Proteklog vikenda u Bosanskoj Krupi održan je trodnevni skup Asocijacije srednjoškolaca Bosne i Hercegovine sa predstavnicima  konzorcija italijanskih organizacija ICEI i IPSIA  čije je sjedište u Bihaću  ,sa sa zajedničkim ciljem ,da se iznađu mehanizmi efikasnijeg rada srednjoškolaca u promoviranju svojih potreba,uspjeha ,problema i  da kao takvi,budu podržani od partnerskih italijanskih organizacija koje trenutno provode projekt  „Preporod  doline Une“koji , za cilj ima poboljšanje položaja mladih u društvu.

………………………..

Trodnevno druženje u Bosanskoj Krupi i cjelodnevni rad još jednom je pokazalo da populaciju mladih u njihovoj srednjoškolskoj dobi treba što prije implementirati u sve društvene tokove kako škola i lokalnih zajednica u BiH ,tako i šire. Razgovaralo se o Sedamnaestom novembru-Danu srednjoškolaca i potrebi njegovog što angažovanijeg obilježavanja,zatim o načinu boljeg promoviranja rada ovog udruženja,problemima koji su identični za sve škole u BiH kao i projektnim idejama koje bi mogle popravljati trenutno stanje,a koje bi se mogle uklopiti u projekt  „Preporod doline Une“ koji provode udruženo dvije nevladine organizacije-ICEI i IPSIA iz Republike Italije..

Inače, ovaj projekt se provodi na području šest općina unsko-sanskog kantona i općine Drvar, na tri polja,odnosno tri dijela projekta, vezanih za poljoprivredu i osnaživanje onih koji se sa njom bave,za turizam na principu održivosti i ekoloških principa i za osnaživanje mladih, kako bi bi dali što veći doprinos razvoju društva i sami utjecali na rješavanje problema koje imaju. Projekt je finasiran  sredstvima Ministarstva inostranih poslova Republike Italije,a provode ga organizacije ICEI i IPSIA ,koje za BIH imaju sjedište u Bihaću. Trenutno realiziraju projekte sa nacionalnim parkom „Una“,osnovnim školama u Bosanskoj Krupi,Crvarevcu i Čavi,udruženjem mladih u Bosanskoj Krupi,kao i brojnim drugim partnerima kao nastavak suradnje i razvijanjem projekata proisteklim iz dugogodišnjeg rada IPSIE u BiH.

Jedan od prepoznatih partnera  je Asocijacija srednjoškolaca u BiH kao  nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija koja okuplja i želi okupiti sve srednjoškolce kao i sva Vijeća učenika srednjih škola u Bosni i Hercegovini. Njen  osnovni cilj je poboljšanje statusa srednjoškolaca u BiH kroz njihova prava i zastupanje njihovih ideja. Kroz svoje projekte Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini educira, povezuje, informira srednjoškolce i upoznaje ih sa njihovim pravima. U toku  je projekt osnivanja  Lokalnih timova Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini diljem BiH,a trenutno su  formirana 32  lokalna  tima u sljedećim gradovima: Sarajevo, Tuzla, Gradiška, Brčko, Srebrenik, Goražde, Trebinje, Istočno Sarajevo, Busovača, Visoko, Bihać, Velika Kladuša, Sanski Most, Zenica, Mostar, Zavidovići, Jajce, Konjic, Hadžići, Čapljina, Jablanica, Kakanj, Bosanska Krupa, Bijeljina, Banja Luka, Tešanj, Foča, Posušje, Gračanica, Lukavac, Derventa i Sokolac.

Konzorcij italijanskih nevladinih organizacija ICEI i IPSIA je sa nekoliko aspekata podržao sastanak srednjoškolaca u Bosanskoj Krupi kroz projekt „Una Valle Rinasce“ili „Preporod doline Une“.Amadaeo Amiti ,koordinator za mlade u  konzorciju ovih organizacija je naglasio:

„Osnovni cilj našeg sastanka u Bosanskoj krupi da povežemo mlade u BiH,da pozicioniramo njihove probleme,mogućnosti i kroz razmjenu iskustava pomognemo njihovom bržem riješavanju. Srednjoškolci su pokazali i ovaj put da su puni ideja,da žele zajednički raditi,da žele suradnju sa našim organizacijama. Mi nismo dali samo finasijsku podršku ovom susretu,već i organizacijsku i edukativnu. Sa velikim zanimanjem učesnici sastanka su odslušali prezentaciju našeg projekta,kao i dosadašnje aktivnosti ICEI i IPSIE. Čuli smo mnogo prijedloga projektnih ideja koje su u sebi spojile mlade iz cijele BiH ,a kroz teme boljeg položaja srednjoškolaca,jačeg angažiranja u promociji odgovornog turizma i visokoj svijesti o ekologiji i na tim osnovama održivoj poljoprivredi. Mislim da smo,na obostrano zadovoljstvo u tome uspjeli i da slijede aktivnosti na daljem zajedničkom radu mladih srednjoškolaca i nas predstavnika italijanskih organizacija.“

Član Upravnog odbora Asu  BiH ,Dino Bešić,učenik srednje poljoprivredne škole u Sanskom Mostu je predstavio Asocijaciju srednjoškolaca BiH,napominjući da je ona proizvod ideje 250 srednjoškolaca BiH i da je već donijela mnogo dobrih pomaka u boljem statusu srednjoškolaca.Očekuje da će skup u Bosanskoj Krupi dati novi impuls i da će biti dobri partneri sa svojim italijanskim podržavateljima,te da će ih ozbiljnije shvatati u lokalnim zajednicama i srednjim školama u  gradovima iz kojih dolaze.

Sa predstavnicima lokalnih timova srednjoškolaca iz Mostra, Istočnog

Sarajeva,Visokog,Bihaća,Sanskog Mosta,Bosanske Krupe bio je i  Aldin Alić iz Zenice,predstavnik Savjetodavnog tima Asocijacije srednjoškolaca BiH:

„Cilj naše Asocijacije da u nju privučemo srednjoškolce iz svih gradova u BiH. Naši problemi su isti,naš položaj je manje –više isti i da bi ih riješili moramo imati zajedničku strategiju . Zato je ovaj skup u Bosanskoj Krupi jako važan jer smo se dogovorili o jedinstvenim načinima promicanja našeg rada,promocije,pozicionirali smo zajedničke tačke projekta naših italijanskih partnera i ciljeva naše Asocijacije,dobili priliku da osmislimo zajedničke projekte i što je najvažnije potpisali Memorandum o suradnji Asocijacije srednjoškolaca BiH i ove dvije italijanske organizacije.“

U tri dana skupa srednjoškolaca predstavljeni su svi lokalni timovi čiji su predstavnici bili u Bosanskoj Krupi i njihove dosadašnje aktivnosti,razmijenila su se mišljenja o mogućnosti kvalitetnijeg obilježavanja Dana srednjoškolaca,razrađeni su neki aspekti boljeg predstavljanja ove Asocijacije. Učenici srednjih škola su detaljno upoznati sa sadržajem projekta italijanskih  organizacija,a posebno je bio zanimljiv drugi dan ovoga skupa kada su predstavnici lokalnih timova predlagali projektne ideje koje bi,ukoliko budu kompatibilne sa sva tri dijela generalnog italijanskog projekta, mogle ući, kao jedna od aktivnosti za naredni zajednički angažman. Radi se o tome, da se jačanje pozicije mladih poveže sa konkretnim projektima odgovornog turizma uz centralnu aktivnost naslonjenu na čuvanje,unapređenje i promociju čistog okoliša,odnosno ekologije.

Uz  sve zanimljive teme i razmjenu iskustava i mišljenja mladih koji su došli iz različitih krajeva BiH,učesnike ovog skupa su posebno oduševile prirodne i kulturno-historijske ljepote Bosanske Krupe čiji je obilazak, takođe bio dio programa ovog skupa.

Katarina Rajaković  iz Istočnog Sarajeva je ovako prenijela svoje utiske:

„Po prvi put sam na ovakvom sastanku,u dijelu zemlje u kom nisam nikad bila.  Oduševljena sam svojim drugovima. Shvatila sam da nas muče iste stvari i da samo zajedničkim radom možemo natjerati odgovorne da se više brinu i za nas srednjoškolce. Ja u svom lokalnom timu  u Istočnom sarajevu radim na projektu kojim animiramo mlade za brojniji izlazak na predstojeće izbore i kandidiranje u budućoj vlasti. Sada ću raditi još više jer znam da je to budućnost-da mi mladi,neopterećeni prošlošću, gradimo bolje sutra u kom ćemo lakše učiti,zapošljavati se i uživati u svojoj mladosti. Uz sve to,oduševljena sam ovom ljepotom,dobrim ljudima,veselim licima ovoga grada. Biću radosna me ako razradimo suradnju sa našim italijanskim prijateljima jer vidim da su u ovom gradu priznati kao dobri partneri u dosta projekata“

Mladi  iz Asocijacije srednjoškolaca BiH su predložili niz projekata koji bi mogli povezati mlade iz različitih krajeva srednjoškolskog uzrasta. Predložili su niz ekoloških akcija,niz edukacija,druženja  i na kraju potpisali Memorandum o trajnoj suradnji Asocijacje srednjoškolaca BiH i konzorcija italijanskih organizacija ICEI-IPSI-e i poželjeli da se i  slijedeći sastanak održi u Bosanskoj Krupi. Una ih je kažu povezala i željeli bi na krupskim mostovima i adama,pod starom  srednjovjekovnom  tvrđavom,družiti se ponovo sa svojim vršnjacima iz cijele BiH, kroz razne kampove,ekološke akcije,turističke promocije i obilježavanja Dana srednjoškolaca.

Dževada štancl

 

 

 

 

 

 Članovi udruženja „Reis Džemaludin Čaušević“ iz Bosanske Krupe,sa nekoliko sadržaja,uz prisustvo eminentnih gostiju i suradnika, obilježili su   ove godine 74 godine od rođenja reisa Džemaludina Čauševića.

 Slijed je to ideje, da se svaki značajni datum vezan za život i rad Reisov prigodno obilježi i na taj način pokuša ispraviti dugogodišnji negovor o impozantnom ,bezvremenskom i nadasve nedostignutom umu i djelu velikana bošnjačkog svijeta,rođenom u njedrima Bosanske Krupe i svoje Arapuše.

Odlučni da to ispoštuju kao osnovni zadatak,članovi ovog udruženja uz podršku lokalne zajednice su za ovogodišnju godišnjicu priredili niz sadržaja kako bi i ovo obilježavanje doprinjelo pravilnoj valorizaciji i promociji  ideja i rada uvaženog Reisa Džemaludina Čauševića,kao vjerskog poglavara,preporoditelja,reformatora,pravnika,književnika,ali  i čovjeka sa zadivljuće ,hrabrom i dalekosežnom političkom misli,za to doba,aktuelnog kao štivo za učenje i danas.

U rodnom mjestu Arapuša,u mjesnoj arapuškoj džemiji je proučen tevhid za dušu Reisa . Uz brojne vjerske službenike,članove udruženja i prvog čovjeka grada,kao i prošle godine,tevhidu su prisustvovale i članice Aktiva žena iz Bosanske Otoke,želeći na taj način,uz sve vrijednosti Reisove,zahvaliti se najumnijem čovjeku bošnjačkog naroda za njegovu borbu za pravilno i jednako mjesto žene u društvu,još na početku dvadesetog vijeka.

 

Članovi udruženja „Reis  DŽemaludin Čaušević“ u suradnji sa Arhivom unsko-sanskog kantona  organizirali su u Gradskoj galeriji  izložbu  pod nazivom „Krajišnička pisma“. Fikret Midžić,direktor Arhiva unskosanskog  kantona  je na svečanom otvaranju ove izložbe rekao da je izložba promocija dokumenata koji govore o vojnoj korespodenciji sa veoma interesantnim jezičkim bogatstvom,a  pisanih bosančicom.

O liku i djelu na javnoj tribini u maloj Sali doma kulture govorili su dr. bibliotečkih nauka Enes Kujundžić ,dr.Emin  Mesić i mg. Alija Mesić,slažući se svi u svojim izlaganjima, da je uvaženi reis Džemaludin Čaušević, kao svoju prvu i najvažniju dužnost sebi postavio da stvori prostor, da se bošnjački narod prosvjećuje i obrazuje na maternjem jeziku,živom riječju i knjigom,istovremeno smatrajući da je to najbolji način da Bošnjaci produbljuju svoja vjerska osjećanja i formiraju svoj identitet. Međutim,to je bila samo jedna dimenzija imena i djela Reisa pa je tako jednako važan i njegov pravnički,književni i novinarski rad kroz koju je on iskrastalisao i svoju neponovljivu hrabrost u promicanju tadašnje političke misli da se Bošnjaci,bez kompleksa, trebaju izboriti za svoj ravnopravan status u zajednici u kojoj su živjeli.

U okviru obilježavanja 74 godišnjice smrti reisa Džemaludina Čauševića promoviran je i časopis Putokaz čiji je izdavač dr .Enes Kujundžić . Časopis ima takođe ideju da promovira sveukupno stvaralaštvo Bošnjaka, ne da bi se ono dijelilo od  stvaralaštva drugih naroda, već da bi ono dobilo dovoljno prostora,primjereno historijskoj,naučnoj i umjetničkoj vrijednosti koju ima. Jedan od tekstova,zaista širokog dijapazona naučnih tema obrađenih u Putokazu, govori i o reisu Džemaludinu Čauševiću.

Svi učesnici javne tribine su sa radošću prihvatili zajedničku ideju članova bosanskokrupskog udruženja koje nosi ime Reisovo i urednika Kujundžića ,da do kraja godine, iziđe novi broj Putokaza koji bi u cjelini bio posvećen radu i životu uvaženog Reisa i koji bi bio promoviran u povodu godišnjice njegovog rođenja . Pokroviteljstvo na izdavanju ovog časopisa na sebe je preuzeo općinski načelnik Armin Halitović.

Članovi udruženja ,organizatori ovogodišnjeg obilježavanju su ,na završetku ovogodišnjeg obilježavanja, istakli da čine ogromne napore, da se započne gradnja spomen - kuće Reisove u Arapuši, u kojoj bi bila smještena muzejska zbirka i ustanovljena tradicionalna manifestacija „Dani Reisa Džemaludina Čauševića“,sa osnovom ,da Arapuša,rodno mjesto Reisovo, postane centar vjerskog i drugih oblika turizma.

Dževada Štancl

 

 

U Bosanskoj Krupi je održana press konferencija Udruženja gradjana“DON“ iz Prijedora kojom je najavljen projekat „Monitoring javnih usluga na lokalnom nivou –gradjani i lokalna vlast zajedno do novih usluga.Cilj projekta je snimanje stanja  kvaliteta javnih usluga na podrčju 25 općina u Bosni i Hercegovini  od kojih je jedna i Bosanska Krupa.Udruženje DON ovaj projekat provodi i u Prijedoru.

 

Kako bi unaprijedili odgovornost i efikasnost lokalnih vlasti u BiH u pružanju javnih usluga i zadovoljenju stvarnih potreba građana, Centar za promociju civilnog društva realizuje projekat  „Monitoring javnih usluga na lokalnom nivou – građani i lokalna vlast zajedno do boljih usluga“. kojeg finansira Fond otvoreno društvo BiH. U aktivnostima projekta uključeno je više od 75 nevladinih organizacija i neformalnih grupa kroz učešće u forumima, kampanji javnog zagovaranja i drugim aktivnostima projekta. Projektom je planirano ispitivanje stepena zadovoljstva građana, kvalitetom i dostupnošću javnih usluga na lokalnom nivou u 25 bh. opština moglo se čuti na press konferenciji Udruženja Don iz prijedora održanoj u Bosanskoj Krupi. Ovo ispitivanje će se izvršiti prema metodologiji „PULS“, posebno razvijenoj za ove namjene. Koliko su građani zadovoljni vodosnabdjevanjem, komunalnom higijenom, koletivnim grijanjem, javnim prevozom, održavanjem lokalnih ulica i puteva, dostupnošću predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, dostupnošću i kvalitetom zdravstvene zaštite su samo neka od pitanja koja će anketari. Projekat na području općine Bosanska Krupa provodi Udruženje gradjana“DON“ iz Prijedora a njegova izvršna direkrorica Murisa Marć je iskoristila ovu prilku da zamoli gradjane da daju informacije anketarima koji će imati akreditacije.Anketa će biti anonimna i služit će u samo naprijed navede svrhe.

Općina Bosanska Krupa je prepoznata kao dobar partner u ovom projektu  a najveća korist od rezultata ankete imaće upravo  lokalna zajednica  jer će se na taj način najbolj moći saznati želje naših gradjana i odrediti dalji pravci djelovanja dali uz korekcije ili već predvidjeni plan zavisit će od rezultata ankete“ rekao je ovom prilikom Armin Halitović,načelnik općine Bosanska Krupa.

Poslije press konferencije predstavnici Udruženja DON iz prijedora su održali sastanak sa odabranim anketarima  koje su educirali  o načinu provodjenja ankete te slučajnom odabiru domaćinstava u kojima će se vršiti anketiranje.Ankete bi trebale biti završene do 20.aprila a rezultati saopšteni krajem  mjeseca.

 

Ademir Mesić

Da se sudbina zaista može poigrati s čovjekom, obeshrabriti ga, učiniti ga nemoćnim bez obzira na ogromnu želju za bilo čim, da može uništiti snove i svaku nadu za bolje sutra otjerati u bezdan, svjedoči i primjer Arijane Delić, Krupljanke koja već neko vrijeme s porodicom živi u Bihaću.

arijana-koncert

Arijana je rođena 21.12.1980. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Bosanskoj Krupi. Bila odličan učenik i primjer svima. Do nedavno, Arijana je bila i presretna supruga i majka trogodišnjeg dječaka. Danas je samo supruga i majka. Rijetka bolest srca pomrsila je sve konce, život tročlane porodice pretvorila u košmar. Natjerala ih da se po cijeli dan bave samo jednom mišlju, a to je kako osigurati novac za operaciju izvan naše zemlje.

Inače, Arijana je zaposlena u “Prvoj srednjoj školi” Cazin, gdje radi kao profesorica njemačkog jezika. Bosanska Krupa, Bihać, Cazin, sve su to gradovi u kojima je slijedom okolnosti podijelila i potrošila svoj život do sada. Učinilo je to da Arijana, s obzirom na osobnost i ljudskost, u svakom od njih ima mnogo prijatelja, poznanika. Sada, kao nikad prije, očekuje njihovu pomoć.

Operacija kojoj bi se Arijana morala podvrgnuti vrši se u Švicarskoj. Zbog toga su, kao i kod mnogo ranijih slučajeva, troškovi za sve ogromni. Za liječenje i operaciju su neophodna novčana sredstva od oko 40 hiljada CHF.

Da bi se Arijanino liječenje nastavilo i da bi mogla primati neophodnu terapiju, potrebna je pomoć svih dobrih ljudi. Budite dio vojske koja je odlučna izboriti se za zdravlje majke, supruge, sestre, kćerke na kraju krajeva. Pomozite Arijani da nastavi svoj život onako kako to zaslužuje, zdrava i zadovoljna u naručju svojih najdražih ljudi, u učionici sa svojim đacima i u društvu s najboljim prijateljima.

Udruženje Krupljani.ba, uz saglasnost i podršku načelnika Armina Halitovića, tokom akcije „Za Arijanino zdravo srce“, sprovest će nekoliko aktivnosti u narednom periodu. To su humanitarni koncerti, postavljanje kutija za dobrovoljne priloge u gradu, apeliranje na sve privredne subjekte itd. Sve će se desiti ubrzo, o čemu ćete, kako biste mogli pružiti podršku, biti blagovremeno obavješteni.

Uplatu novca koji je neophodan za liječenje možete izvršiti već sad, na slijedeći način:

UPUSTVO ZA UPLATE IZ BiH

Naziv banke: UniCredit Bank dd Mostar

Adresa banke: Kardinala Stepinca bb

Ime i prezime: ARIJANA DELIĆ

Broj računa KM: 3389002540699088

UPUSTVO ZA INOSTRANE UPLATE

Naziv banke: UniCredit Bank dd Mostar

Adresa banke: Kardinala Stepinca bb

Ime i prezime: ARIJANA DELIĆ

Adresa: Harmanski Sokak, Bihać, BiH

SWIFT CODE: UNCRBA22

IBAN CODE: BA39 3385 0028 6764 8361

BROJ RAČUNA EUR: 40174658101

UPUSTVO ZA INOSTRANE UPLATE (Amerika, Australija…)

Naziv banke: UniCredit Bank dd Mostar

Adresa banke: Kardinala Stepinca bb

Ime i prezime: ARIJANA DELIĆ

Adresa: Harmanski Sokak, Bihać, BiH

SWIFT CODE: UNCRBA22

IBAN CODE: BA39 3385 0028 6765 0883

BROJ RAČUNA USD: 40174658112

(Krupljani.ba)

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 609 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...