Članak je filtriran: nedjelja, 08 Maj 2016

Originalna,na Uninu dušu prislonjena, manifestacija „Rotari kanjon ,ispričala je, u sedmom danu maja 2016-te, svoju drugu priču.
Ono što je organizator,“Rotari klub Bihać“ dugo planirao,prošle godine uspješno realizirao,ovoga maja je dobilo još jednu potvdu da su zaljubljenici u prirodu,rijeku Unu,zdravlje,sport kroz prirodnu terapiju za sretniji život i razvoj uopće Unsko-sanskog kantona, sa radošću čekali današnji rekreativni dan kroz Grmuški kanjon.Kanjon bez saobraćaja.
Problem oko kojeg su se okupili Rotarijanci je ostao isti,ali sa još više impulsa,poruka,pa i zahtjeva da on postane trasa za angažovaniji odnos onih koji brinu o razvoju ovog kraja,i to na onom što imaju,što im je onako „sirovo,divlje ,ali toplo“ na tacni podareno,i da to pretoče u dobar poslovni projekat,kroz kojeg bi se uživalo,ponosilo,ali i zaradilo,čuvajući, pri tome, dio rijeke Une uz sadašnju putnu komunikaciju od Bihaća do Bosanske Krupe ili od Bosanske do Bihaća.Svejedno.To je ona magistralna cesta kojom, svakodnevno, šum i tok Une uneređuju kamioni,autobusi i putnička vozila, ispuštajući sve one gasove, od koji se krajiška riječna unikatna ljepotica grčevito svojom ljepotom,bistrinom i čistotom, brani.To je ona cesta za koju kažu ,da i najsavjesniji vozač ima priliku da, svaki put, bar u jednom trenutku, jedne vožnje,da nastrada,bilo od vozača koji ne poznaju cestu,bilo od svakodnevnih odrona,njene uskosti ili, u njenoj dotrajalosti ili skliskosti. 
Rotarijanci su zato, prošle i ove godine, odaslali poruku razuma odgovornima, da se brzo izgradi započeti alternativni put od Bihaća do Bosanske Krupe, kako bi se sadašnja komunikacija prilagodila turistima,rekreativcima,maratoncima,pješacima,biciklistima,svima onima kojima bi ovaj put ,bio put uživanja,a vožnja ,ako se već želi,prilagođena ekološki neškodljivim vozilima poput recimo sve zanimljivijih električnih automobila, ograničenih brzina ili možda starim fijakerima.
Do tog trenutka ,do dana kada će Grmuški kanjon biti terapijski prostor sa svim pratećim sadržajima za užitak domaćih stanovnika oko Une,njihovih gostiju iz cijele BiH,regiona i svijeta,do dana kada će on biti labaviji nastavak ili produženi partner Nacionalnog parka Una, u pravom ,propisanom smislu - ostaje manifestacija „Rotari kanjon“kao podsjetnik da je do užitka i koristi koja može proisteći od njega, tek malo više angažmana i jasno strateško opredjeljenje.
Ideja za prenamjenu ovog prirodnog prostora ne nedostaje,potvrdili su to danas učenici „Rotari kanjona 2016“, još jedanput.Svi su oni i dans postali potpisnici unikatne peticije, ispisane zadovoljstvom ,radošću,osmjesima,ovjerene njihovim izjavama ,utiscima i porukama na završnici puta.Finiš „rotari kanjona „ je drugi put bila u Bosanskoj Krupi.Sunčan dan je peticiju i opečatio .Zato su maratonci,biciklisti,pješaci od pet do sedamdest godina, u Malim bosanskokrupskim adama kazali da se nisu umorili,da su uživali i da jedva čekaju slijedeći signal iz Rotari kluba da krenu ponovo.
Netko je prebrojao više od petstonina,netko preko šeststotina,a čini se ipak da ih je bilo i mnogo više.
Iz pravca Sokaka u Bosanskoj Krupi u nepreglednoj koloni obučeni u Rotari –majice,sportsku opremu,nogama i biciklima, došli su učesnici ovogodišnje manifestacije podno starogradske tvrđave i svoj uspjeh finalizirali posjetom na oba nivoa Starog grada,tamo na ona moćna mjesta gdje se snaga i zadovoljstvo sa pogledom na Unu,njene rukavce ,mostove i olistala okolna brda - utrostručuje.
Biciklisti su požurili do Malih ada ,do Zelenih otoka ,prostora na kojem je i ove godine za učesnike „Rotari kanjona“ priređen bogat program,velika zabava i narodni ručak.
A ručak je bio ,šta drugo nego grah iz vojničkog kazana.Mnogo ogladnjelih rekreativaca su pomeli sve što su Samir i ekipa skuhali,a maleni,jedan od najmlađih šetača,Tomislav iz Splita je hrabro izabrao „grah zauvijek“,umjesto morske ribe.Njegova mama Ivana ipak kaže da se ne bi smočila i zaplivala u Uni,da bi birala za kupanje svoje more,ali da bi se rado ponovo vratila,na još jedan Rotari put,da bi uživala sa obala u ljepoti rijeke,zelenila,planinskog svježeg vazduha.
Gostiju,osim rotarijanaca i građana Unsko-sanskog kantona bilo je iz Hrvatske,Mađarske,mnogo europskih zemalja.Uz Rotari klub Bihać bili su i njihovi gosti iz drugih klubova.Stigli su i ovaj put članovi „Rotari kluba Sarajevo“.Zeleni kanton,zeleni raj,dženet-tako su oni prozivali prirodu kojom su danas hodili i čudili se, zašto ruta kojom su išli ,nije dobila svoju alternativu u nekom drugom obliku,te kako bi ovaj Grmuški kanjon postao univezalna turistička ruta.
Zahvaljući se ispred Rotari kluba Bihać općini Bosanska Krupa,općinskom načelniku Arminu Halitoviću na izvaredno organiziranom dočeku i ručku za učesnike,rotarijanci su istakli da je „Rotari kanjon“ pomogla Vlada Unsko-sanskog kantona,Ministarstvo za građenje,prostorno uređenje i zaštitu okoliša,sa punim angažmanom medija i nezaobilaznih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova koji su brinuli o sigurnosti učesnika.Nisu zaboravljeni ni brojni privrednici.
Male ade na kojima punim plućima dišu Zeleni otoci daans su bili ispunjeni pjesmom Jasmina i Saliha,stotinama bicikala,veliki brojem čitavih porodica koji su zajedno krenuli u Rotari-aktivu.Ono što je posebno obradovalo organizatora ,učesnici su bili sa velikim brojem male djece,tek naučene na svoje prve dvotočkaše.
Kako je kazao Adem Salihagić,jedan od članova „Rotari kluba Bihać“,nikog on danas nije primjetio da tipka po mobitelu,da ima namrgođenu facu,niti su teme razgovora i druženja bile sive,pa crne ,sa tek malo bijele.Sve je jednostavno bilo okićeno veselim licima,bojama i radošću.Gospodin Salihagić je kazao da je sretan,mada ne i iznenađen dobrim dočekom.Onje sve zasluge dao tradiciji koja je zapisala da Krupljani uvijek najbolje dočekaju svoje goste. Zbog toga je bio radostan.Tužan je ipak što se do slijedećeg Rotari kanjona treba čekati sad cijelu godinu,te je zato predložio,da mediji ,zajdno sa ovim Klubom, krenu u kampanju da se u ljetnim mjesecima, kada je na cijelom prostoru mnogo turista,organizuje više ovakvih dana.To znači da se treba putna komunikacija zatvoriti , bar na jedan dan u svakom ljetnjem mjesecu.Tako bi omogućili užitak rekreativcima,pobornicima zdravog načina života,čuvarima i promicateljima zdravlja,sa preporukom da budu šetači,trkači,pješaci bez straha . 
Koordinator manifestacije „Rotari kanjon“ je kazao da je sve što je predviđeno i ostvareno,od Sedre do Zelenih otoka u Bosanskoj Krupi.
Predsjednica Rotari kluba Bihać Ljiljana Mehić je istakla svoje zadovoljstvo što će se ,uz deset organiziranih Rotari vozova od Bihaća do Nacionalnog parka, sada upisati i dvije uspješne manifestacije „Rotari kanjona“.Nesumnjivo,rotari-voz je bio jedna od prvih javnih,masovnih promocija kako bi Nacionalni park“Una“ dobio status zaštićenog područja,kazala je.Isto tako,želja rotarijanaca Unsko-sanskog kantona je da manifestacijom „Rotari kanjon „na sličan način zašitte i u druge,turističke i rekreativne svrhe, okrenu tok Une kroz grmuški kanjon,odnosno da prenamjene sadašnji magistralni put.
Da bi bilo dobro, da turisti idu Kanjonom ,znaju i bosanskokrupski ugostitelji.Evo san Sve raspoloživo,kafići,restorane,mlinovi,terase u centru grada bilo su prepuno gostiju .I oni svi rekoše da bi voljeli da se ovo ne dešava samo jednom u godini.
I tako je danas bilo u Bosanskoj Krupi ,od podneva do oko sedamnaest sati.Sve je bilo u znaku „Rotari kanjona“.Ostaje da sačekamo i vidimo da li će ove godine biti još sličnih „tura“ zadovoljstva na ovaj način,ili će se čekati maj slijedeće godine.
Jedno je sigurno-kada god se oglasilo i pozvalo na druženje i najavilo da kreće nova šetnja,bicikliranje i trčanje ,u one dane kada se najavi da nema saobraćaja u Kanjonu,domaćin u Bosanskoj Krupi će morat će uduplati broj porcija graha, iz više razloga.Jedan je što će dogodine biti još više učesnika,a drugi što će se povećavati i broj onih koji će u red po porcije, po najmanje dva puta.Jer, uz sve najbolje danas,ni mladi,ni stari nisu zaboravili istaknuti da su se okrijepi najboljim ručkom u Bosanskoj Krupi.
Takođe svi su danas bili saglasni da neće dozvoliti nikakve centrale na Uni ,koncesije i slično, što bi moglo predosjetiti štetu biseru naše prirode-rijeci Uni.Svi oni ,kazali su,jasno će dići glas i zabraniti svaki pokušaj nečeg takvog.

Dževada Štancl

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 540 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.