U posjeti bosanskokrupskoj općini je boravio premijer Unsko sanskog kantona doktor Hamdija Lipovača.On je sa svojim  najbiližim suradnicima  i domaćinom načelnikom općine Bosanska Krupa Arminom Halitovićem obišao Poslovnu zonu „Pilana“ i uvjerio se u opravdanost investiranja u ovu poslovnu zonu od strane Vlade Unsko sanskog kantona .

 

Premijer Unsko sanskog kantona doktor Hamdija Lipovača  upriličio je  radnu posjetu Bosanskoj Krupi U razgovor sa načelnikom općine Bosanska Krupa i  investitorima u Poslovnu zonu pilana interesovao se  za  do sada uradjeno na  osposobljavanju ove poslovne zone za prijem investitora  i načine na koji Vlada Unsko sanskog kantona,njeno ministarstvo za privredu i Razvojna agencija Unsko sanskog kantona mogu pomoći da se olakša otvaranje novih proizvodnih pogona a samim tim i novih radnih mjesta .Obilazeći Poslovnu zonu pilana premijer Lipovača je izrazio zadovoljstvo što se ovdje već naziru konture sigurno najveće i u budućnosti najbolje uredjene poslovne zone koja  će moći biti ogledni primjer za druge općine i gradove jkoji namjeravaju krenuti u ovom pravu:

„Ono što je ohrabrujuće jeste da to nije kupljeno da leži, ima viziju. Iza naših leđa se diže jedna proizvodna hala, ovdje s lijeve strane biće još šest ili sedam, tako da ove godine računamo na najmanje 100 radnih mjesta. Možda se to nekome čini malo, ali jedno radno mjesto u današnje vrijeme sačuvati je nešto ogromno, a da ne kažem zaposliti. Ono što očekujem kao premijer USK jeste da će Vlada, odnosno resorno ministarstvo privrede imati možda bolji sluh prema ovakvim investicijama, u podizanju poduzetničkih zona, ali i u poticanju privatnih investitora, da im pomogne država i pokaže kako ih osjeća svojim.“ navodi premijer Lipovača.

Svoje zadovoljstvo do sada uradjenim u poslovnoj zoni pilana nije krio ni načelnik općine Armin Halitović.On je naglasio da će već do kraja ove godine u poslovnoj zoni sigurno biti otvoreno najmanje 100 radnih mjesta .

-Svjedoci smo da je prva hala već u poodmakloj fazi, u izgradnji. Mi ove godine na području „Pilane“ očekujemo oko 16 hiljada kvadratnih metara gotovih i zatvorenih objekata koji će biti spremni da prime radnike i da se u tim objektima obavljaju djelatnosti koje su investitori planirali. Paralelno s tim, mi vršimo i infrastrukturne radove koji su potrebni da bi industrijska zona imala sve elemente kao što su pristupne ceste. Recimo da iduće sedmice počinju radovi na priključku vode, kanalizacije, a također, u narednim danima očekujemo i da Telecom osigura infrastrukturu za fiksnu i mobilnu telefoniju“, ističe načelnik Halitović.

Dinamika radova u poslovnoj zoni Pilana je izuzetno dobra i investitori koriste pogodno vrijeme za pripremu terena za nove proizvodne hale ali do zastoja u njenoj realizaciji moglo bi doći zbog problema sa priključkom električne energije za ovaj za sada najveći projekat i najveće gradilište na području Unsko sanskog kantona

Nadam se da će odgovorni ljudi u Elektroprivredi BiH i Elektrodistribuciji Bihać imati razumijevanja jer mi već krajem ljeta, odnosno početkom jeseni očekujemo da prvi objekti započnu sa svojim djelatnostima. Ubjeđen sam da ćemo do 1. septembra ovdje imati 100 novih radnih mjesta, a u naredne dvije do tri godine, kako smo planirali, blizu 500 radnih mjesta na području „Pilane“.“

Premijer Unsko sanskog kantona Hamdija Lipovača je po ovom pitanju obećao da će  pokušati  ubjediti odgovorne u Elektrodistribuciji Bihać  da je prije svega u njihovom interesu a onda u interesu investitora i budućih radnika da se odgovarajući priključak električne energije što prije obezbjedi.

„Ovim putem apeliram menadžent Elektroprivrede BiH za USK jer nas ne prate dovoljno s isporučivanjem električne energije, odnosno postavljanjem trafostanica, infrastrukture. Te ćemo stvari morati rješavati u hodu ako nećemo da se dižu na viši nivo.“ kaže premijer Lipovača.

 

Premije Lipovača završavajući ovu posjetu prisutnim investitorima je obećao da će iznaći način da se u budće  i njihova investicija na odredjeni način pomogne i subvencionira a zadatak da za Vladu pripreme takav prijedlog dobiće Direktor razvojne agencije USK i ministar za privredu u Vladi Unsko sanskog kantona.

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 623 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda