Općina Bosanska Krupa u sedam godina za stipendiranje izdvojila više od milion maraka

 

Sedmi put zaredom,po posebno modelu,studenti i studentice Općine Bosanska Krupa,danas u su kao ovogodišnji dobitnici u Domu kulture potpisali Ugovore o stipendiranju u akademskoj 2015/2016-toj godini.Uz njih ugovore su potpisali njihovi roditelji i općinski načelnik Armin Halitović.
Iako je Općina sa skromnim budžetom,lokalna uprava posebnu pažnju poklanja obezbjeđenju sredtava u budžetu u svrhu stipendiranja studenata koji redovno studiraju,koji prvi put upisuju godinu studija odabranog fakulteta u BiH.
Kroz pravilnik poseban senzibilitet je ugrađen i prema djeci šehida i poginulih boraca,kao i svim studentima koji to pravo stječu dopunskim pravima demobilisanih boraca.
Ove godine budžetom je predviđeno 155 hiljada konvertibilnih maraka za 176 stipendista koji su zadovoljili sve kriterije iz pravilnika.
Večina,174 stipendije će biti istih iznosa,a samo dvije stipendije biće opravdano više.
Ove godine izdvojile su se dvije studentice sa izvrsnim prosjekom: Nađa Čelebić sa druge godine drugog ciklusa na fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Amina Mušinović studentica druge godine Biotehničkog fakulteta koja je i donitnica i posebne nagrade Federalnog ministarstva obrazovanja za prošlu godinu.Njizhovih deset stipendija ce,po pravilniku, biti po 200 konvertibilnih maraka.Zaslužile su čestitke svih u prepunoj Sali Doma kulture,a njima, ali i svim drugim redovnim studentima čestitao je općinski načelnik koji je izjavio:
„Drago mi je što ova aktivnost organa uprave već nekoliko godina ima svoj kontinuitet. Izdvajamo sredstava koliko možemo, sa ovom godinom taj iznos prelazi i milion maraka. Željeli smo da svi redovni studenti na državnim univerzitetima dobiju pravo na stipendiju, kako ne bi bilo nezadovoljnih. Iznos stipendije je svake godine negdje oko 750 maraka, a ako budemo u prilici taj iznos ćemo i povećavati".
Šta stipendija znači roditeljima saznali smo od majke studentice Nejre Gerzić.Drugo njeno dijete je korisnik općinske stipendije,zadovoljna je i zahvalna.
Studenti se zahvalni, svijesni da je svakom danas teško ekonomski iznijeti troškove studiranja,mada su kaže više ponosni jer znaju da su i sa ovako skromnim sredstvima njihova Općina, njihov grad misle na njih.Ibrahim Nadarević i Amila Velić .
Istaknimo i to da najveći broj studenata koji su danas postali stipendisti Općine Bosanska Krupa studira na Univerzitetu u Bihaću, a znatan broj u Sarajevu i Tuzli, uz studente koji se akademski obrazuju u Mostaru i Banjaluci.
Dževada Štancl

Radite šest mjeseci bez vaših plata,odričemo se sredstava koje ste nam dužni –kazali su poljoprivrednici odgovornim za zaostale isplate poticaja.


Zajedno sa najavljenim protestima poljoprivrednika ,u svojim lokalnim zajednicama,u svim općinskim udruženjima poljoprivrednika u gradovima Unsko-sanskog kantonu,danas su protestnom vožnjom svoje nezadovoljstvo iskazali i poljoprivrednici općine Bosanska Krupa koji su registrirali kao članovi bosanskokrupskog udruženja „Povratnik“.
Više od stotinu poljoprivrednih mašina je kružno prodefilovalo od Poslovne zone Pilana ,centrom grada,preko Mahale i vratilo se na mjesto gdje se danas okupilo oko dvjestotinjka poljoprivrednih proizvođača,a među njima najbrojniji su bili proizvođači mlijeka sa područja bosanskokrupske općine.
Izvinjavajući se građanima Bosanske Krupe zbog gužve u saobraćaju koju su prouzročili,zahvaljući se pripadnicima Policijske stanice u Bosanskoj Krupi na uspješnoj regulaciji saobraćaja i obezbjeđenju,oni su kazali da nažalost i ovaj put svoja potraživanja moraju tražiti na ulicama,na ovaj način,uvjereni da će odgovorni reagovati i ispuniti svoje obaveze prema poljoprivrednim proizvođačima i da će konačno svojim odgovornijim radom promijeniti već ustaljenu praksu da poljoprivrednici zarađeno traže na protestima.
Ispred udruženja poljoprivrednih proizvođača općine Bosanska Krupa zahtjeve je iznio jedan od proizvođača mlijeka Adem Šahinović
Primarno,poljoprivrednici ne traže krivce, jer kako kažu to nije njihov posao,traže samo da zarađeno,odobreno i planirano isplate poljoprivrednim proizvođačima.Pored toga bolna tačka je i otkupna cijena mlijeka sa kojom država najbolje pokazuje koliko joj je stalo do poljoprivredne proizvodnje i raznih strategija u kojoj je poljoprivredna proizvodnja strateška grana,posebno na području Unsko-sanskog kantona koji je lider po proizvodnji mlijeka
Današnji protesti su uvertira za najavljeni sutrašnji protest kojim će poljoprivrednici iz svih općina,sa mehanizacijom zatvoriti granični prijelaz na Izačiću.Svi dans okupljeni poljoprivrednici će sutra put ovog graničnog prijelaza tražiti ono što su mukom zaradili dijelom iz 2014-te,dijelom iz 2015-godine i prvog kvartala ove godine.
Kazali su da su se spremni odreći svojih potraživanja ukoliko se oni koji njih trebaju isplatiti odriču svojih plata narednih šest mjeseci i uz to rade ,isto kao i oni što su proizvodili u naznačenom neisplaćenom periodu.Drugim riječima pozvali su ih da rade toliko bez primanja kao što su oni proizvodili bez neisplaćenih poticaja.
Dževada Štancl

Dvadesettreći maj 1995-te ,dan kada su Krupljani se u odbrambeno-oslobodilačkom ratu osvojili stepenicu više i osjetili sigurnost da će njihov san o povratku svom gradu biti siguran, obilježen je juče u Bosanskoj Krupi.Dvadesetjjednu godinu poslije osjećanja za taj dan ostala su ista.Više stotina mladih i starih ,sa učesnicima odlučne bitke za mostobran Kobiljnjak juče je dostojanstveno,razvijenim zastavama,u mislima sa onima kojih nema a koji su svoj život ugradili u slobodu svoje stope ugradilo u plato na vrhu Kobiljnjaka.Tradicionalnim maršem stazama 511. slavne od Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi do spomen-obilježja poginulim na prostoru na brdu Kobiljnjak ,dvadestjednu godinu poslije ovaj dan u Bosanskoj Krupi je bio poseban.
Ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi u poslijepodnevnim satima okupili su se predstavnici organizacija proisteklih iz odmbrambeno-oslobodilačke borbe,starješine i borci Petog korpusa ARBiH - 511.slavne brdske brigade,pripadnici ratnog sasatava Policijske stanice Bosanska Krupa,izvršne i zakonodavne vlasti općine Bosanska Krupa,predstavnici kantonalnih vlasti ,političkih stranaka i građana općine Bosanska Krupa.Sa Krupljanima u miru i slobodi,kao i u najodsudnijim trenucima borbe za te vrijednosti bili su Bužimljani iz 505 viteške brigade,odnosno članovi udruženja koji slave i njeguju ime slavnog,njihovog i našeg komandanta Izeta Nanića.
Na spomen-obilježje u gradu cvijeće je položeno pred zlatna imena 503 najhrabrija,najslavnija borca 511.slavne i njihovog komandanta Mirsada Crnkića.Proučena je Fatiha pred njihove duše sa dužnim pijetetom za ono što su svim preživjelim stanovnicima poklonili svojim najvrijednijim –svojim životima.
Znati,poštovati i u budućnost ugraditi veličinu njihove žrtve kao putokaz kako sačuvati i unaprijediti njihov doprinos slobodi kao podlozi za bolji i kompletniji život,za bolji,ljepši i razvijeni grad – poruka je koja je ispisana na visokim čelima onih koji su juče obiljećili dvadestjednu godinu bitke za Mostobran Kobiljnjak.
Sa posebnim osjećanjima ratne starješine i borci 511. Slavne,osobito učesnici te bitke su iskazivali svoja osjećanja i pričali detalje izvanserijskog ratnog uspjeha u kome se dobra ratna taktika,sa željom u srcima sukobila sa znatno materijalno-tehničkim osposobljenijim neprijateljem.Priče su to o onom vjekovnom da je želja i pravednost uvijek jača od osvajačkih ideja agresora koji je oteo,popalio grad i protjerao stanovnike sa desne obale rijeke Une sa njihovih kućnih pragova.
Sa takvim osjećanjima razvijene zastave su sa učesnicima marša krenule iz centra grada,putem preko željeznog mosta,ulicom prema Hodžincu ,do česmi u tom dijelu i vrha-platoa Kobiljnjaka.
Na nebu isctanim bojama ljepote i tegobe,uz vjetar koji je htio biti sudionik u obilježavanju ovoga u slavu onoga dvdesettrećeg maja,na svakoj ozelenjenoj travci,uređenim baštama,na licima onih koji su pješačili i koji su učesnike marša doćekali na vrhu,miješala su se osjećanja radosti slobode i tuge za onima koji bi ,da su preživjeli ,možda bili najsrećniji u tom predvečerju.
Podignuta je zastava BiH iznad spomen-obilježja na Kobiljnjaku. 
Mir Kobiljnjakom je zavladao uz intoniranje himne,a općinski načelnik sa predstavnicima mjesne zajednice je položio cvijeće i proučio Fatihu pred duše 27 poginulih boraca koji su svoj život izgubili na širem području Kobiljnjaka i Hodžinca,Pdeža i Halkića.
Na prigodnom obilježavanju ovog datuma ,na platou Kobiljnjaka svom prisutnim se obratio Alija Kurtović,jedan od ratnih komandanata 511.slavne.
Sa puno osjećanja na ovom,za Krupljane i Krupljanke,borce Arimje BiH,za porodice poginulih i sve slobodoljubive građane općine Bosanska Krupa,ali i predstavnike bužimskih boraca na platou se obratio i Armin Halitovič,općinski načelnik .
Članovi KUD“Stari grad“ iz Bosanske Krupe su za obilježavanje 21. godišnjice bitke za Mostobran Kobiljnjak pripremili bogat kulturno-umjetnički program sa svojom folklornom i recitatorskom sekcijom.
Uz mještane Hodžinca koji su i sami saminicijativno pripremili domaće hrane,svi posjetioci su imali prigodu družiti se uz vojnički grah i osvježenje kao dar lokalne uprave.
I bilo je kao nekad na Kobiljnjaku.Vrijeme se talasalo kao i trenuci odsudne bitke.Nebo se radovalo slobodi,a na dosta mjesta i opominjalo.
Nezaborav,sjećanje i putokaz Kobiljnjaka je najbolja staza na kojoj se uči budućnost.
„Do konačnog slamanja mostobrana Kobiljnjak svi napadi neprijateljskih snaga na ovom prostoru i pokušaji spajanja mostobrana uspješno su odbijeni. Šest mjeseci nakon uspostavljanja mostobrana Kobiljnjak jedinice 511.slavne brigade, krenule su u njegovo oslobađanje. Napad je počeo 23.maja 1995.godine u 06,00 sati Bitka je završila u 09,30 sati izlaskom jedinica 511.slavne na lijevu obalu rijeke Une. Oslobodena je industrijska zona i putna komunikacija Bosanska Krupa — Bosanska Otoka.
Prijetnja gradu Bosanska Krupa sa sjeveme strane je uklonjena a mogućnost spajanja mostobrana Kobiljnjak i Ćojluk i stavljanje grada u okruženje je isključena zauvijek.
Braneći svoj grad, na padinama Kobiljnjaka, Padeža, Hodžinca i Halkića, živote je položilo 27 pripadnika 511. slavne brdske brigade.“ (iz publikacije Mostobran Kobiljnjak)
Dževada Štancl

Nedžad Mahmić treći,Muhamed osmanagić dvanaesti

Na Banj brdu u Banjaluci proteklog vikenda održana je brdska biciklistička trka Grand Prix Banja Luka 2016, u najatraktivnijoj trci za kvalifikacione bodove za Rio slavio je austrijanac Manfred Zoger.

Pred više stotina banjalučana na Banj brdu održan je 6. po redu Grand Prix Banjaluka u kojem je učestvovalo više od 120 biciklista iz nekoliko evropskih i regionalnih zemalja – Španija, Austrija, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Srbija,

Među kojima su se našli i Krupski biciklisti Nedžad Mahmič i Muhamed Osmanagić koji su se na kraju pozicionirali na treće i dvanaesto mjesto. Bitno je napomenuti da je Mahmić ujedno i najbolje plasirani BiH vozač u Elite kategoriji na trci Grand Prix Banja Luka.

Podsjećamo da je UCI XCO C2 Mount Bike GRAND PRIX BANJALUKA u kalendaru svjetske biciklističke federacije – UCI (Union Cycliste Internacionale), posljednja u kojoj se mogu osvojiti kvalifikacioni bodovi za plasman na predstojeću ljetnju olimpijadu u brazilskom Riju, Brazil.

Dževada Štancl

- Policijska stanica Bos.Krupa obavještava da su u proteklom periodu obavljali samo redovne aktivnosti i zadatke. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira, saobraćajnih nezgoda niti krivičnih djela.  

- Vatrogasna jedinica izvještava da u proteklom periodu nije imala intervencija niti dojava o požaru.

- Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopštava da je u proteklom periodu pregledala 3 6 pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 5 lica. Na porodilištu nije bilo prinova..

- JKP “10. Juli” Bos. Krupa saopštava da je isporuka  vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća. Danas od 09,30 do 12,00 sati prekid u isporuci vode u ul.Podgrmečka. Sanacija kvara na vodovodnoj mreži.

- Elektro-distribucija izvještava da isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu je zadovoljavajuća. Danas nema planiranih prekida u isporuci električne energije.

- Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvijao po redu vožnje.

 

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju:

Sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne , uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, te se saobraćaj na svim putnim pravacima odvija po mjestimično mokrim kolovozima. Upozorenje na manje osipe kamenja na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju. Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

 

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 06,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 11 C , vlažnost zraka 83,7% dok je vodostaj rijeke Une iznosio 99 cm (NV).

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 564 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda