Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/radiobkb/public_html/images/Igraliste srece
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/radiobkb/public_html/images/Opcinska smotra znanja
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/radiobkb/public_html/images/Plastenici
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Igraliste srece
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Opcinska smotra znanja
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Plastenici

Članak je filtriran: petak, 19 April 2019

Najzabavnija priča ovog proljeća jeste upravo priča sa Zelenih otoka, najljepšeg dijela Bosanske Krupe, koje će od ovog proljeća biti i glavna atrakcija najmlađih građana ovog grada.

Zabavni park Zeleni otoci započeo je implementaciju projekta "Igralište sreće" još početkom godine, a danas, 19.aprila, svečano su otvorili i pustili ga u korištenje svoj djeci našeg grada. Na već postojećem, starom i prilično devastiranom te nesigurnom igralištu, postavljeno je novo igralište, u potpunosti adaptirano za najmlađe, za djecu s teškoćama, ali i za one malo veće, još uvijek željne igre. Izvođač radova je IstraCom iz Sanskog Mosta, specijalizirana firma za ovu vrstu gradnje, a sve sprave su prilagođene i osigurane za korištenje. Dino Bešlagić, jedan od idejnih kreatora ovog projekta, kazao je da je presretan što su djeci poklonili ovo igralište te je dodao:

''Naš motiv je bio taj da okupimo na najljepšem dijelu Bosanske Krupe djecu i mlade, da se imaju gdje igrati. Aplicirali smo na poziv federalnog ministarstva okoliša i turizma gdje smo dobili 7500KM. Općina Bosanska Krupa je uložila svojih 5000KM, dok je ostatak od 250-3000KM, koliko nam je trebalo da završimo aktivnost, uložili privrednici Bosanske Krupe koji su pokazali da žele da ulože u svoju lokalnu zajednicu i da poboljšaju stanje u našem gradu'' - kazao je Bešlagić.

Putem projekta koji su aplicirali ka federalnom ministarstvu okoliša i turizma, koje je prepoznalo veličinu ovog projekta te općine Bosanska Krupa, koja sufinancira projekt, Igralište sreće je obradovalo svu djecu, danas prisutnu, koja su s velikim nestrpljenjem čekala otvor, ali i obogatilo našu lokalnu zajednicu, naše prirodno bogatstvo Ade, za još jednu aktivnost u kojoj možemo uživati.

''Ja prvo želim da kažem da nije slučajno 19.april kad otvaramo ovo, pred 21.april dan otpora agresiji na Bosansku Krupu. S tim želimo da pošaljemo poruku da ovdje žive djeca koje smo počastili ovim igralištem. U svom govoru sam im poručio da odrastu bezbrižno i da nikad ne prođu ono što smo mi prošli od 92-95 i naravno da imaju sretno djetinjstvo a mi ćemo se potruditi da im u tome svemu pomognemo. Želim da se zahvalim i momcima koji su inicirali ovaj projekat ali i svim privrednim subjektima koji su pomogli ovaj projekat. I ono što želim da poručim jest da čuvamo ono što smo napravili'' - kazao je načelnik Armin Halitović.

Uz prigodan program Dječjeg obdaništa i doma učenika Bosanska Krupa te presijecanjem vrpce Dine Bešlagića i načelnika Armina Halitovića te Zane i Alema koji su im pomogli, igralište je oficijelno otvoreno.

Elma V.

{gallery}Igraliste srece:::0:0{/gallery}

Danas je u Velikoj Sali Doma kulture u Bosanskoj Krupi održana Opštinska smotra znanja, stvaralaštva i sporta 2019., čiji domaćin je bila JU Druga osnovna škola Bosanska Krupa.

Uz prigodan umjetnički program kojim su djeca gradskog vrtića zabavila punu Veliku salu te obraćanje direktorice II osnovne škole Daire Zjakić, podijeljena su priznanja najboljim učenicima koji su osvojili neko od prva tri mjesta na Opštinskim takmičenjima, ali i njihovim nastavnicima/mentorima.

Zadovoljstvo je biti domaćin općinske smotre. Moram istaknuti da su učenici ove općine imali fantastične rezultate, od općinskih takmičenja, do kantonalnih, federalnih pa i državnih i medjudrzavnih. To je znak da uvijek trebamo podupirati odgoj i obrazovanje i svim silama se potruditi da ova djeca stignu na sve nivoe takmičenja bez obzira na financije. Mislim da ako se svi udružimo da to možemo. Želim da se zahvalim svima, a posebno načelniku Halitoviću koji je uvijek sponzor ove manifestacije ali i vijeću roditelja naše škole. Naravno se zahvaljujemo i medijima koji su nam uvijek podrška te centru za kulturu, obrazovanje i informacije sto nam uvijek Iziđu u susret. Uspjeli smo ovo organizirati jer smo podijelili zaduženja i zadatke i sto smo zaista kolektiv koji diše istim plućima'' – kazala je direktorica Druge osnovne škole, Daira Zjakić.

Svojim tačkama koje su posebno pripremili za ovu prigodu, zabavljali su nas učenici škole domaćina dok su sve sve tri preostale osnovne škole sa naše općine, Prva osnovna škola, Osnovna škola Otoka i Osnovna škola jezerski, kroz Ličnu kartu škole, kako su to nazvali, predstavili prisutnima. No ono što je najviše očekivano jeste kulturno-umjetnička tačka koja će predstavljati našu općinu na kantonalnoj smotri znanja, stvaralaštva i sporta, pod nazivom 'Bosna je neuništiva', a izveli su je učenici škole domaćina.

''Prikazali smo kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine, od srednjeg vijeka pa sve do danas, srednji vijek, osmanski period, austrougarski period pa period od kraljevine SHS pa do današnjeg doba'' – kazao je profesor historije, Edvin Alijanović.

Niko u Velikoj Sali nije ostao ravnodušan, na cjelokupnu predstavu učenika ove škole, u dramskom prikazu krov različite vremenske periode kroz koje je prošla naša država, a posebno samom kraju predstave, gdje su emocije bile vidno vidljive kod svih prisutnih. Tačku je izvelo 43 učenika Druge osnovne škole, a autori tačke su Senada Harbaš i Edvin Alijanović.

Elma V.

{gallery}Opcinska smotra znanja:::0:0{/gallery}

U Bosanskoj Krupi, u utorak je , organiziran Aktiv direktora predškolskih ustanova. Domaćini su bili JU Dječje obdanište i dom učenika Bosanska Krupa, a uporedo s ovim aktivom održao se i Aktiv odgajatelja i medicinskih sestara. Problemi u oblasti predškolskog odgoja su višegodišnji i mnogobrojni, a budući da su svakoj vlasti, koja se na Kantonu mijenjala periodično, zadnji na listi, kako navode iz ove oblasti obrazovanja, stanje je kaotično te je dovedeno u pitanje normalan rad i funkcioniranje javnih ustanova za predškolski odgoj.

‘’Zadnjnih godina najveći problem je što ne možemo dobiti Saglasnosti za raspisivanje konkursa od nadležnog ministarstva obrazovanja za priznati broj radnika, pa smo prisiljeni da primamo radnike bez konkursa po Zakonu o radu. Veliki problem u radu je i zastarjela zakonska regulativa u oblasti predškolstva na Kantonu. Još uvijek je na snazi stari Zakon o predškolstvu iz 1997.godine a na nivou Federacije je donesen novi Okvirni zakon o predškolstvu 2007.godine. Naš kantonalni Zakon o predškolstvu je donesen 2010.godine, ali se još uvijek ne primjenjuje. Doneseni su i novi pedagoški standardi, koji su usklađeni sa starim zakonom, što je još jedan apsurd’’ – kazala je predsjednica Aktiva direktora USK, Jašić Asmira.

Mnogobrojni su problemi u predškolskom obrazovanju, o kojima su razgovarali na Aktivu direktora predškolskih ustanova USK-a, ali i na Aktivu odgajatelja i medicinskih sestara, gdje su i jedni i drugi iznijeli problematike bliske njihovoj struci i oblastima.

Jedan od uvjeta za pristupanje Europskoj uniji jeste i obuhvat djece predškolskim obrazovanjem od 40 do 50%, a kod nas u Kantonu neprecizna procjena jest da je tek 10% djece obuhvaćeno ovom vrstom obrazovanja. Problemi neće nestati odjednom i niti će se riješiti novim obećanjima, već radom i aktivnim rješavanjem svih teškoća koje nailaze, što je i izneseno na sastancima ove vrste. Kao prva stepenica obrazovanja svakog djeteta, unapređenje odgojno-obrazovnog rada u ovom segmentu obrazovanja je iznimno važno i potrebno.

Elma V.

6

Premijer USK Mustafa Ružnić sazvao je danas u Bihaću sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK. Zaključci su sljedeći:

1.   Na području USK-a neće biti dozvoljeno formiranje novih prihvatnih centara. Ad hoc formirani privremeni centri Bira i Miral, unutar naseljenih područja Bihaća i Velike Kladuše, moraju biti izmješteni van naseljenog područja. Operativna grupa upućuje poziv Draganu Mektiću, ministru sigurnosti BiH i predstavnicima: Službe za poslove sa strancima, IOM-a, UNHCR-a i Gradske uprave Grada Bihaća da se odazovu pozivu na hitni sastanak, u Bihaću 23. aprila, u cilju preciziranja dogovora o određivanju lokacije , na kojoj bi privremeni migracioni centar formiralo Ministarstvo sigurnosti, a u svrhu izmještanja centara „Bira“ i „Miral“.

2. Operativna grupa saglasna je da privremeni centri u „Sedri“ i „Đačkom domu“ u Borićima ostaju, do daljnjeg, za smještaj porodica sa djecom i djece bez pratnje. Operativna grupa ostaje pri stavu da se kapacitet za prihvat migranata ni u ovim privremenim centrima ne može povećavati iznad utvrđenih kvota.

 3. Podržavamo prijedlog dostavljen svim institucijama od Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH, kojim se od nadležnih organa traži da „prilikom prodaje voznih karata, odnosno prilikom ulaska putnika u sredstva javnog prevoza, onemoguće ulazak osobama koje ne posjeduju potvrdu o izraženoj namjeri za azil, a sve u cilju zaštite sigurnosti građana i imovine u BiH“ uključujući i osobe kojima je istekao zakonski rok od 14 dana za podnošenje zahtjeva za azil.Ukoliko prevoznici budu postupali suprotno ovim uputama bit ćemo prisiljeni podnijeti krivične prijave. Zahtijeva se od Službe za strance da i dalje kontroliše priliv migranata na područje USK koji ne smije preći kapacitet za prihvat od ukupno 3.200 osoba.

4.  Kantonalne inspekcije će izvršiti inspekcijske nadzore u privremenim centrima „Bira“ i „Miral“ i hitno dostaviti nalaz nadzora o ispunjavanju potrebnih uvjeta za smještaj ljudi, obzirom da su centri uspostavljeni s namjerom kratkotrajnog premoštavanja situacije, a nikako za duži vremenski period. Kantonalna inspekcija će pojačano nastaviti i sa aktivnostima kontrole nelegalnih iznajmljivača smještaja ilegalnim migrantima.

Izvor: Press Vlada USK

Dvadeset prvi april 1992.godine u Bosanskoj Krupi ostat će zauvijek upamćen. To je Dan agresije na Bosansku Krupu i tadašnji bihaćki okrug i Dan otpora agresiji, dan kada su se stanovnici Bosanske Krupe odlučno suprotstavili namjeri da se općina podijeli po zamišljenoj liniji velikosrpskih ideologa i kada su omogućili da pred naletom jedinica tadašnje JNA i srpskih dobrovoljaca civilno stanovništvo izbjegne na lijevu obalu Une, te tako izbjegne sudbinu mnogih drugih gradova gdje su civili ubijani, silovani i zatvarani u logore.

Povodom dvadesetsedme godišnjice od izvršene agresije na općinu i grad Bosanska Krupa kao i tadašnji bihaćki region potpomognut domaćim izdajnicima i ove godine Organizacioni odbor općine Bos.Krupa i Udruženje boraca Patriotske lige u nedjelju 21.aprila od 11 sati na Centralnom šehidskom spomen-obilježju u Bos.Krupi organizuje historijski sat gdje će se položiti cvijeće i proučiti fatiha za sve poginule u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.Historijski sat održaće Mujo ef.Ćehić.Od 19 sati u Maloj sali Doma kulture održaće se akademija u znak sjećanja na 21.april 1992.godine.

Udruženje Patriotska liga i organizacioni odbor općine Bos.Krupa poziva sve demobilisane borce, ratne vojne invalide, porodice poginulih boraca,učesnike rezervnog sastava policije ,gradjane i gradjanke Općine do dodju kako bi se zajedno obilježila 27.godišnjica agresije na Bos.Krupu.

RadioBK

Juče je u Bosanskoj Krupi potpisan ugovor između Općine Bosanska Krupa, njemačke nevladine organizacije ASB i petnaest budućih vlasnika plastenika, koji su u Domu kulture razgovarali i informisali se o plasteničkoj prozivodnji, pravilima pomenutog ugovora te mogućnostima koje ova pomoć nudi.

Općina Bosanska Krupa i njemačka nevladina organizacija ASB (Arbeiter- Samariter- Bund) potpisali su još u februaru sporazum o saradnji na realizaciji projekta direktna socio-ekonomska pomoć izuzetno ugroženim porodicama na području općine.Riječ je o projektu vrijednosti 11 880 KM sa učešćem općine od 25 %, a obuhvata petnaest plastenika za porodice teškog materijalnog stanja.

Inače ovaj projekt organizacija ASB provodi u sedam općina (Travnik, Visoko, Hadžići, Šamac, Trebinje,Stolac i Bosanska Krupa) uz većinsko finansiranje od strane njemačke Vlade.Ukupna vrijednost projekta koja obuhvata 105 plastenika je oko 360 000 KM. Ovo nije prvi projekt kojeg ASB implementira u općini Bos.Krupa.Prethodno su radjena dva projekta pomoći žrtvama mina te takodje još dva projekta ponovno vezano uz plasteničku proizvodnju.S obzirom na već od ranije dobru saradnju, općina Bosanska Krupa je u suradnji sa Centrom za socijalni rad pripremila listu korisnika što , kako je rekao direktor njemačke nevladine organizacije ASB za JI Evropu Elmir Bujadžić znači i bržu realizaciju projekta,a što se u konačnici potvrdilo jučerašnjim potpisivanjem ugovora.

RadioBK

{gallery}Plastenici:::0:0{/gallery}

 

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 323 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.