koji zaboravi šta mu se dogodilo to će mu se ponoviti,a manifestacije poput ovih su upravo ključ da se ne desi to“ – kaže predsjedavajuća Općinskog vijeća Bos.Krupa Elvira Mehić.

I načelnik Općine Armin Halitović je naglasio da je ova manifestacija jako važna, i iako mlado udruženje, njihov rad i trud daje rezultate i pokazuje kako želja i volja nadvlada i skromne finansijske uloge. Prisutnima se obratila i Šeherzada Delić iz Bihaća, koja je na veoma emotivan način pozdravila ideju i rad ovog udruženja, dok je predsjednica udruženja, Sabira Osmanagić, zaključila da je u zajedništvu jedini napredak.

Cjelodnevni događaj, koji su pratile brojne zvanice, završio je izvedbom hora KUDa Grmeč, a vrijedne žene udruženja Jasmina Čaušević, kroz odličnu organiciju, počastile su i nahranile sve prisutne i do slijedećeg druženja poželile dobrodošlicu svima koje put nanese u Arapušu.

Elma V.

Za ovaj ponedjeljak, 29.april zakazana je XXXI sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa na kojoj bi prema predloženom dnevnom redu vijećnici trebali razmatrati petnaest tačaka medju kojima pored ostalog Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o izvršavanju Budžeta Općine Bosanska Krupa za 2019. godinu, Prijedlog Odluke o prodaji nekretnine-neizgrađenog građevinskog zemljišta u obuhvatu RP „Poslovna zona Pilana“.Takodje vijećnici bi nakon provedene konkursne procedure trebali imenovati nedostajućeg člana Općinske izborne komisije .U formi nacrta pred Općinsko vijeće dolazi i odluka o dodjeli i prodaji stanova na kojima općina Bosanska Krupa ima pravo raspolaganja.

Na dnevnom redu se nalazi i nekoliko izvještaja o radu ,kao što su izvještaj o radu Općinskog pravobranilaštva, izvještaji mjesnih zajednica, Sportskog saveza Općine,Centra za kulturu, izvještaj o izvršenju budžeta Općine   za prošlu godinu, ali i Inicijativa za ukidanje finansiranja političkih stranaka iz budžeta općine Bos.Krupa.Sjednica počinje od 13 sati.

RadioBK

RBK

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 435 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.