Uskoro će broj onih koji se bave plasteničkom proizvodnjomk u Bosanskoj Krupi biti znatno više. Općina Bosanska Krupa je iz sredstava za poticaje poljoprivredi nabavila 15 plastenika koji su na osnovu javnog poziva dodjeljeni korisnicima. Jedan od uslova za dodjelu bio je da do sada nisu dobijali plastenike iz donacija. Ugovore sa korisnicima kojim se regulišu budući odnosi izmedju onih koji su dobili plastenike i općine Bosanska Krupa potpisao je načelnik općine Armin Halitović .Na Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu plastenika površine od 100 m2 sa sistemom za navodnjavanje iz sredstava za podršku razvoja poljoprivrede u općini Bosanska Krupa za 2011. Godinu prijavilo se 69 poljoprivrednika, od kojih je ovaj put 15 s najviše bodova dobilo priliku za uzgajanje. Vrijednost jednog plastenika kojeg će dobiti već u narednoj sedmici je oko 3 hiljade KM, dok vrijednost kompletnog projekta iznosi 45 hiljada KM.

Prednost pri dodjeli imali su aplikanti koji  duži period ne rade ili u svom domaćinstvu imaju više osoba na evidenciji nezaposlenih pa će na ovaj način biti obezbjedjeno najmanje petnaest  radnih mjesta.

 

Zbog velike zainteresovanosti i u ovogodišnjem Budžetu Općine Bosanska Krupa za poticaje poljoprivredi za plasteničku proizvodnju planira se izdvojiti još veća suma jer se pokazalo da se svakim plastenikom garantuje barem jedno novo radno mjesto. Prema riječima načelnika Halitovića, Općina Bosanska Krupa će u ovoj godini obezbijediti još 20 novih plastenika, kako bi proizvodnju podigla na viši  nivo i samim tim utjecala na smanjenje nezaposlenosti.

 

 

Ademir Mesić

 

Fondacija doktor Herbert Stepic u saradnji sa Raiffeisen bankom je uručila novčanu donaciju od 10.000 eura i na taj način pomogla socijalno ugroženoj djeci koja pohađaju  Mješovitu srednju školu Safet Krupić u Bosanskoj Krupi. Za grupu od 32 učenika H. Stepic fondacija donirala je značajni iznos, kojim će se pokriti troškovi za prijevoz, ishranu, udžbenike i nastavna sredstva i pomagala učenika do kraja školske 2011/2012. godine.

Izvršni Direktor Raiffeisen banke Karlheinz Dobnigg je iskazao nadu da će ova donacija olakšati školovanje ovoj djeci i biti jak podstrek za ostvarivanje još boljih rezultata u učenju.

Ukoliko učenici pokažu dobre rezultate u učenju i vladanju, H. Stepic fondacija neće prekinuti stipendirati učenike ove škole. U saradnji s austrijskim Hilfswerkom , H. Stepic fondacija bi u narednom periodu trebala opremiti kabinet za izvođenje nastave stranih jezika u MSŠ Safet Krupić. Ovom donacijom, škola, učenici i profesori će biti bogatiji za opremu i rječnike koji su od velike važnosti za kvalitetno izvođenje nastave i primjenu modernih nastavnih metoda.

Dobrotvornu fondaciju H. Stepic CEE Charity osnovao je 2009. godine Herbert Stepic, generalni direktor Raiffeisen International, radi pružanja pomoći djeci, omladini i mladim ženama u manje razvijenim regijama Centralne i Istočne Evrope.

Prvenstveni cilj njihovih projekata da se pomogne djeci, omladini i mladim ženama u Centralnoj i Istočnoj Evropi kojima je pomoć potrebna. Namjera projekata je da korisnicima omoguće nove perspektive, pri čemu će ih pomagati i pratiti na putu nalaženja zaposlenja.

U znak zahvalnosti na ovu donaciju, Mješovita srednja škola Safet Krupić je donatorima uručila prigodne tradicionalne suvenire karakteristične za područje našeg grada.

Rad Fondacije dr. Herbert Stepic treba davati nadu, olakšavati socijalne nedaće i ukoliko je moguće – u skladu sa jednim od centralnih principa Raiffeisen banke – pomoći im na način da oni sami sebi mogu pomoći.

Ovakvi projekti trebaju služiti kao primjer, biti održivi i poticati druge da ih oponašaju, te na taj način promovisati ideju solidarnosti.

Takođe jedna od želja Fondacije dr. Herbert Stepic je da pokrene projekte u zemljama Centralne i Istočne Evrope, gdje osjete najveću potrebu za pomoći i gdje je Raiffeisen banka zastupljena.

Enisa Bajrić

U kabinetu načelnika općine Bosanska Krupa potisan je ugovor  o izradi dvije turističke ladje na elektromotorni pogon. Ove ladja uskoro će biti dio nove turističke ponude na rijekama Krušnici i Uni.

Ugovor su potpisali općinski načelnik Armin Halitović i samostalni majstor za unske ladje Himzo Bužimkić. Projekat se finansira iz općinskog budžeta a rok za završetak prve ladje je polovina slijedećeg mjeseca.

Prva ladja biće spuštena u rijeku Krušnicu  i promotivna vožnja ovom ladjojm koja će imati ekološki motor biće upriličena u povodu Prvog maja Medjunarodnog praznika rada.Inače rijeka Krušnica je prije rata bila poznata po svojoj velikoj ladji i izrada nove ladje sa sličnim karakteristikama sigurno će mnogim starijim Krupljanima vratiti sjećanja na prelijepa druženja uz rijeku Krušnicu a mladjim dati  još jednu mogućnost da ugodno provedu svoje slobodno vrijeme.

Ladja na rijeci Uni biće sasvim nova ponuda kako za turiste koji dolaze u Bosansku Krupu tako i za gradjane bosanskokrupske općine. Ova ladja će imati kapacitet za turističku vožnju 15 osoba i redovno će tokom ljetnih dana voziti na relaciji od vodenica ispod Starog grada do kupališta Babluk.

Turističke ladje na rijekama Krušnici i Uni ove godine će obagatiti ponudu za sve veći broj turista koji dolaze u Bosansku Krupu i dio su planova za pozicioniranje općine Bosanska Krupa u sami vrh turističkih destinacija u našoj zemlji.

Ladjama će gospodariti Javno komunalno preduzeće“10.juli“ a cijena vožnje ovim ladjama biće simbolična.

Ademir Mesić

 

Načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović je s direktorom JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo, Podružnica „Elektrodistribucije“ Bihać Nurijom Lipovača, potpisao Ugovor o zakupu građevinskog zemljišta u „Poslovnoj  zoni Pilana“  Zakupljeno zemljište površine 4570 m², služit će za skladištenje materijala jednog od najmoćnijih državnih preduzeća.Zakup građevinskog zemljišta trajat će dvanaest mjeseci s mogućnošću produženja i vrijedan je 10.000,00 KM.        S ovim preduzećem vodjeni su I preliminarni razgovori o trajnoj prodaji djela zemljišta u poslovnoj zoni Pilana za izgradnju centralnog skladišta  I poslovnih prostora za područja općina Sanski most, Bužim, Cazin i Bosanska Krupa i očekivanja su da će se uskoro naći zajedniči interes da ovaj jednogodišnji ugovor  preraste u sasvim drugi koji će sigurno pored izgradnje objekata donjeti I novi kvalitet u izgradnji infrastrukture Poslovne zone “Pilana” te nova zapošljavanja.Nakon potpisivanja ugovora o kupovini zemljišta s osam privrednih subjekata od kojih su neki već otpočeli sa radovima na izgradnji proizvodnih hala  zatim ugovora s ŠPD “Unsko-sanske šume” o zakupu poslovnih prostorija u Poslovnoj zoni ovo je još jedan korak u ostvarivanju zamisli da Poslovna zona Pilana bude centar privrednih dešavanja u općini Bosanska Krupa

 

Inače I pored evidentne nove ekonomske krize interes za incvestiranje unutar poslovne zone Pilana je izuzetno veliki I uskoro će se bi trebale donijeti odluke koje će imati  siguran i dugoročan učinak.

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 642 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda