U subotu je u Bosanskoj Krupi osnovan  Književni klub. Osnivači kluba su mu dali ime Bosanska Krupa, želeći na taj način otvoriti vrta svim stanovnicima općine koji vole,njeguju i pokašavaju svoja osjećanja izraziti kroz pisanu riječ.

Inicijativa za osnivanje ovakvog kluba potekla je iz udruženja mladih Conventus-Ujedinjenje.Prva predsjednica kluba Elma Velić,nagrađivana mlada spisateljica iz Bosanske Krupe. Klub će za sada raditi u okviru prostorija ovog bosanskokrupskog udruženja mladih ,a osnovni cilj mu je na jednom mjestu okupiti i privući mlade neafirmirane autore,na neki način ih usmjeriti u tom radu,pomoći im da načine prve korake izkaska iz anonimnosti,a uz to ,kroz čitanje drugih djela umnožavati ljubav, uopće prema pisanoj riječi.

U tim aktivnostima za partnera su odabrali Gradsku Biblioteku u Bosankoj Krupi i nastavnike i profesore osnovnih i srednjih škola.

Na osnivačkoj večeri Književnog kluba u Bosanskoj Krupi održan je i Okrugli stol na temu „Književna scena i kako je oživjeti“.Vodila se zanimljiva rasprava u kojoj se prvo postavlilo pitanje koliko ustvari čitamo i koliko je Internet i društvene mreže i vezanost iskorištavanja slobodnog vremena krivac za manje zanimanje mladih za čitanje.Rasprava je pokazala da su i pored općih trendova u Gradskoj biblioteci zadovoljni sa brojem posuđenih knjiga u ovoj ustanovi,osobito kada se ti podaci uporede sa brojem čitalaca iz biblioteka susjednih općina.U raspravu na okruglom stolu su se uključili i prosvjetni radnici,odnosno pedagozi koji su  i predavači bosanskog jezika.Tema je bila da li dobro odabrana lektira u školama ili bolje koliko je ona privlačna i zanimljiva učenicima u vremenu brzog življenja.Ono što je važno,a što je polučila rasprava na okruglom stolu je da su prosvjetari ipak prva stanica u prepoznavanju učenika koji su nadareni za pisanje ,ako i činjenica da sve godine baš oni,kroz rad u literarnim sekcijama podstiču školarce da se posvete svom talentu  i učestvuju na raznim konkursima koji afirmiraju pisano stvaralaštvo mladih.Tako će prosvjetni radnici biti i prvi saradnici Književnog kluba Bosanska Krupa.

Na promotivnoj večeri objavljivani su i rezultati konkursa koji je raspisalo udruženje Coventus-Ujedinjenje kao dar za osnivačku veče ovog Književnog kluba.

Pohvale su otišle u ruke Patković Hide i Omera Ezića,naših starih Krupljana već poznatih,u lokalnim krugovima,kao građana koji odušak od stvarnosti proživljene nalaze u pisanju.

Na tri zadane teme,po slobodnom izboru koje su se odnosile na zimsku bajku,šapat jutra i zimu sa prozora,žiri je odlučio da najbolji budu po kategorijama starosnog uzrasta:Sara Alijagić,Arnela Halkić,Šejla Jusić i Amra Jusić.Obzirom da je bilo vrlo teško od trideset pristiglih radova na konkurs odabrati najbolje,kao podsticaj neodabranim za najbolje,među dvadesetosam radova koji su stekli uvjete kao validno prijavljeni ,dodijeljeno je i pet posebnih nagrada koje su otišle u ruke Hasana Grošića,Ervina Ezića,Armina Marića,Armana Suljića i Amne Dervišagić. Uz diplome,nagrade  nagrađenim obezbjedila je Gradska biblioteka u Bosanskoj Krupi,dok je posebne nagrada,uz zahvalnicu bila knjiga Lejle Fetić,Tajna zaljubljenog vjetra,koja je moderirala ovo prvo književno veče kojim su mladi neafirmirani zaljubljenici  bosanskokrupske općineu književnost dobili i književni klub- klub koji je prvenstveno okrenut mlađoj populaciji,približavanju knjige čitateljima,podsticanju talentiranih na pisanje,njihovoj afirmaciji i publikaciji njihovih radova. No vrata Kluba su otvorena i starijim zainteresiranim građanima bosanskokrupske općine, a najavljena je i suradnja sa sličnim udruženjem i Sarajeva.

Dževada Štancl

U okviru 22. kola slovenske Prve lige, Mura je kao gost savladala Velenje rezultatom 1:2.

Strijelac vodećeg gola za Muru je bio nekadašnji napadač Sloge iz Bosanske Otoke i Travnika Nusmir Fajić, koji je na samom otvaranju susreta, u 3. minuti pogodio mrežu Velenja.

U nastavku su gosti došli i do drugog gola, a domaći su u finišu uspjeli samo ublažiti poraz za konačnih 1:2. 

Pobjeda sa kojom se Mura probila na treće mjesto sa 35 bodova, dva manje od drugoplasirane Olimpije.

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 682 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda