KRAJEM PROŠLE SEDMICE  JE U BOSANSKOJ KRUPI ODRŽANA SJEDNICA KOLEGIJA OPĆINSKOG VIJEĆA BOSANSKA KRUPA NA KOJOJ JE ODLUČENO DA SE 32 REDOVNA SJEDNICA VJEĆA ODRŽI U PETAK 26.DECEMRA OD 10 SATI. PREDVIDJENO JE RAZMATRANJE UKUPNO 15 TAČAKA A SJEDNICA BI TREBALA POČETI  DONOŠENJEM ODLUKA O PRESTANKU MANDATA ZA SANILA HASIĆA I  MEHMEDA MAHMIĆA  KOJI SU IZABRANI U SKUPŠTINU UNSKO SANSKOG KANTONA TE POTRDJIVANJEM MANDATA ZA MIRZETA VELADŽIĆA I  SELMU MAHMIĆ KOJI ĆE UBUDUĆE OBAVLJATI VJEĆNIČKE FUNKCIJE .

POSLIJE VJEĆNIČKIH PITANJA TREBALO BI SE RAZGOVARATI O RAZRJEŠENJU  ZAMJENIKA PREDSJEDAVAJUĆEG OV BOSANSKA KRUPA  MEHMEDA MAHMIĆA KOJI ĆE UBUDUĆE OBAVLJATI POSLANIČKU FUNKCIJU  A ODMAH POTOM BI SE TREBAO IZABRATI I NOVI ZAMJENIK PREDSJEDAVAJUĆEG OV BOSANSKA KRUPA.

NA PRIJEDLOG OPĆINSKOG NAČELNIKA NA 32.SJEDNICU UVRŠTENA JE  PRIJEDLOG ODLUKE O PRIVREMENOM FINANSIRANJU NAMJENE PO BUDŽETU OPĆINE BOSANSKA KRUPA ZA PERIOD 01.01.2015 DO 31.03.2015.GODINE JER JE PROCJENJENO DA ĆE IAKO ĆE JAVNA RASPRAVA PO NACRTU BUDŽETA BITI OKONČANA IPAK BOLJE SAČEKATI ODREDJENO VRIJEME KAKO BI BILA JASNIJA SITUACIJA SA POTPORAMA SA VIŠIH NIVOA VLASTI. NA PRIJEDLOG OPĆINSKOG NAČELNIKA U DNEVNI RED JE UVRŠTENA I PRIJEDLOG ODLUKE O NAMJENI KORIŠTENJA SREDSTAVA PRIKUPLJENIH PO OSNOVU DODJELE KONCESIJA KOJE PRIPADAJU OPĆINI BOSANSKA KRUPA U 2014.GODINI

A IZ OVIH SREDSTAVA BI SE ODOBIO POTREBAN IZNOS ZA ZAVRŠETAK KLUPSKIH PROSTORIJA ŽNK ŽELJEZNIČAR I  NK“ŽELJEZNIČAR“.

 PRIJEDLOG PROGRAMA ZAJEDNIČKE KOMUNALNE POTROŠNJE ZA 2015.GODINU KOJI JE JOŠ NA PROŠLOJ SJEDNICI  OCJENJEN KAO IZUZETNO DOBAR  BIĆE PONUDJEN NA USVAJANJE A ANA USVAJANJE ĆE BITI PONUDJENE I PRIJEDLOG ODLUKE O IZMJENAMA IDOPUNAMA ODLUKE O KOMUNALNIM TAKSAMA I TARIFI KOMUNALNIH TAKSI TE PRIJEDLOG ODLUKE O DOPUNI ODLUKE O OPĆINSKIM ADMINISTRATIVNIM TAKSAMA. KADA SE RAZGOVARALO O OVIM TAČKAMA KOLEGIJ OPĆINSKOG VIJEĆA  SE VRATIO I NA ODLUKE SA PROŠLOG OPĆINSKOG VIJEĆA I BIO JE NA STANOVIŠTU  DA SE GRADJANSTVO MORA BOLJE UPOZNATI SA ODLUKOM KOJA JE DONEŠENA PRIJE TRI GODINE I KOJOM JE REGULISANO DA SE SA NAPLATOM KOMUNALNE TAKSE ZA STAMBENI PROSTOR KRENE OD POČETKA 2015. GODINE. KAZANO JE DA  SU ZAJEDNIČKE POTREBE GRADJANA SVAKIM DANOM VEĆE TE DA SE SAMO ZA GRADSKU RASVJETU GODIŠNJE IZDVAJA PREKO 300 000 MARAKA A DA BI  PROSJEČNA GODIŠNJA NAKNADA  PO DOMAĆINSTVU I PRIJE TRI GODINE DONEŠENOJ ODLUCI IZNOSILA 10 KONVERTIBILNIH MARAKA TE DA  SU ODREDJENI RAZREDI OD „PRVOG“ KOJI BI SE PRIMJENJIVAO NA RURALNA PODRUČJA DO ŠESTOG  RAZREDA KOJI BI SE PRIMJENJIVAO U UŽEM CENTRU GRADA . OSNOVNA CIJENA PO KVADRATNOM METRU STAMBENOG PROSTORA JE 0,004 PFENINGA PA BI TAKO ONAJ KO ŽIVI U UŽEM CENTRU GRADA I IMA 50 KVADRATNIH METARA STAMBENOG PROISTORA PLAĆAO 1,2 MARKE MJESEČNO ILI 14,40 MARAKA GODIŠNJE DOK BI STANOVNICI IZ UDALJENIJIH PODRUČJA PLAĆALI  20 PFENINGA MJESEČNO ILI 2,40 MARAKA GODIŠNJE. OVE NAKNADE SU ZAKONSKA OBAVEZA I STROGO JE ZAKONOM PROPISAN NAČIN UTROŠKA OVAKO PRIKUPLJENIH SREDSTAVA.KOLEGIJ JE ODLUČIO DA SE U NAREDNOM PERIODU SA  OVOM ODLUKUOM ŠTO VIŠE UPOZNA GRADJANSTVO JER JE ZBOG NEINFORMISANOSTI STVORENA SLIKA DA ĆE KOMUNALNE NAKNADE ZA STAMBENI PROSTOR BITI OGROMNE.

ZANIMLJIV JE  I  PRIJEDLOG ODLUKE O VISINI NAČINU ISPLATE DONACIJE UPOSLENICIMA JEDINSTVENOG OPĆINSKOG ORGANA UPRAVE OPĆINE BOSANSKA KRUPA U POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA NA PRIJEVREMENU STAROSNU PENZIJU KOJU JE PREDLOŽIO OPĆINSKI NAČELNIK ARMIN HALITOVIĆ A ODNOSI SE NA 11 RADNIKA  JEDINSTVENOG OPĆINSKOG ORGANA UPRAVE I DVA RADNIKA JAVNIH USTANOVA KOJIMA BI BILO OMOGUĆENO DA IDU U PRIJEVREMENU  STAROSNU PENZIJU. PO ODLASKU U PENZIJU RADNICIMA BI ODMAH BILA ISPLAĆENA SVA POTRAŽIVANJA I PRIPADAJUĆA OTPREMNINA A  TOKOM GODINA KOJE BI IM TREBALE DO OSTVARENJA PUNE STAROSNE GRANICE  ZA PENZIJU DOBIJALI BI PORED OSTVARENE PENZIJE I 50 % NETO  LIČNOG DOHODKA.        NA OVAKAV NAČIN BI SE OSTVARILE VELIKE UŠTEDE U BUDŽETU OPĆINE BOSANSKA KRUPA JER SE NA SVA MJESTA ONIH KOJI BI TREBALI IĆI U PENZIJU NE BI ZAPOŠLJAVALI DRUGI UPOSLENICI. OVA MOGUĆNOST BILA BI PONUDJENA UPOSLENICIMA KOJI IMAJU MANJE OD 5 GODINA DO PENZIJE I BILA BI NA DOBROVOLJNOJ OSNOVI.

 NA SASTANKU KOLEGIJA NIJE BILO POTPUNE SAGLASNOSTI OKO OVAKVOG PRIJEDLOGA PA JE OSTAVLJENO DA VJEĆNICI BUDU UPOZNATI SA NJENIM DETALJIMA I ODLUČE DA LI JE PRIHAVATITI ILI NE .

NA OVOJ SJEDNICI OPĆINSKOG VIJEĆA NAĆI ĆE SE I PRIJEDLOG ODLUKE O KORIŠTENJU SREDSTAVA POSEBNE NAKNADE IZ DOMENA CIVILNE ZAŠTITE , AKTI IZ IMOVINSKO PRAVNE OBLASTI TE  PRIJEDLOG PROGRAM RADA OPĆINSKOG NAČELNIKA ZA 2015.GODINU I PRIJEDLOG PROGRAMA RADA OPĆINSKOG VIJEĆA ZA 2015.GODINU.

ODLUČENO JE I DA SE NA ZAHTJEV KOMISIJE ZA PITANJE BORACA ODRŽI TEMATSKA SJEDNICA  VEZANA ZA BORAČKE POPULACIJE TE DA SE OVA SJEDNICA ODRŽI  TOKOM MJESECA JANUARA ALI PRIJE USVAJANJA BUDŽETA ZA 2015.GODINU .

 

ADEMIR MESIĆ

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 613 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda