Članak je filtriran: utorak, 26 Mart 2019

Planinarsko društvo „Grmeč“ iz Bosanske Krupe ovog vikenda ( 30. i 31. marta) u suradnji sa Američkom ambasadom u BiH i Penjačkim klubom „EXTREME“ iz Banja Luke organizuje penjački vikend u rejonu sportskog penjališta „Sokolov kamen“ na kojem se očekuje dolazak oko 150 penjača i zaljubljenika u prirodne ljepote iz BiH, ali i šire. Na ovaj način, Bosanska Krupa se nameće kao jedna od nezaobilaznih tačaka na mapi poklonika ovakvih outdoor aktivnosti. Kako ističu u društvu, cilj projekta je da Bosanska Krupa po ko zna koji put javnosti pokaže svoje skrivene ljepote, ali i da motivira mlade, kao i one koji se tako osjećaju na ovakav vid druženja i bavljenja ovim sportom koji u svijetu uzima sve više maha i postaje sve popularniji. Iz tog razloga članovi PD „GRMEČ“ pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže.

Zbog toga planinarsko društvo „Grmeč“ poziva sve penjače i zaljubljenike u prirodu i prirodne ljepote iz BiH da dođu na otvaranje novog penjališta "Sokolov kamen" kod Bosanske Krupe i da se pridruže četvrtom penjačkom kampu koji će biti održan od 30-31.03.2019. godine na pomenutom penjalištu, a u sklopu projekta "The outdoor connection". Ovaj penjački biser Une, trenutno broji 15 smjerova raznih težina sa ogromnim potencijalom za nove smjerove (kompletan spisak smjerova se nalazi na kraju ovog teksta).

Za sve učesnike je obezbjeđeno kamp mjesto u "Una" kampu. Učesnici su dužni ponijeti svoju kamp opremu te su dužni platiti boravišnu taksu u iznosu od 2 KM po noćenju. Postoji mogućnost spavanja u bungalovima, pri čemu je cijena 15-20KM, a za sve dodatne informacije i rezervacije kontaktirajte Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili na Viber putem telefona +49 172 380 38 32. Troškovi goriva za učesnike će biti pokriveni. Svoj dolazak potvrdite na mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili putem FB-a.

Okvirni program:

SUBOTA
-09:30h- 10:00h okupljanje učesnika - restoran "Alga" Bosanska Krupa
- 10:30 - 17:00h penjanje na stijenama
- 18:00 - 19:00h radionica tolerancije
- večera i druženje

NEDJELJA
- 10:00h penjanje na stijenama
- 18:00h povratak kućama

PD Grmec 2

Spisak smjerova:

1. Zen Yi 7a+?
2. Nataša se nećka 6b?
3. Banjalučki 6a
4. Kriva filozofija 5c
5. Mafin 5a
6. Čupava šuma 5a
7. Medo te posmatra 5c
8. Makinava 6a
9. Barbara white 6b?
10. Mrka 6b?
11. Simultanka 6b?
12. Stršljen 7a+?
13. Kulturno-umjetničko društvo Sad 7b?
14. Noćna straža 6c?
15. Gladne oči 6c?

U subotu od 10:00 sati se kreće ispred restorana Alga odakle se autima ide prema penjalištu. 
Lokacija restorana Alga: 
https://goo.gl/maps/SDZjDSuxqHq
Lokacija parkinga penjališta: 
https://goo.gl/maps/xDhp7Ahwd9p
Lokacija penjališta: 
https://goo.gl/maps/4hBHPUXrd6H2
Lokacija kampa: 
https://goo.gl/maps/am58UeVR12G2

 Osim toga, u aprilu, tačnije 20. 04. 2019. godine (subota) Planinarsko društvo „GRMEČ“ organizuje tradicionalnu, već nadaleko poznatu manifestaciju „PLANINARSKA ŠETNJA KRUŠNICA-ŠUJNOVAC 2019“ koja predstavlja svojevrsni, nezvanični otvor turističke sezone u Bosanskoj Krupi.

Na ovom događaju je prethodnih godina učestvovalo između 350 i 450 planinara i građana - ljubitelja prirode iz Bosanske Krupe, sa područja USK, ali i iz drugih krajeva BiH (Sarajeva, Konjica, Bugojna, Zenice, Travnika, Maglaja, Banja Luke, Kozarca, Prijedora...), R Hrvatske (Sisak, Osijek, Zagreb, Korenica...), R Slovenije (Ljubljana), R Austrije (Linz)..., te je ostvareno preko 100 noćenja u dane manifestacije.

Izvor : PD“Grmeč“

PD Grmec 1

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da, na osnovu Zakona o računanju vremena, ljetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u martu.Dakle, ljetno računanje vremena počinje u nedjelju, 31. marta 2019. godine, kada će vrijeme u 2 sata 00 minuta i 00 sekundi biti računato kao 3 sata 00 minuta i 00 sekundi.

Udruženje „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević“ Bosanska Krupa neumorno radi na tome da široj javnosti približi život i djelo jedne od najposebnijih i najznačajnih ličnosti Bosanske Krupe,a posebno Arapuše, reisa Mehmeda Džemaludina Čauševića.                                                             

U proteklim godinama Udruženje je organiziralo prigodne manifestacije „Dani reisa Čauševića“ i susrete hadžija u Arapuši, izgrađena je Spomen-kuća u Arapuši, objavljena knjiga  „Mehmed Džemaludin ef.Čaušević“ te uređena pokretna izložba slika o reisu Čauševiću.                                                                                       

Ovom prilikom najavljujemo još jednu aktivnost Udruženja „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević“. Naime, u četvrtak, 28.marta obilježit će se 81.godišnjica od preseljenja na Ahiret reisa Mehmeda Džemaludina Čauševića. Tim povodom Udruženje „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević“ organizuje učenje tevhida u džamiji u Arapuši, od 12,30 sati.Udruženje je obezbijedilo i prevoz do Arapuše sa polaskom iz Bosanske Otoke u 10,45 sati (Ljusina – 11,00, Bosanska Krupa - 11,15 i Ostružnica-Orasi u 11,30) te povratkom u 14,30 sati.Također,Udruženje je uputilo poziv  sugrađanima da u četvrtak, 28.marta, prisustvuju učenju tevhida kao i da posjete Spomen kuću reisa Mehmeda Džemaludina Čauševića u Arapuši.

Udruženje „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević“ najavljuje sljedeću aktivnost za 10.april, kada će, povodom godišnjice Medrese „Mehmed Džemaludin Čaušević“ u Cazinu, upriličiti četvrtu po redu promociju knjige „Mehmed Džemaludin ef.Čaušević“ autora dr.Fikreta Midžića koja će biti obogaćena i pokretnom izložbom o reisu Čauševiću.

Hadži Mehmed Džemaludin ef. Čaušević rođen je 1870. godine u mjestu Arapuša kod Bosanke Krupe. Nakon završetka Bihaćke medrese, školovanje nastavlja u Istanbulu gdje studira pravo, književnost, teologiju, filozofiju, misticizam i historiju. Izabran je za reisu-ul-ulemu 1913., a ostavku je podnio 1930. godine, nakon čega se posvetio prevođenju Kur'ana na bosanski jezik koji je objavljen 1937. – godinu dana prije Čauševićeve smrti.  

RadioBK                                                                                                                  

RBK

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 403 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.