Generalni direktori na čelu velikih firmi i kompanija imaju najbolje plaćena radna mjesta u BiH, a njihova prosječna plata s bonusima dostiže i do 9.300 maraka, dok najslabije zarađuju trgovci čiji je prosjek tek oko 350 KM.

Zarade po profesijama analizirane su u najnovijem istraživanju specijaliziranog portala, koji se bavi tržištem rada “Plata.ba”. Svi navedeni rezultati su urađeni u razdoblju od 06. 10. 2015. godine do 06. 10. 2016. na oko 11.000 sudionika istraživanja.

„Najplaćenija zanimanja od oktobra prošle godine do oktobra ove godine su u oblasti menadžmenta i bankarstva, a najmanje plaćeni su radnici u sektoru turizma, gastronomije, hotelijerstva i trgovine“, ističu na ovom portalu, koji od 2010. godine analizira plate s više od 300 radnih mjesta širom BiH.

Na popisu iza generalnih direktora slijede izvršni direktori čiji je mjesečni prosjek 7.217 maraka. Platom od okruglo 5.000 maraka mogu se pohvaliti konsultanti, uglavnom angažovani u oblasti ekonomije, finansija i bankarstva, prenosi Buka.

Direktori sektora u oblasti bankarstva zarađuju 4.583, dok na račun regionalnih menadžera svakog mjeseca legne prosječno 4.117 maraka. S druge strane, najmanje plaćeni su trgovci, koji mjesečno zarade tek 350 KM, a od njih su za samo deset maraka plaćeniji agenti osiguranja.

Dobrim platama ne mogu se pohvaliti ni kuhari, novinari i dispečeri, koji su svrstani među najslabije plaćena radna mjesta s prosjekom od 370 maraka, iako vrhunski kuhari i novinari mogu dostići i petostruko višu platu.

Tek neznatno iznad su konobari, dok blagajnici mjesečno primaju 390 maraka. 

Najviše prosječne plate s bonusima

9.300 – generalni direktor

7.217 – izvršni direktor

5.000 – konsultant – ekonomija, finansije, računovodstvo

4.583 – direktor sektora (bankarstvo)

4.117 – regionalni menadžer

Najniže prosječne plate

350 – trgovac

360 – agent osiguranja

370 – kuhar, novinar i dispečer

372 – konobar

390 – blagajnik

Istraživanje je pokazalo da, ipak, muškarci bolje zarađuju od žena, pa je tako najveća neto plata muškarca na poziciji izvršnog direktora 7.217 KM, a za ženu 4.200 KM na istoj poziciji. Slična situacija je i na poslovima u sektorima finansija, bankarstva, IT-a i farmacije gdje su muškarci plaćeniji od žena na istim pozicijama i do 1.000 KM.

Izvor:Buka.ba

- Policijska stanica Bos.Krupa  obavještava  da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

Dana, 25.10. u 06.35 sati desilo se krivično djelo u naselju Veliki Badić od strane NN lica ili više njih , oštećenje tuđe stvari , po kompletiranju predmeta izvještaj o počinjenju krivičnog djela protiv NN lica ili više njih bit će upućeno u  Kantonalnom tužilaštvu USK.

Dana, 25.10. u 07.40 sati saobraćajna nezgoda  na putu M14 mjesto Stegarić od strane 1 vozača zbog neprilagođene brzine kretanja vozila uslovima i stanju na putu,  prekršajni nalog uručen vozaču vozila.

- Vatrogasna jedinica izvještava da u proteklom periodu nije imala intervencija niti dojava o požaru.

- Hitna  služba  Doma  zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u proteklom periodu  pregledala  20     pacijenata, za  KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno   2  lice. Na porodilištu nije bilo prinova.

- JKP  “10. Juli”  Bos. Krupa  saopštava  da  je  isporuka    vode  u  proteklom periodu  na području općine zadovoljavajuća. Danas je planiran prekid u isporuci vode od 08.00 -16.00 sati u naseljima Mehića Ploča i Meniću, zbog radova na mreži.

- Elektro-distribucija izvještava da isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu je zadovoljavajuća. Danas nema  planiranih prekida  u isporuci električne energije.

- Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvijao po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju:

Sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne , uslovi odvijanja saobraćaja su dobri,  saobraćaj na svim putnim pravacima odvija po mokrim   kolovozima. Upozorenje na manje osipe kamenja na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju. Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 06,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 15 C , vlažnost zraka 84,5 % dok je vodostaj rijeke Une iznosio 60 cm (NV).

Književni susreti „Stazama djetinjstva“s,dvadesettreći po redu, počinju danas  u Bosanskoj Krupi,u organizaciji Centra za kulturu,obrazovanje i informisanje Bosanska Krupa, pod pokroviteljstvom Općine Bosanska Krupa i općinskog načelnika Armina Halitovića.

Ovogodišnja trodnevna književna manifestacija u Bosansku Krupu dovodi osam  književnika i jednu književnicu,odnosno Jagodu Iličić, koja je nedavno dobila godišnju nagradu Društva pisaca BiH za 2014-tu godinu .

U okviru susreta promoviraće se nova Zbirka priča u Biblioteci „Stazama djetinjstva“,biće otvorena izložba ilustracija koje se nalaze u novoj Zbirci,proglasiće se najbolja priča koja je pristigla na ovogodišnji konkurs ,najčitaniji pisac u prošloj godini u Gradskoj biblioteci ,kao i počasni član bosanskokrupske iblioteke.Drugog dana sussreta književnici če se družiti sa učenicima u osnovnim i srednjim školama,djecom iz Socijalno-pedagoške zajednice u Bosanskoj Krupi,a u petak i sa djecom sa potrebom više.Poseban perfomans za djecu  pripremio je Sportsko-plesni klub „Hypnotic“ iz Bosanske Krupe uz učenike osnovnih i srednjih škola u četvrtak,u 14 sati u Velikoj Sali Doma kulture.

Književnik Fahrudin Kučuk ,po posebnom programu sa svojim autorskim scensko-lutkaskim djelom,a u okviru susreta ,posjetit če učenike u osnovnim školama u Bosanskoj  Otoci,Jezerskom,Bosanskoj Krupi i u Dječjem vrtiću u Bosanskoj Krupi.

Dvadesttreći susreti počinju danas ,26-tog oktobra ,a završavaju Okruglim stolom koji će biti upriličen u petak,28.oktobra.

Na Okruglom stolu književnici i organizatori napraviće analizu ovogodišnjih i preporučiti što bi moglčo biti bolje u narednim,24-tim po redu  Književnim susretima „Stazama djetinjstva“.

 

Dževada Štancl

Jučer su najmlađi iz  Dječjeg vrtića u Bosanskoj Krupi ,sa svojim učiteljicama, priredili svoj dječji pozdrav jeseni.

Zajedno su, uz pomoć roditelja  i učiteljica pripremili tradcionalne jesenje kostime,ukrasili svoje dnevno boravište sa plodovima jeseni i uz sve to, naučili kroz brojne radionice  osnovne osobenosti godišnjeg doba koje traje.Svečano, jesenski obučeni su i prošetali gradom.

Staza kojom su prošli bila je ispunjena njihovom pjesmom,osmjesima.Pratili su ih drugari policajci koji su ,uz učiteljice brinuli o njihovom sigurnom kretanju ulicom.

Jesenji program priredili su na Sportskom igralištu Idrinovac u Bosanskoj Krupi.
Svoje znanje o jeseni prezentirali su i pjesmama koje su pripremili.

Brojni građani su pozdravili najmlađe,a posebno sretni su bili njihovi roditelji sa majkama,didama,dedama i bakama koji su ih sa mnogo uzbuđenja gledali dok su plesali,igrali,pjevali,recitirali,ali pokazali se i kao manekeni.

Na ruku im je išao i sunčan dan,tako da je i ovojesenja priredba, još jedna koju će svi koji su bili sa vrtićkom djecom ,dugo pamtiti.

 

Dževada Štancl

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 552 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Oktobar 2016 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda