Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 57

Članak je filtriran: petak, 09 Mart 2012

Na poziv načelnika općine Bosanska Krupa sastali su se predstavnici sindikata,direktori i pedagozi osnovnih škola sa područja bosanskokrupske općine. Razlog za sazivanje ovog sastanka je želja načelika Armina Halitovića da čuje stavove najodgovornijih u osnovnom obrazovanju općine po pitanju usvojenog  Nacrt zakona o osnovnom obrazovanju Unsko sanskog kantona.

Načelnik Halitović je u uvodnom djelu sastanka rekao da  je usvojen Nacrt zakona o osnovnom obrazovanju Unsko sanskog kantona  i da  su prema njemu  one najosjetljivije nadležnosti  prebačene na teret općinske administracije  te da ga zbog toga zanima stav onih koji su, poslije učenika, najbitniji segmet u obrazovanju. Izrazio je očekivanja da će ovakvih sastanaka biti još i rekao da je ovo samo priprema za opsežnu javnu raspravu koja bi trebala uslijediti i za koju se prosvjetni radnici ali i  načelnik kvalitetno trebaju pripremiti

Predstavnici sindikata svih bosanskokrupskih osnovnih škola su prenijeli tvrd stav kantonalnog sindikata  koji je isprovociran činjenicom da u pripremi Nacrta ovog zakona niko nije konsultovao sindikate te da su prošla vremena kada su se zakoni koji direktno pogadjaju njih mogli praviti bez njihove saglasnosti. Istaknuto je da je prije zakona trebalo uraditi nekoliko drugih koraka,prije svega donošenje jedinstvenig pedagoških standarda za područje Federacije Bih,zajdničkog plana i program te koeficijente i način nagradjivanja prema radu  za cijelu Federaciju BiH i racionalizirati  mrežu  škola pa  tek tada pristupiti donošenju novog zakona ali tako nije uradjeno.Kao osnovni razlog za ubrzano donošenje ovog zakona i  spuštanje obrazovanja na lokalni nivo vide u činjenici da se Vlada Unsko sanskog kantona želi osloboditi ogromnih potraživanja po osnovu sudskih presuda

Načelnik Halitović je izrazio razumjevanje za njihove stavove  i rekao da se novim zakonom znatno opterećuju općine ,da im se daje 100% obaveza i 80% prava a još uvijek nije definisana struktura i način finansiranja  te izrazio nadu da će sindikati i Vlada Unsko sanskog kantona naći rješenje  na zadovoljstvo uposlenih u osnovnom obrazovanju a da to rješenje neće biti na štetu lokalne zajednice.Zaključeno je da je ovakav sastanak izuzetno dobar i da se i u buduće nastavi sa ovakvom praksom kako bi se izbjeglo da prosvjetni radnici u bosanskokrupskoj općini  i dalje dobijaju najmanje sredstava iz budžeta po jednom učeniku a prosvjetni radnici rade i sa znatno većim brojem djece nego što propisuju pedagoške  norme. 

 

Ademir Mesić

 

Goethe-Institut je institut kulture Savezne Republike Njemačke koji djeluje u čitavom svijetu. Goethe-Institut Sarajevo danas je za učenike Opće gimnazije u Bosanskoj Krupi održao testiranje iz njemačkog jezika. Danas su učenici radili pismeno testiranje, a sutra slijedi usmeni dio. Testiranje je podijeljeno u dvije kategorije FIT 1 kojem je pristupilo trideset i pet učenika, a FIT 2 dvanaest učenika. Ured za saradnju u obrazovanju pruža nastavnicima, školama i obrazovnim institucijama podršku u odvijanju nastave njemačkog kao stranog jezika.

Ana Raos, koordinatorica projekta „Škole: partneri i budućnost“je kazala da je testiranje sprovedeno za ukupno 47 učenika i da rezultati ispita neće uticati na prosjek ocjena u školi.

 

Goethe-Institut Sarajevo širom Bosne i Hercegovine nudi niz sadržaja uz koje možete učiti njemački jezik i upoznati njemačku kulturu i njemačko društvo. Takođe nudi kulturne manifestacije u saradnji sa lokalnim partnerima, kurseve njemačkog jezika i ispite za njemački kao strani jezik, permanentno obrazovanje za nastavnike njemačkog jezika, računarska radna mjesta za istraživanja na internetu, referentnu biblioteku kao i savjetovanje i posredovanje prilikom traganja za kulturnim i naučnim partnerima u Njemačkoj. Goethe-Institut Sarajevo osim toga sudjeluje u projektima, koji stoje u službi međureligijskog sporazumijevanja u BiH.

 

Goethe-Institut predaje na svim nivoima Zajedničkog evropskog referentnog sistema za jezike, obučavaju sve komunikativne vještine, tj. slušanje, čitanje, usmeno i pismeno izražavanje, te rade sa modernim udžbenicima, medijima i nastavnim metodama.

Enisa Bajrić

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 564 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa