Agencija za razvoj preduzeća Eda, uz podršku Švedske, jučer je u Banjoj Luci organizovala Prvi ekonomski forum "Za konkurentnost i radna mjesta – CREDO 2014“.

Na forumu je bilo preko 100 učesnika među kojima su bili predstavnici Vlade Republike Srpske, Savjeta ministara BiH, Privredne komore Republike Srpske, akademske zajednice, načelnici općina među kojima i načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović, zatim veliki broj direktora preduzeća i predstavnici drugih institucija i organizacija od značaja za privredni razvoj.

 

Razgovarano je o ključnim problemima koji ograničavaju konkurentnost domaćih industrijskih preduzeća i o mogućnostima za njihovo sistemsko rješavanje, kroz ciljanu i intenzivniju podršku obrazovnih, tehnoloških i razvojnih institucija, te kreiranje specifičnih politika i instrumenata podrške vlada na svim nivoima. Kao podloga za raspravu, poslužili su nalazi i preporuke analiza, pripremljenih zajedno sa direktorima respektabilnih industrijskih preduzeća u okviru projekta "CREDO Krajina“.

 

Zaključeno je da treba jačati izvoznu orijentaciju industrijskih preduzeća, posebno na zahtjevna evropska tržišta, jer se time najdirektnije jača i njihova konkurentnost i stvaraju održiva radna mjesta. Takva orijentacija treba biti, znatno više, intenzivnije i fokusiranije nego do sada, podržana od strane svih relevantnih institucija i vlada na svim nivoima, kako bi se preduzećima:

olakšalo poslovno povezivanje sa kupcima i partnerima na ključnim izvoznim tržištima i uvođenje veoma zahtijevnih standarda i certifikata za nastup na tim tržištima; osiguralo dovoljno kvalitetnih inžinjera i majstora, obučenih za rad sa savremenom opremom; olakšao razvoj i testiranje novih proizvoda i ubrzao transfer tehnologije; pojednostavili uslovi poslovanja i izvoza i olakšalo investiranje, i time stvorile pretpostavke za novo, kvalitetno i održivo zapošljavanje.

 

Preporučeno je da se nalazi i preporuke za sistemske intervencije, kao i zaključci Prvog ekonomskog foruma, prezentuju članovima nove Vlade Republike Srpske, u roku od dva mjeseca od njenog konstituisanja, sa namjerom da se podstakne preispitivanje postojećih i kreiranje novih politika i instrumenata podrške, od značaja za konkurentnost industrijskih preduzeća. Također, preporučeno je da se, nakon formiranja novog sastava Savjeta ministara, relevantni nalazi i preporuke prezentuju Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, zajedno sa institucijama čija je djelatnost usmjerena na spoljnotrgovinsko poslovanje, privlačenje investicija i druge aspekte od značaja za konkurentnost industrijskih preduzeća.

 

U okviru Foruma su održane dvije panel diskusije. Prva na temu "Konkurentnost preduzeća u BiH – faktori uspjeha i karike koje nedostaju", te druga na temu "Kako možemo da doprinesemo konkurentnosti naših preduzeća i lokacija“, o kojoj je diskutovao i načelnik Armin Halitović.  

 

U svojoj diskusiji govorio je između ostalog o Poslovnoj zoni Pilana u Bosanskoj Krupi kao dobrom i pozitivnom primjeru iz prakse, o uspostavljanju poslovne zone i njenom razvoju, odnosno načinima i procedurama za stvaranje kvalitetnih uslova za privlačenje investitora - većih i jačih privrednih subjekata. Predstavio je i projekt uređenja Zanatskog centra u kojem će se za početak izgradnjom i obnovom infrastrukture javne površine, a onda i kroz druge mehanizme poput edukacije stvarati dobar poslovni ambijent za mala preduzeća.

 

Panelisti su istakli da lokalne zajednice - jedinice lokalne samouprave trebaju i mogu da rade na unapređenju poslovnog okruženja, ali da je potrebna koordinacija sa višim nivoima vlasti. U tom smislu, ističe se važnost kontinuiteta, konzistentnosti i koordinacije javnih politika.

 

Sa druge strane, potrebna je veća saradnja i udruživanje malih preduzeća, a takva udruženja treba da budu partneri Privrednoj komori, Vladi i drugima. Da bi obrazovni sistem mogao odgovoriti na zahtjeve tržišta rada, potrebna mu je podrška - u nabavci opreme, softvera, obuci kadrova i promociji obrazovnih programa, uz korištenje primjera dobre prakse. S obzirom na nedostatak iskusnih kadrova u mnogim oblastima, potrebno je iskoristiti ljude koji su u penziji a koji su tokom svoje karijere ostvarili značajne rezultate.

 

Na kraju, u plenarnoj diskusiji svih učesnika, doneseni su zaključci i preporuke Prvog ekonomskog foruma.

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 514 gostiju i jedan član

Kalendar

« Februar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda