Članak je filtriran: subota, 23 Februar 2019

U petak se u Maloj sali Doma kulture u Bosanskoj Krupi održao sastanak za sve poljoprivrednike u organizaciji Općine Bosanska Krupa, a koji je upravo iniciran od Ministarstva poljoprivrede USK, čiji uposlenici su upravo i vodili sastanak.Iako puna Mala sala, poljoprivredni radnici su naglasili da ih je sve manje i da je i ovaj broj učesnika sastanka, znatno manji nego prethodnih godina, zbog kako navode 'neispunjenih obećanja i poticaja naspram njih'.Tema ovog sastanka su bile upravo 'federalne i kantonalne novčane podrške, zakup poljoprivrednog zemljišta i druga problematika vezana za ovu tematiku', a u dijelu diskusije, mnogi od lokalnih poljoprivrednika su iznijeli svoje probleme i nedaće te su davali određene sugestije koje bi mogle znatno poboljšati rad i status njih samih.

Iz Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstva USK, Izeta Arnautović, istakla je da je zadovoljna prisustvom te da su sastanci ove vrste veoma značajni, kako za same privrednike, tako i za ministarstvo gdje mogu i oni u određenoj mjeri da utiču na probleme i da ih na vrijeme uoče. ''Sastanak je dobar i kvalitetan. Dobro je da mi čujemo poljoprivredne proizvođače i probleme sa kojima se oni suočavaju i da u saradnji sa općinskim službama, a tako i sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, da uradimo sve u zakonskim okvirima, a kako bismo olakšali posao poljoprivrednim proizvođačima ali i pomogli u realizaciji kako kantonalnih tako i federelnih podrški'' – kazala je Arnautović.

Kao i sve sfere našeg života i poljoprivrednici su zahvaćeni egzodusom stanovništva te kako navode problemima pronalaska radne snage, ali ponajviše ističu problematiku nedovoljnih poticaja za pojedine grane poljoprivrede, ali i nedovoljnu brigu države za njih. Budući da su prepušteni sami sebi, iako su korisni i za lokalnu zajednicu ali i državu, napomenuli su da je možda jedino rješenje odlazak iz zemlje i zatvaranje svojih pogona, što su mnoge njihove kolege već i uradile.

 

Elma V.

 

 

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 620 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.