U organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Bosanska Krupa a na osnovu Rješenja Federalnog ministra prometa i komunikacija kojim je data saglasnost, otpočela je praktična i teoretska obuka za upravljača čamca, odnosno rafting vodiča-skipera. Obuka se odvija u u sklopu infrastrukture „Centra za obuku vatrogasaca i spasioca“ koji djeluje kao organizaciona jedinica u sastavu DVD Bosanska Krupa. Obukom su obuhvaćeni članovi DVD Bosanska Krupa koji će činiti operativni sastav odjeljenja za traženje i spašavanje pri dobrovoljnoj vatrogasno-spasilačkoj jedinice te jedan dio građana koji su iskazali interes i potrebu za ovakvim vidom osposobljavanja koje je jedan od preduvjeta za pristupanje polaganju ispita za upravljače motorni i rafting čamaca pred komisijom Federalnog ministarstva prometa i komunikacija. Sticanja neophodnih certifikata za upravljače čamaca mladim ljudima se pruža mogućnost  da budu aktivni članovi službi i jedinica u sistemu zaštite i spašavanja ali se istovremeno otvara mogućnost  obavljanja poslova skipera na rafting čamcima za kojim je sve veća potreba na rijeci Uni. Organizacijom ovakve obuke DVD Bosanska Krupa nastavlja dosadašnje aktivnosti u cilju ojačavanja svojih operativnih sastava u odjeljenju za traženje i spašavanje koje su otpočele organizacijom vatrogasno-spasilačkog kampa u toku 2017 i osposobljavanjem mladih spasilaca za vertikalna spašavanja.Ove aktivnosti imaju poseban značaj u radu DVD Bosanska Krupa koje ove godine obilježava jubilej od 120 godina osnivanja i tradicije dobrovoljnog vatrogastva na području Bosanske Krupa. Značaj i rad ovog društva, entuzijazam njegovih članova do sada su prepoznali na prvom mjestu Općina Bosanska Krupa na čelu sa načelnikom Arminom Halitovićem, Omladinska banka, BH telecom, Ambasada Velike Britanije u BiH, Vatrogasni savez Republike Slovenije, Acorn aid- Škotska, West mersia search&rescue – Engleska, Aktion Leben und Lernene in Bosnien Botrop – Njemačka, GSCF Association humanitare de sapuers-pompiers –Francuska.

 

Izvor: DVD BOSANSKA KRUPA

Socijalno-pedagoška životna zajednica Bosanska Krupa danas je predstavila tri projekta, koja su podržana od strane Omladinske banke Bosanska Krupa, Fondacije Mozaik i Općine Bosanska Krupa. Projekti „Družimo se“, „Kutak za djecu“ i „ Promijenimo našu svakodnevnicu“ su također podržani i od stane bosanskokrupskih ustanova, firmi i pojedinaca.

SPZZ

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 336 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...