Greška
  • Greška prilikom učitavanja komponente: com_sigpro, 1
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/radiobkb/public_html/images/Otvaranje prostorija J.Causevic
  • Greška prilikom učitavanja komponente: com_podcastmanager, 1
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Otvaranje prostorija J.Causevic

Juče su u prisustvu članica udruženja Jasminka Čaušević, načelnika općine i predstavnika IFAD-a svečano otvorene prostorije ni godinu dana mladog udruženja iz MZ-e Arapuša. Projekt kojeg je podržao IFAD u iznosu od skoro 6500 KM i oko 3000 KM općinskog učešća udruženju je stvorilo mogućnosti za rad u adaptiranom prostoru u okviru područne škole JU“Prva osnovna škola“. Dvije prostorije za rad omogući će udruženju bolju organizaciju rada, a kako su istakli i organizaciju edukacija,seminara, izrade suvenira do pripreme sajamskih manifestacija koje su zacrtane u planu i programu rada udruženja „Jasminka Čaušević“.

Sada u svojim prostorijama možemo provoditi svoje aktivnosti, a mogu se održavati i sastanci mjesne zajednice, jer nema adekvatnijeg prostora za to. Ovo će nam pomoći da se više povezujemo kroz druženje što nama zaista i treba.Mi smo ostali bez predsjednika MZ-e, trgovine, škole koja je nekada brojala hiljadu djaka, godinama čekamo da se asfaltira preostali dio puta koji nas povezuje sa središtem Općine. Iz svih tih razloga smo u junu prošle godine osnovali udruženje žena ,da se organizujemo i nešto napravimo u ovom mjestu“-kaže Suada Velagić potpredsjednica udruženja.

Putem IFAD-a osim projekata vezanih za ruralni razvoj je i podrška udruženjima žena.Tako je suradnja već ranije ostvarena izmedju udruženja „Aktiv žena“ Otoka i udruženja „Vakat“ Jezerski ,sada i sa udruženjem „Jasminka Čaušević“ , a sve ,kako kažu u IFAD-u , s ciljem promocije kulturnih i tradicionalnih vrijednosti naše sredine.

U okviru novog IFAD projekta RCDP- unapredjenja ruralnog poslovanja,jedan od fokusa su svakako žene i mladi. Pomogli smo sva tri udruženja na prostoru Bos.Krupe. Sad smo u Arapuši gdje smo prisustvovali otvaranju,bit ću slobodan pa reći,najljepših prostorija, od mnogih udruženja koje sam posjetio. IFAD je obezbjedio sredstva i mi želimo da nastavimo sa pomaganjem ovakvih i sličnih udruženja koja podstiču ruralni razvoj, promovišu kulturne ,običajne,tradicionalne vrijednost naroda ovog kraja“- kazao je u svojoj izjavi Smail Toromanović,predstavnik IFAD-a.

Podrška adaptaciji prostorija sa 30 % učešća u projektu pomogla je i općina Bos.Krupa,a već sljedeća dolazi za organizaciju manifestacije „Sjećanje na Jasminku Čaušević“ planirano za subotu 27.april kazao je načelnik Općine Armin Halitović i dodao je:

Možemo reći da je za ta sredstva uradjeno puno više od onog što smo očekivali.Ima još nekih sitnica,ali smo gdin. Toromanović i ja danas obećali dodatna sredstva da se radovi završe. Udruženje će imati podršku u provodjenju svojih aktivnosti ,a jedna takva je upravo pred nama.“

Podsjetimo,Jasminka Čaušević je prva civilna žrtva općine Bosanska Krupa. Agresor ju je pokosio rafalom na njenom kućnom pragu 1992.godine i ne samo nju, već i njeno nerodjeno dijete. Upravo u pomen na Jasminku koja je u očima ovih ljudi danas simbol opstanka i ostanka na ovim prostorima i formirano je udruženje žena koje čuva i njeguje uspomene, ali i sa još jednim zadatkom , a to je da učini sve da ovaj kraj živi i ne bude zaboravljen.

Renata Sedić

{gallery}Otvaranje prostorija J.Causevic:::0:0{/gallery}

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 368 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...