Članak je filtriran: utorak, 12 April 2016

NK“Bratsvo“ je u Pokoju došlo do pobjede nad NK“Omladinac“. Iako sa minimalnom razlikom od 1:0 ovaj rezultat je bio dovoljan za nova tri boda. Strelac jedinog pogotka bio je Rusmir Dizdarević. NK“Željezničar“ je pobijedio ekipu Brekovice takodje sa 1:0, a gol vrijedan tri boda  dao je Aziz Kanurić. Bratstvo je prvo na tabeli sa 36, dok je Željezničar treći sa 30 bodova. Ekipa NK“Sloga“ iz Bosanske Otoke u okviru II NL- grupa Zapad u ovom kolu gostovala je u Cazinu gdje je poražena od ekipe NK“Krajina“  sa 2:0 i trenutno je sedma na tabeli sa 15 bodova.

 

Separator3

Ubjedljiva pobjeda nogometašica Željezničara

 

U okviru devetog kola I NL FBIH za žene, grupa- JUG ŽNK“Željezničar“ slavio je ubjedljivu pobjedu  nad ŽNK“Tomislav“ iz Tomislavgrada sa 8:0. Strelci su bili: Samira Goretić tri gola, Merjema Bajrić dva gola, dok su po jedan gol dale Emina Salčinović, Sabina Mujagić i Azra Suljić. Nogometašice NK“Sloga“ iz Bos.Otoke poražene su od ŽNK “Sloga“ iz Ljubuškog sa 3:0. 

 

Emir Sedić

15.april obilježava se kao Dan Armije. Na taj dan, prije 24.godine formirana je Armija Republike Bosne i Hercegovine. Tim povodom, Ministarstvo za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Unsko-sanskog kantona, prigodnim sadržajima će  na području cijelog kantona obilježiti Dan Armije.                                                                                                                                              

 U periodu od 11. do 14.aprila, planiran  je malonogometni turnir u Bihaću, Dani otvorenih vrata u kasarni „Adil Bešić“ u Bihaću a srijeda ,13.april je dan kada je u gradu i općinama Unsko-sanskog kantona planiran obilazak šehidskih mezarja i groblja te polaganje cvijeća.                 Iz protokola smo izdvojili  da je u općini Bosanska Krupa polaganje cvijeća je u 11,00 sati ispred Centralnog Spomen-obilježja.

Inače, centralna manifestacija obilježavanja 24. godišnjice formiranja Armije R BiH održaće se u  srijedu, 13.aprila u Sanskom Mostu. Manifestacija počinje turnirom u košarci u Gradskoj dvorani, nastavlja se polaganjem cvijeća  na Centralno spomen obilježje u Sanskom Mostu a od 14,00 planirana je  Svečana akademija u „Kino sali“  Sanski Most.

Obilježavanje 15.aprila – Dana Armije, odnosno 24.godišnjice formiranja Armije R BiH, završiće se u četvrtak, 14.aprila, prijemom zvanica u kasarni „Adil Bešić“ u Bihaću.

 

Senada Avdagić

Pod pokroviteljstvom Općine Bosanska Krupa i općinskog načelnika Armina Halitovića, juče je u Bosanskoj Krupi obilježena 23. godišnjica formiranja Izviđačko –diverzantske čete “Faraoni” i drugih specijalnih jedinica-Paraga,Gromova i Demona, uz prisustvo velikog broja preživjelih pripadnica ove jedinice.Oni su se okupili juče ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi, položili cvijeće i proučili Fatihu, zatim obišli Šehitsko spomen-obilježje u Bosanskoj Otoci, a nakon toga odali dužno poštovanje svojim saborcima na Šehitlucima u Pištalinama i Jezerskom, te na porodičnim mezarlucima u Oraščanima gdje je sahranjen jedan njihov saborac.
Obilježavanjem godišnjice formiranja Izviđačko –diverzantske čete “Faraoni” 511. slavne brdske brigade Armije BiH otpočeo je niz manifestacija kojima se u mjesecu aprilu građani bosanskokrupske općine sjećaju dana kada se stvarala historija i kada je općina Bosanska Krupa prva na području Unsko-sanskog kantona napadnuta, kada je počela svoju bitku u odbrambeno –oslobodilačkoj borbi protiv brojčano i tehnički jačeg agresora.
Sa preživjelim pripadnicima i danas je bio općinski načelnik Armin Halitović i sam borac 511.slavne. I ovaj put on je posebno zahvalio slavnim specijalcima što su ovaj dan odlučili i zavjetovali se da obilježavaju zajedno, kao i onda kada se trasirao put slobode.
U Bosanskoj Krupi danas je obilježen Dana specijalnih jedinica 511. slavne bbr., i dan kad je formirana Izviđačko –diverzantska četa “Faraoni” .
Preživjeli pripadnici Izviđačko –diverzantske čete “Faraoni”, Izviđačko-diverzantskog voda “Parage” iz Prvog bosanskokrupskog bataljona , Izviđačko-diverzantskog voda “Demoni” iz Drugog otočkog bataljona i “ Izviđačko-diverzantskog voda Gromovi” iz Treće brdske brigade, okupili su se ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi gdje su položili cvijeće i proučili Fatihu, a zatim obišli Spomen-obilježje u Bosanskoj Otoci, Šehitluke u Pištalinama i Jezerskom, te mezarluke u Oraščanima.

Na ovaj dan, do prošle godine ,slavio se samo dan Izviđačko –diverzantske čete “Faraoni” ,a onda je u svhu potvrde i iskazivanja zajedništva svih boraca ovih formacija,nalik onom koje ih je krasilo i tokom troipogodišnje agresije na njihov grad i državu ,odlučeno da se ovog dana obilježava Dan svih specijalnih jedinica 511.slavne brdske bosanskokrupske brigade Armije BiH.
Jedanaestog aprila 1993. godine naredbom komandanta 511. slavne brdske bosanskokrupske brigade Mirsada Crnkića formirana je Izviđačko-diverzantska četa. Ovu četu na početku su činili isključivo dobrovoljci. Kasnije su je saborci nazvali „Faraoni” i od tog dana pa do kraja agresije trajao je slavni put ove jedinice..
Alija Kurtović, onda i sada na čelu Faraona i po oslobođenju i komnadant 511.slavne je u ime svih zahvalio na prisustvu njegovih saboraca na obilježavanju dvadesttreće godišnjice i naglasio da se dolaskom slobode nisu promijenili trajni zadaci najhrabrijih boraca iz onog perioda,ističući da je sloboda nešto što je njihov imperativ prema kojem se treba odnositi patrioski,nedvojbeno,ali i beskompromisno odlučno.
Kroz ovu jedinicu prošlo je više od 200 boraca i starješina, a mnogi su poslije stjecanja iskustva u „Faraonima“ postali komandiri četa, vodova, članovi komandne brigade, a jedan od njih je bio i komandant 511. slavne.
Tokom dvoipogodišnjeg ratnog puta specijalne jedinice 511.slavne su bile na svim ratištima u zoni odgovornosti Petog korpusa. Angažovani su bili uvijek tamo gdje je bilo najteže.
Ekrem Oraščanin,predsjednik Općinske organizacije ratnih vojnih invalida općine Bosanska Krupa je na Šehitlucima Pištaline rekao da je vrijeme kada se trebamo svakodnevno sjećati naših najboljih sinova i kada ,takođe svakodnevno,kao onda u ratu i danas u miru biti viskoosjetljivi čuvari BiH i slobode općine Bosanska Krupa i Unsko-sanskog kantona.
Tokom agresije na našu zemlju poginulo je 34 pripadnika Faraona, 62 su teže ranjena a gotovo svi su lakše ranjavani. Njih 8 nosioci su najvišeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ a dvojica su ponijeli priznanje „Srebreni štit“. 
Imena svojih specijalnih kedinica su sami birali-„Faraoni,Demoni,Parage ,Gromovi „ - u potpunosto oprdavali njihovo simbolično značenje kroz brojne bitke.
Adem Ramić je nadahnuto govorio pred nišanima svojih suboraca na koje misli svaki dan.I on je bosanskokrupski specijalac.I on je okusio težinu najtežih zadataka.Zato je i sam istakao da vrijeme koje dolazi treba biti vrijeme u kome će se o bosanskokrupskim borcima više govoriti i na taj način čuvati sjećanja na svoje drugove koji su poginuli na putu do slobode.
Jučer, poslije dvadesettri godine od formiranja prve Izviđačko-diverzantske čete i pored teške svakodnevnice sa sobom ,sa svojim životima i radom,preživjeli borci Specijalnih jedinica nose slavu najboljih jedinica 511. Slavne brdske boreći se sa uspomenama na svoje poginule saborce, na ratna stradanja i teške trenutke oslobodilačkog rata i susreta sa popaljenim gradom.Sreća slobode u sunčanom proljetnom danu prkosila je bolu u Bosanskoj Krupi,Bosanskoj Otoci,Pištalinama,Jezerskom,Oraščanima.
Preživjeli borci su istakli da nikada nije više potrebnije jedinstvo nalik ono koje su njegovali u 1244 dana puta do toliko željene slobode zahvaljujući kojoj su građani i građanke danas stanovnici slobodnog svog grada i općine.Potrebno je zajedništvo koje bi čuvalo tekovine odbrameno-oslobodilačkog rata i bilo usmjereno u sveukupni razvoj općine Bosanska Krupa.
Poslije oficijelnog dijela,borci specijalnih jedinica su nastavili zajedničko druženje na gradskom izletištu Šujnovac,prisječajući se svojih ratnih dana,svojih suboraca znajući da je svaki dan aprila u općini Bosanska Krupa protkan isprepletenim emocijama - tugom zbog odlaska iz grada,snagom za povratak njemu i ponosom za pamćenje-jer su se hiljade protjeranih agresorskim napadom i nevjerovatnom željom za povratak vratili na svoja ognjišta i danas žive tamo gdje su rođeni ili su odabrali da žive.
Pripadnici specijalnih jedinica 511.slavne brdske bosanskokrupske brigade su se zahvalili općinskom načelniku na doprinosu u obilježavanju, te istakli da će i dalje nastaviti ovakva okupljanja i tako prenositi istinu o svojoj herojskoj borbi, ali i borbi 511. slavne, 5. korpusa i Armije BiH na putu do slobodne Bosne i Hercegovine.Armije koja će svoj rođendan obilježiti 15.aprila.

Dževada Štancl

- Policijska stanica Bos.Krupa  obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

 U 17.55 sati,kanjon rijeke Une na putu M-14,saobraćajna nesreća - sudar dva put.motorna vozila. Materijalna šteta.Uviđaj izvršen. Prekršajni nalog  na 2 lica.U 14,15 sati,Ćojluk,narušavanje JrIM-a-naročito drskim ponašanjem od strane 1 lica.Prekršajni nalog na 1 lice.

 

- Vatrogasna jedinica izvještava da u proteklom periodu nije imala intervencija ni dojava o požaru.

 

- Hitna  služba  Doma  zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u proteklom periodu  pregledala  5 0        pacijenata, za  KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 5  lica . Na porodilištu nije bilo prinova..

 

- JKP  “10. Juli”  Bos. Krupa  saopštava  da  je  isporuka    vode  u  proteklom periodu  na području općine zadovoljavajuća. Danas nema prekida u isporuci vode.

 

- Elektro-distribucija izvještava da isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu je zadovoljavajuća. Danas nema prekida u isporuci električne energije.

 

- Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvijao po redu vožnje.

 

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju:

Sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne , uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, te se saobraćaj na svim putnim pravacima odvija po suhim kolovozima. Upozorenje na manje osipe kamenja na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju. Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja, te obaveza posjedovanja zimske opreme.  

   

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 06,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 8 C , vlažnost zraka 77,8% dok je vodostaj rijeke Une iznosio 72 cm (NV).

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 440 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa