Danas se navršilo dvadeset godina, dvije decenije,najznačajnijeg datuma za našu Bosnu i Hercegovinu,za njene građane i građanke koji su,prije dvadeset godina svojim glasom potvrdili,da u budućnost ,ova zemlja,kao i druge iz sastava bivše nam države,želi krenuti kao samostalna,neovisna i suverena,a ne kao nečiji dodatak i suvenir.

Tu svoju želju,za koju se na referendumu opredjelila većina stanovnika Bosne i Hercegovine skupo su platili oni koji su je najviše voljeli,jer su, od onih drugih koji su se željeli ugnijezditi u nečije drugo,komšijsko krilo, otjerani u rat,progone,sa mnogo izgubljenih života naše, vijekovima stare domovine. Cijena neovisnosti i suverenosti i jednakosti je bila visoka. Posebno u našeg gradu,našoj općini, koja je najsurovije kažnjena za sasvim prirodnu i normalnu želju da njeni građani i građanke žive tamo gdje su ponikli,na zemlji kojoj su pripadali.

U općini Bosanska Krupa obilježavanje ovog značajnog datuma započelo je  polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Centralnom šehidskom obilježju u Bosanskoj Krupi. Delegacija Općine Bosanska Krupa,delegacije udruženja proisteklih iz domovinskog rata,zatim delegacije vodećih političkih stranaka iz bosanskokrupske općine su potom obišli Spomen obilježje šehidima u Bosanskoj Otoci. Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odata je i počast borcima Petog korpusa,511.slavne brdske brigade i drugih brigada na Šehitlucima u Pištalinama i Jezerskom. U sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti svoje poštovanje članovi delegacija odali su svom voljenom komandatu  bosanskokrupske 511-te,Mirsadu Crnkiću,na njegovom Turbetu u Jezerskom.

Svečano obilježavanje dvadeset godina nezavisnosti BiH u općini Bosanska Krupa potom je nastavljeno u Gradskoj galeriji Bosanska Krupa. Tu je otvorena izložba slika Stanislava Tajića-Cileta,prerano preminulog umjetnika ovoga grada,čovjeka koji je sa svojim gradom,neupitno,sa 511.slavnom,prošao sve muke progona i rata i ostao mu posvećen do kraja života najviše kroz pedagoški rad i ljudski rad sa djecom,oslikavanjem stvarnosti i gradnjom popaljenog grada ,a preko razvoja kulture i čuvanja duhovnosti grada i svoje čaršije. Centralni događaj obilježavanja Dana nezavisnosti bila je svečana akademija u Domu kulture  u Bosanskoj Krupi ,kojoj su prisustvali, uz predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti općine i Mladena Lonića podpredsjednika Skupštine kantona i delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH  i predstavnici svih političkih stranaka koje djeluju u općini Bosanska Krupa,predstavnici udruženja i brojni građani općine Bosanska Krupa.

U ime Predsjedavajućeg Općinskog vijeća Bosanska Krupa Dragoljuba Srdića,čestitajući svim stanovnicima općine Bosanska Krupa Dan nezavisnosti svečanim referatom se obratio Muhidin Šertović,vijećnik Općinskog vijeća Bosanska Krupa i posebno istakao činjenicu da se ovaj Dan,iz nerazumnih,ali  i zakonski  još uvijek nepotvrđenim  kao značajnim datumom za našu domovinu,  ne slavi na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Podsjetio je i sve ono što se dešavalo prije dvije decenije,na referendumu i poslije njega,pozivajući da u ime naše bolje budućnosti,prosperiteta,bržeg razvoja i ulaska u europske integracije,gradimo zajedništvo i neprikosnoveno volimo svoju domovinu i čuvamo  njene tekovine,osobito njenu nedjeljivost,ugrađujući u nju sve različitosti koje su oduvijek bili nemjerljivo duhovno blago po kom se Bosna i Herecegovina uvijek prepoznavala.

U ime općinskog načelnika Armina Halitovića, na svečanoj akademiji građanima općine Bosanska Krupa obratila se šefica  Kabineta Elmedina Kavazović i isto tako prisjetila se značajnih događaja koji su uslijedili nakon  sticanja nezavisnosti i priznavanja BiH kao suverene države.

Podcrtavajući Prvi mart kao istinski dan slobode posebno je istakla trajni zadatak da mladima,sa domovinom u srcu,prenesemo zavjete čuvara BIH o vjekovima staroj BiH,kao zaedničkoj državi svih njenih naroda i narodnosti.

Sve građane općine Bosanska Krupa,uz čestitku za Dan nezavisnosti je pozvala na mnogo više zajedništva kako u svakodnevnom druženju,tako i u razvoju grada,pobrojavajući najvažnije kapitalne projekte koji se realiziraju u bosanskokrupskoj lokalnoj zajednici.

U kulturno umjetničkom programu,rodoljubivim pjesmama i domoljubnim stihovima učestvovali su članovi KUD „Grmeč“ i Niže muzičke škole u Bosanskoj Krupi i Druge osnovne škole.Dvadeset godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine  ,prigodnim svečanostima i prisjećanjima na ovaj dan,obilježeno je i u većini bosanskokrupskih osnovnih i srednjih škola.

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 627 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda