U Bosanskoj Krupi,po drugi put na otvorenom prostoru centralnog gradskog trga, sinoć je započela realizacija  projekta „Operacija kino“,u oraganizaciji Sarajevskog film festivala,pod pokroviteljstvom općine Bosanska Krupa ,općinskog načelnika Armina Halitovića i Centra za kulturu i informisanje.

„Operaciju kino“ sinoć je gledteljima predstavila mendžerica ovog projekta Ena Đozo,projekta koji je bosanskokrupskim građanima omogućio da i ove godine uživaju u najboljim filmskim ostvarenjima.Novina u odnosu na prošlu godinu je da se dva filma prikazuju po prvi put na prostoru regiona,odnosno Sarajevo Film Festival iz Sarajeva, odlučio je ove godine predstaviti filmove u manjim sredinama koji će tek biti na programu ovogodišnjeg,devetnaestog po redu, međunarodnog filmskog festivala u našem glavnom gradu.Prošle godine,“Operacija kino“ bila je nakon Festivala,a ove, filmovi idu prije zvaničnog predstavljanja u Sarajevu.Za početak ove „filmske operacije“ odabrana je Bosanska Krupa,pa su gledatelji u prilici i pogledati dvije premijere filmova,kada je u pitanju prostor šireg regiona.

„Ovo je drugi put da filmove sa Sarajevo Film Festivala predstavljamo u malim sredinama,u ljetnjem periodu.Posebno mi je drago što se sa najboljim filmskim ostvarenjima našeg bosanskohercegovačkog festivala mogu upoznati građani iz malih sredina.

„Operacija kino“ je filmsko-obrazovni program koji Sarajevo Film Festival realizuje u saradnji sa Transylvania International Film Festivalom, Sofia International Film Festivalom i Istanbul International Film Festivalom, a uz podršku MEDIA Mundus EU i Norveške ambasade u Sarajevu.

Filmska  umjetnost se ,zbog sveukupne situacije na polju ekonomije i nepoštivanja autorskih prava premjestila iz kino dvorana na kućna gledanja sa piratskih DVD-ia.Naš je cilj da,na veliki platnima filmove kroz „Operaciju kino“ predstavimo u njihovoj izvornoj kvaliteti.“-kazala je Ena Đogo.

Sinoć su posjetioci na otvorenom u Bosanskoj Krupi,na impozantnom platnu na glavnom gradskom trgu gledali film „Prince Avalanche“,film čiji je režiser David Gordon Green na posljednjem berlinskom filmskom festivalu dobio nagradu za najboljeg režisera.Večeras će imati priliku pogledati španjolski film „Blanchanives“.Treći,završni dan „Operacije kino“ u Bosanskoj Krupi, na programu je italijanski film Giusepe Tornatorea „Najbolja ponuda“.

U Bosanskoj Krupi,Operacija kino je do devetnaestog juna.Filmski pokretni projekat tokom ljeta ,do Sarajevo Film Festivala nastavlja svoje projekcije u Gornjem Vakufu/Uskoplju,Livnu,Trebinju i u još nekoliko gradova u BiH.

Dževada Štancl

 

 

Mješovita srednja škola „Safet Krupić“ iz Bosanske Krupe jedna je od potpisnica Memoranduma o razumijevanju u implementaciji projekta „Stručno osposobljavanje, usavršavanje i zapošljavanje stolara i tehničara drvoprerade kojim bi ova obrazovna ustanova trebala pružiti stručnu obuku za 100 osoba za potrebe firme iz Cazina „AL DIHANI“. Razvojna agencija USK je u saradnji sa USAID-Sida FIRMA Projektom, Federalnim zavodom za zapošljavanje, Vladom Unsko-sanskog kantona, Ministarstvom privrede,  Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona, JU Službom za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona, Općinom Cazin, JU Mješovitom srednjom školom Safet Krupić, preduzećem "AL DIHANI" d.o.o Cazin i Centrom za promociju lokalnog razvoja PLOD izradila projekt u vrijednosti od 89.290,00 KM. Projektom je predvidjeno da se dodatno stručno osposobi, a potom i zaposli 100 lica sa evidencije Službe za zapošljavanje USK. Mješovita srednja škola „Safet Krupić“ u saradnji sa preduzećemAL DIHANIimplementirat će programe obuke u trajanju minimalno 70 sati, od čega će teorijski dio obuke iznositi maksimalno 30 sati, a praktični dio minimalno 40 sati, što će osposobiti polaznike obuke za samostalan rad te ih pripremiti za usavršavanje u struci. Nakon obavljene obuke organiziraće se provjera znanja za stolare i tehničare drvoprerade putem testa i praktičnog rada.

Renata Sedić

Početkom ove sedmice u Bosanskoj Krupi je upriličena nove knjige Kemala Handana,zbirke pjesama pod nazivom „Arija iz akvarija“.

Na početku osvrta o ovoj knjizi zasigurno je javnosti potrebno reći nešto više o samom autoru ove zanimljive i nesvakidašnje knjige kako su je ocijenili književni kritičari.Odnosno,otkud promocija u Bosanskoj Krupi.Kemal Handan je rođeni Banjalučanin kojeg je život spojio sa Krupljankom Jasnom iz porodice Bužimkića i tako trajno ostao vezan za Bosansku Krupu koja mu je poslije protjerivanja njegove porodice u toku rata postala i sigurni dom kada se,kada to mogućnosti dopuste,iz daleke Amerike vrati na godišnji odmor u Bosnu i Hercegovinu.Baš njegova nova knjiga,“Arija iz akvarija“ je posvećena Krupljanki,njegovoj supruzi.

Njegovo zanimanje i nije nagovještavalo da će jednoga dana,liječeći nostalgiju za Vrbasom i Unom,postati književnik,niti da će do sada izdati dvije knjige i da će sa svojim pjesmama biti dio nekoliko zajedničkih zbirki izdanih u Sarajevu i Inđiji.Tek njegov hobi koji mu je donio i naziv kandidata za šahovskog majstora mogao je nagovjestiti da će se iz dubokih promišljanja autora jednom pojaviti i nešto zapisano.

Dvije samostalne knjige Kemala Handana izdala je Izdavačka kuća „Bosanska riječ“ iz Tuzle.Prva objavljena knjiga ovoga pisca nosi naziv „Usnula planeta“.Poslije nje uslijedila je „sliko-pjesmarica“rimičnog naziva „Arija iz akvarija“.Predgovore za knjigu napisali poznati bosanskohercegovački književnici Šimo Ešić i Mirsad Bećirbašić i preporučili je čitaocima za obavezno čitanje.Pored toga, i uživanje u ilustracijama mladog,izuzetno darovitog umjetnika Emira Isovića.

„Arija iz akvarija“ je zbirka u kojoj će te prepoznati nostalgična osjećanja autora koji živi daleko od svoga rodnog grada,svoje zemlje,želeći i tako,preko okeana biti ponosan na bosanskohercegovačku ponosnu historiju i trajanje. U bosanskohercegovačkoj literaturi rijetki su autori koji ostvaraju stihove dijametralno različitih tema i duhovnih stanja.. Zbirka pjesma „Arija iz akvarija" nije samo sudbina sužanjstva svakog onog ko je izvan svog prirodnog miljea, kao što je riba izvan rijeke, kao što je čovjek izvan domovine.

Promotori Handanove knjige u Bosanskoj Krupi bili su izdavači iz „Bosanske riječi“Tuzla:Književnik Šimo Ešić i Alma Omeragić koji u istakli da u svim tim pjesmama nostalgije autor ne optužuje, ne podiže glas već konstatira čežnju, i na epski način ne miri sa onim što mu je život podario.Taj kovitlac misli on prenosi jezikom istovjetnim sa sviješću mladog čovjeka,jer ,ustvari knjiga „Arija iz akvarija“ je namijenjena djeci.

Prepuna sala Doma kulture u Bosanskoj Krupi na ovoj promociji ipak je potvrdila da je ovo djelo Kemala Handana podjednako zanimljivo i starijoj publici, koji su, oko tridesetak pročitanih pjesama iz ove zbirke,bogato opremljene,nagradili velikim aplauzom.

Po riječima promotora,Kemal Handan je sa svojom zbirkom,na poseban način osvježio književnost za djecu u BiH.U svijetu u kojem živi i gdje je upriličio svoje promocije postao je poznat po svojim društveno angažiranim dječijim stihovima,a osobito po pjesmi koju je posvetio bosanskohercegovačkom zmaju Edinu Džeki,a koja se nalazi u ovoj knjizi.

I sama promocija bila je u znaku ove pjesme jer su svi posjetioci promocije „Arije iz akvarija Kemala Handana na dar dobili postre sa zanimljivom ilustracijom lika našeg Dijamanta.

Promociju nove knjige Kemala Handana organizirala je Gradska biblioteka iz Bosanske Krupe,u suradnji sa izdavačkom kućom „Bosanska riječ „ iz Tuzle.

Dževada Štancl

 

 

Petnaesti juni,dan koji je zbog kišnog vremena, kao druga opcija, bio rezervisan za održavanje Treće bosanskokrupske čorbarijade, ostaće i ove godine zapamćen u svijesti sviju onih koji su kao učesnici i izletnici bili u Šujnovcu, kao dan u kome se uz mirise čorbi,paprikaša,pečenja i roštilja, ponajviše pjevalo,družilo u cjelodnevnom veselju starih i mladih,zabavljalo,šalilo.

Treća bosanskokrupska Čorbarijada je bila prava iskaznica odavno poznatog bosanskokrupskog duha, koji je uvijek i u svako doba, bio motivirajuć, da u nemogućim životnim situacijama, građani ove općine znaju zavrnuti rukave i imati snage da rade i obezbjede prospetitet općine Bosanska Krupa.

Organizatori,općina Bosanska Krupa i PD „Unsko-sanske šume“uspjeli su i ove godine i dobili novu obavezu, da dogodine, četvrta Čorbarijada, bude još bolja.Na to ih obavezuje radost koju su inače u prve tri godine, pričinili građanima i građankama općine Bosanska Krupa na poznatom gradskom izletištu Šujnovac, na kojem je ove godine bilo oko hiljadu i pet stotina spravljača i kušača brojnih čorbi,drugih specijateta i vojničkog graha.

Stručni žiri je ocijenio pripremljene dvadesetčetiri čorbe koje su se takmičile za neku od nagrada.Čorbu su van konkurencije pravili i prošlogodišnji pobjednici ekipe „Mustang“.Bilo je teško odabrati najbolje jer je većina zasluživala najviše ocjene.

Priznanje su za najmlađu ekipu dobili članovi ekipe „podmladak ZAH“,a najstariju čorba-veterani ekipe „ADA“.

Najbolju čorbu po ocjeni žirija imala je prva Ekipa „ZAH“,i desetki nije falilo.

Ona je bila za nijansu bolja od deset narednih čorbi koje su, u poredku, bile identično dobre.I bilo je preteško odlučiti se kako odabrati drugu u i treću najbolju čorbu.Zato su dvije ekipe i dijelile ravnopravno ova dva mjesta.Bile su to ekipe „Moča II“ i ekipa „Infosis“.

Epitet najveselije ekipe,u veselom izletištu Šujnovac poniejla je ekipa „Meraklija“iz Bosanske Krupe.

Uz brojne harmonike,gitare ,cjelodnevno, sve koji su došli na Čorbarijadu, zabavljale su „Tambure sa Une“.Nisu štedjeli,ni glasa,ni duše,ni ruku,a u sevdalinkama,straogradskim pjesmama,melodijama iz raznih krajeva, pomagali su im,zarad razglednice krupskog veselječakog duha, i brojni građani.

Cjelokupna manifestacija je oduševila sve,iz općine Bosanska Krupa,ali brojne turiste i goste Krupljana koju su maksuzile ovu proteklu subotu,zbog ranije dobro organiziranih Čorbarijada planirali provesti u Šujnovcu.

Da se na Trećoj Čorbarijadi sve radi iz ljubavi i rahatluka potvdilo je i opredjeljenej svih nagrađenih ekipa da se sve nagrade,a one su bile u različitim količinama drvnog ogrijeva koje su darivale pobjednicima „Unsko-sanske šume“,daruju Udruženjeu djece sa posebnim potrebama „Ada“,što je bila praksa i ranijih godina.

Najzadovoljniji i najponosniji ovom manifestacijom zasigurno je bio općinski načelnik Armin Halitović koji je nedvojbeno podržao ovu manifestaciju kao dan za radost njegovih sugrađana,ali i Husein Kabiljagić-Badžo,jedan od najzaslužnijih za uređenje izletišta Šujnovac i organiziranje i ove manifestacije, kao jednog od sadržaja koji eto iz godine u godinu,Šujnovcu daju život,radost,veselu graju i svježinu,svježinu koju ima voda iz potoka Šujnovac,koja je uz sva ostala bila i čudesno piće koje su svi u Šujnovcu i ove Čorbarijade najviše pili!I živi i zdravi i veseli bili!

Dževada Štancl

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 475 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Februar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda