Kišni juni mjesec ratne 1994. godine po mnogo čemu težak za bosanskokrupsku brigadu i Krupljane ostaće upamćen i po danu kada je izvršavajući borbeni zadatak u reonu Todovorova sa svojih 38 godina smrtno stradao komandant 511. Slavne bbr. Mirsad Crnkić i njegov dvadesetčetverogodišnji pratilac Nihad Bužimkić.

Crnkić 2016 2

Nagrađeni najbolji policijski službenici

Bosanska Krupa domaćin svečane akademije,
priznanja općinskom načelniku Arminu Halitoviću i Centru za kulturu,obrazovanje i informisanje Bosanska Krupa

Ovogodišnje obilježavanje Dvanaestog juna -Dan policije Unsko-sanskog kantona jučer je u Bosanskoj Krupi završeno svečanom akademijom u Domu kulture U Bosanskoj Krupi.Slijedeći praksu da svake godine druga općina bude domaćin završne svečanosti,juče su u Bosanskoj Krupi bili zajedno članovi porodica poginulih i umrlih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova,policijski službenici,predstavnici zakonadavne i izvršne vlasti Unsko-sanskog kantona i i općina,predstavnici policijskih agencija iz Bosne i Hercegovine ,predstavnici međunarodne zajednice u BiH,kao i predstavnici političkog,kulturnog i vjerskog života Unsko-sanskog kantona.
Na početku svečane akademije u povodu 12.juna učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast poginulim i umrlimpripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona .
Općina Bosanska Krupa je bila domaćin svečane akademije na kojoj je istaknuto da se od trećeg juna nizom aktivnosti započelo obilježavanje ovog dana.Prvo je u suradnji sa kantonalnom bolnicom „Dr.Irfan Ljubijankić“ organizirana akcija dobrovoljnog darivanja krvi u kojoj je dragocjenu tečnost što znači život, darivalo oko 60 pripadnika policijskih službi.
Delegacije su obišle spomen-obilježja na prostoru cijelog Kantona,te kao i svake godine, posjetile djecu bez roditeljskog staranja u Socijalno-pedagoškoj zajednici u bosanskoj Krupi,družili se za djecom i obradovali ih prigodnim poklonima.
Na svečanoj akademiji u Bosanskoj Krupi je istaknuto da je proglašenjem Ustava Unsko-sanskog kantona 1995-te godine, formirano kantonalno Ministarstvo policije sa svega 69 aktivnih policajaca u osam Stanica javne bezbjednosti i u krovnom Ministarstvu u Bihaću.U narednom periodu došlo je do promjene naziva pa je tako Ministarstvo policije preimenovano u Ministrastvo unutrašnjih poslova,a Stanice javne bezbjednosti u Policijske uprave.Zadaci i misija ovog Ministarstva ostali su isti:što kvalitetnije i što profesionalnije služiti javnosti ,štiteći život i imovinu građana ,spriječavajući izvršenje krivičnih djela,istražujući ih, uz održavanje javnog reda i mira.
O uspjesima na tom putu,osobito u protekloj godini, na Svečanoj akademiji je govorio Mujo Koričić, policijski komesar Unsko-sanskog kantona i on i je istakao :
„Svakako ono što nam je prioritet i što nam je osnovna zadaća jeste sigurnost građana Unsko-sanskog kantona i mišljenja sam da smo tom zadatku,s obzirom na okolnosti,uspješno odgovorili.Sigurnosno stanje u odnosu na predhodnu godinu karakteriše smanjenje krivičnih djela i napada na policijske službenike,a povećanje broja prekršaja iz oblasti javnog reda i mira i saobraćajnih nezgoda.U odnosu na 2014-tu godinu broj krivičnih djela je smanjen za 23,6 %,a broj počinilaca za 27 %.Trend smanjenja broja krivičnih djela nastavio se i u ovim mjesecima ove godine i to za 7,2 %.“

O zadacima koji su realizirani,o svemu onome što slijedi,osobito u jačanju materijalnog položaja policijskih službenika,njihovoj boljoj opremljenosti i profesionolnoj osposobljenosti , govorio je ministar unutrašnjih polova Unsko-sanskog kantona Said Makić i posebno naglasio :

„Pripala mi je izuzetna čast i zadovoljstvo da kao nekadašnji policijski službenik MUP-a Unsko-sanskog kantona,a sada kao ministar i prvi čovjek ovog Ministarstva,zajedno sa svim drugim uposlenicima Ministarstva ,učestvujem u kreiranju zajedničkih planova i aktivnosti koji predstoje pred istim,ali i da učestvujem u kreiranju politike,poduzimajući zajedničke aktivnosti pred Vladom Unsko-sanskog kantona,kako bi uvjeti vašeg života i rada bili podignuti na višu razinu.Ono što mogu poručiti sa ovog skupa je da ću uložiti maksimalan napor kako bi se postojeće stanje u pogledu materijalno-tehničke opremljenosti,prava iz radnih prava i ovlaštenje, podiglo na viši nivo“.

Općina Bosanska Krupa ima izuzetno dobru suradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova unsko-sanskog kantona i Petom policijskom upravom u Bosanskoj Krupi, na obostrano zadovoljstvo.Sa toplim riječima, ovogodišnji Dan policije Unsko-sanskog kantona, na svečanoj akademiji pripadnicima policijskih službi je čestitao općinski načelnik Armin Halitović :
„Ja želim da vam čestitam 12.juni –Dan policije Unsko-sanskog kantona,želim da budete što opremljeniji,što sposobniji,što bolji,tu su nadležni i svi mi skupa s njima koji treba da se potrudimo u tom pravcu. Ova statistika o kojoj je komesar govorio nas sviju ohrabruje u ovom vremenu neizvjesnosti kada čovjek ne zna što ga čeka,tu smo da budemo uz Vas i ja se nadam da će se ovi trendovi nastaviti.Želim vam manje posla, makar takva izjava u ovom vremenu bila utopistička,uz zajednički trud svih nas možemo napravitin bolje i vama i svima nama preko vas..Još jednom ,od srca ,sretan vam Dan policije Unsko-sanskog kantona“.

Izražavajući posebno priznanje svim onima koji djeluju u okviru Ministarstva i policijskih uprava za uspješno realizovane zadatke u ovoj i prethodnim godina na Svečanoj akademiji se obratio i Izudin Saračević,premijer Unsko-sanskog kantona:
„Želimo čestitati našoj policiji ovaj njihov dan i želimo da ovih lijepih dana bude što više.Svojim trudom,svojim pregalaštvom,svojim znanjem,svojim umijećem oni će to znati opravdati.Mi ćemo sa strane nastojati da tu sinergiju između građana postavimo na takav nivo da sve ono što građani trebaju da imaju,da bude tu prisutno „.

Politički komesar Mujo Koričić i ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Said Makić su uručili i priznanja i zahvalnice naistaknujim policijskim službenicima,policijskim odjelima,kao i onima koji su kao pojedinci, ili kao organizacije bezrezervno pružali podršku u radu svim policijskim strukturama.

„Zlatnu policijsku značku“ posthumno je dobio rahmetli Ferid Pajalić,bivši načelnik Treće policijske uprave.
„Srebrna policijska značka“ dodijeljena je policajcu Ferhatu Ćoraliću iz Druge Policijske uprave,odnosno Policijske stanice Cazin.
Ručne satove sa posvetom dobili su :policajac Vojić Šuhret iz Prve policijske uprave,policijske stanice Bihać,viši inspektor Samed Hušić iz Četvrte policijske uprave,policijske stanice Velika Kladuša,narednik Malkoč Enes iz Pete policijske uprave,policijske stanice Bosanska Krupa,mlađi inspektor Mahmut Alagić iz Sektora kriminalističke policije-Jedinice za podršku i inspektor Hadžiabdić Amir iz istog Sektora.
Pojedinačne nagrade sa ručnim satovima sa posvetom su dobili i glavni kantonalni inspektor Mustafa Ališa iz Inspektorata MUP-a USK-a,viši samostalni referent Hamdo Melez iz Pisarnice MUP –a USK-a i viši samostalni referent Rahman Dolić iz Odsjeka za administraciju Cazin.
Pismenim pohvalama nagrađeno je još 46 policijskih službenika .
Kolektivna policijska priznanja dobili su za ovu godinu: Pisarnica MUP-a USK-a,Odsjek za analitiku i tehničke poslove i i dva Odsjeka za administraciju, iz Bihaća i Velike Kladuše.
Za uspješnu suradnju i ukazanu podršku Ministarstvu unutrašnjih poslova USK-a zahvalnice je dobilo nekoliko poduzeća i udruženja (Mibo komunikacije,Sany boy,Rad-putevi,Fahd,Grafičar,Mone commerc,Camelija i VGT osiguranje).
Pojedinačno zahvalnica je uručena Općinskom načelniku Arminu Halitoviću,zatim Centru za kulturu,obrazovanje i informisanje Bosanska Krupa,Ministarstvu unutrašnjih poslova kantona Sarajevo,Crvenom križu Unsko-sanskog kantona i udruženju BH novinari-Klub Unsko-sanskog kantona.
Pehari su uručeni i najboljim ekipa koje su učestvovale na malonogometnom turniru koji je ove godine organiziran u povodu 12.juna – Dana policije Unsko-sanskog kantona.
Najbolji ove godine bili su članovi ekipe Jedinice za podršku MUP-a USK-a,drugi su bili malonogometaši iz Policijske stanice Bihać,a treći iz ekipe policijske stanice Cazin.Pehare im je uručio viši inspektor Šero Družić,predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnjeg obilježavanja Dana policije Unsko-sanskog kantona.

U kulturno-umjetničnom programu na svečanoj akademiji ,u organizaciji Centra za kulturu ,obrazovanje i informisanje učestvovale su članice Dječjeg ansambla ovog centra i plesači Sportsko-plesnog kluba Hypnotic iz Bosanske Krupe.
Brojnim telegramima stigle su čestitke policijskim službenicima iz cijele BiH:iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i od ministra Aljoše Čampare,iz kantonalnih ministarstava iz Srednjebosanskog,Tuzlanskog,Bosansko-podrinjskog i Zapadno-hercegovačke županije i općine Sanski Most,te brojnih drugih.
Dževada Štancl

- Policijska stanica Bos.Krupa obavještava da su u proteklom periodu obavljali samo redovne aktivnosti i zadatke. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira, saobraćajnih nezgoda niti krivičnih djela.  

- Vatrogasna jedinica izvještava da nije ima intervencija niti dojava o požaru.

- Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopštava da je u proteklom periodu pregledala 1 2 5 pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 5 lica. Na porodilištu nije bilo prinova..

- JKP “10. Juli” Bos. Krupa saopštava da je isporuka  vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća. Danas nema planiranih prekida u isporuci vode.

- Elektro-distribucija izvještava da isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu je zadovoljavajuća. Danas nema planiranih prekida u isporuci električne energije.

- Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvijao po redu vožnje.

 

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju:

Sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne , uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, te se saobraćaj na svim putnim pravacima odvija po mjestimično mokrim i klizavim kolovozima. Upozorenje na manje osipe kamenja na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju. Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

 

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 06,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 17 C , vlažnost zraka 92,6% dok je vodostaj rijeke Une iznosio 62 cm (NV).

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 409 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« August 2012 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda