Tanja Umićević sigurno je već cijeli niz godina najpoznatija i najuspješnija sportistkinja sa područja bosanskokrupske općine. Već od malih nogu Tanja je sportsku javnost navikla na uspjehe i dobre rezultate ali ono što joj se dogadja ove godine možemo sa sigurnošću reći da je najbolji dio njezine dosadašnje karijere.Ona je već obezbjedila učešće na Evropskom prvenstvu za seniore u na španskim Tenerifima i to kao član ekipe Bosne i Hercegovine i u kategoriji 68 +.Da bi izborila ovo Evropsko prvenstvo Tanja Umićević je na otvorenom prvenstvu Tuzlanskog kantona osvojila  2 mjesto pojedinacno i 3 mjesto ekipno.Na državnom prvenstvu održanom u Velikoj Kladuši postala je prvakinja Bosne i Hercegovine u kategoriji 68+ a zatim na  Balkanskom prvenstvu osvojila je drugo  mjesto ekipno.Na posljednjem vrlo jakom turniru u Sloveniji osvojila je bronzanu medalju u pojedinačnoj konkurenciji.Ono što vrijedi istaći da ja svoju formu polako podiže a za to su dokaz i ovi turniri, gdje je na balkanskom prvenstvu jedina koja je imala sve pobjede u ekipnim mečevima, a radila je i ekstra meč protiv selekcije Srbije u polufinalu kod rezultata 1:1 i taj meč je  dobila sa 3:0 i svojoj ekipi omogućila plasman u finale na tako jakom prvenstvu gdje je učestvovalo 11 zemalja.

U Sloveniji  je i pored povrede koljena u polufinalu, gdje joj  je stručni tim ljekara predlagao da ne radim više borbe tog dana, ipak na svoju odgovornost odradila meč za bronzanu medalju i pobjedila sa rezultatom 3:0 kao i jedan ekipni meč koji je  također dobila ali je naša  ekipa nažalost izgubila. 

Sve su to podaci koji daju mnogo nade da na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu  ostvari dobar rezultat kako pojedinačno tako i ekipno.

 

Ademir Mesić

„Kad bi kosti mogle govoriti“-predstavljena knjiga Saliha Smajlovića

 

Knjiga Saliha Smajlovića promovirana je proteklog vikenda u Domu kulture u Bosanskoj Krupi. Dostojanstveno,onako kako je jedino moguće kada posjetitelji i čitatelji pred sobom imaju knjigu, ili istinu, koju su i sami proživjeli,a zasigurno nisu htjeli,ni sebi ,ni drugima. Svjesni da su svi mogući razlozi stravičnog sukoba u Bosni i Hercegovini,izvana i i iznutra,a kojih je saučesnički ,podržavajući, bilo i previše-zasnovani na ideji uništenja jednog naroda i svih onih, koji plan velikosrpskih i velikohrvatskih ideja, nisu imali ni kao imperativ,ni kao svakodnevnicu.

 

„Kad bi kosti mogle govoriti" je potresno kazivanje i svjedočanstvo o genocidu i zločinima nad Bošnjacima od 1992. do 1995. godine. Autor ove knjige, Salih Smajlović novinar  „Preporoda", sakupio je svjedočenja preživjelih žrtava genocida i teških zločina počinjenih nad Bošnjacima, u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Knjiga „Kad bi kosti mogle govoriti" donosi više od sedamdeset ispovijesti o stradanjima Bošnjaka od ruke različitih vojski i zločinaca od početka do kraja rata, koje su objavljivane u listu Preporod, u vremenu od 20 godina.

Sugovornici su, uglavnom, preživjele žrtve genocida i zločina, zatim porodice i rodbina stradalih i svjedoci tih zločina.

 Salih Smajlović je rođen u Glumini kod Zvornika. Završio je Gazihusretbegovu mederesu,a potom Filološki fakultet u Beogradu. Cijeli život je radio kao novinar  u više listova. Jedno vrijeme je bio urednik Preporoda. Sada je  uposlenik je Islamske zajednice u Sarajevu.

Mada su sve ispovijesti u ovoj knjizi  potresne, ipak čini se da, iz sudbine i životne priče Nazije Beganović iz Zvornika i Have Tatarević iz Prijedora, kojima su srpske snage ubile po šest sinova i muževe, izbija bol kozmičkih razmjera. Ove dvije majke šest sinova  i muževa,  na dva različita dijela Bosne i Hercegovine, Zvornik i Prijedor, već 1992. godine proživjele su, i danas preživljavaju, svu težinu i okrutnost paklenog plana ubijanja i progona Bošnjaka. Iz njihovog primjera je očito da je postojao genocidni plan biološkog uništenja Bošnjaka koji je počeo sa realizacijom od samog početka rata. Samo se možda nije svugdje mogao sprovesti, kao što je to učinjeno u Srebrenici..

Salih Smajlović donosi kazivanje doktorice Hanife Osmanović iz Zvornika koja je pobjegla sa strijeljanja 1992. godine, uspostavljajući paralelu sa sudbinom njenog babe kojeg su fašisti  ubili 1942. godine. Doktorica Hanifa, kasniji borac Armije Republike Bosne i Hercegovine, nakon što je dočekala u Dubravama kod Kalesije 150 silovanih Bošnjakinja, ispjevala je dirljivu poemu o silovanim Bošnjakinjama i njihovim najstrašnijim danima života.

Knjiga svjedoči i o ubijenim imamima Islamske zajednice, između ostalog, o Omeru ef. Drkiću koji je zapaljen u Kiseljaku i Hasibu ef. Ramiću iz Semizovca. Svi članovi porodice imama Hasiba Ramića iz Semizovca kod Sarajeva su pobijeni od strane srpskih snaga, on,njegova supruga i četvero djece od kojih je najstarije imalo 12 godina, a najmlađe dijete bilo je staro 3 mjeseca.

 

Knjiga Saliha Smajlovića promovirana je proteklog vikenda u Domu kulture u Bosanskoj Krupi. Dostojanstveno,onako kako je jedino moguće kada posjetitelji i čitatelji pred sobom imaju knjigu, ili istinu, koju su i sami proživjeli,a zasigurno nisu htjeli,ni sebi ,ni drugima. Svjesni da su svi mogući razlozi stravičnog sukoba u Bosni i Hercegovini,izvana i i iznutra,a kojih je saučesnički ,podržavajući, bilo i previše-zasnovani na ideji uništenja jednog naroda i svih onih, koji plan velikosrpskih i velikohrvatskih ideja, nisu imali ni kao imperativ,ni kao svakodnevnicu.

Gospodin Salih Smajlović,autor sabranih zapisa nam je u minutama poslije promocije,teškim minutama da se bilo šta više kaže od onog o čemu knjiga „Kad bi kosti govorile“ kazuje, je mirno poručio da, ova knjiga nije nastala da bi prouzrokovala mržnju ili osvetu,već da bi istinitim zapisima svjedočila i bila opomena koja ne smije dozvoljavati ponavljanje iste ili slične sudbine.

Knjiga „Kad bi kosti mogle govoriti" promovirana je prvi put u aprilu… 21.04.2011. godine u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.Koincidentan datum sa sudbinom krupskom. Knjigu su prvi put promovirali dr. Fikret Bećirović iz Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, Šefko Hodžić novinar i publicista i mr. Mustafa Prljača urednik u El-Kalemu,koji je je i  izdao knjigu Saliha Smajilovića.

 Promotori su potpuno suglasni u stavu da ova knjiga predstavlja jedinstveno svjedočenje o genocidu i zločinu i ima izuzetnu dokumentarnu vrijednost,jer predstavlja potresno svjedočenje osoba koje su teško ili najteže preživjeli rat i sve ono što je on donio u poslijeratnom periodu,dok su tražili i ukopavali svoje najmilije. I još traže da bi ukopali i znali mjesto na kom će naći smiraj njihove i koliko može,svoje duše.

 Neposredni razgovori sa preživjelim žrtava bili su najteži dio pitanja koje autor postavio u naslovu ove knjige. Kako je čovjek mogao sakupiti snagu i slušati sve priče koje jednostavno okamene slušaoca ma kako to već sve znao,ostaje nepoznanica zauvijek. Autor je jednostavno to smatrao svojom obavezom da zapiše.

Knjiga „Kad bi kosti mogle govoriti je potresno svjedočenje o stradanju Bošnjaka u ratu u BiH.Smajlović je bilježio tekstove na osnovu neposrednog razgovora sa osobama koje su preživjele užase i strahote.

"Ova knjiga je još jedan korak ka rasvjetljavanju istine o tragediji koja je zadesila bosanski narod, a autor je morao imati ogromnu snagu da priđe majkama, sestrama, braći ili drugim srodnicima žrtava i zamoliti ih za razgovor o stradanju njihovih najmilijih", rečeno je na promociji u Domu kulture u Bosanskoj Krupi.

Organizatori promocije su bili:udruženje Vatan,Centar za kulturu i informisanje Bosanska Krupa i Radio Bosanska Krupa. Moderator skupa je bio Amel Duraković koji je, pojavljivanje jedne ovakve knjige objasnio putem kojim vode riječi Bašeskije,a koje kažu:

“Sve što je zapisano ostaje,sve što se pamti nestaje“.

 

Promotor knjige je bio gospodin Džemaludin Čaušević,  koji je na svečanoj promociji u Domu kulture u Bosanskoj Krupi o ovoj knjizi rekao da je ova knjiga,ovaj put promovirana na pravom tlu,sa jedinstvenom porukom da se počinjeni zločini ne zaborave,da pomogne u njihovom rasvjetljavanju i da se zločinci kazne. Takođe je naglasio da sličnu knjigu zaslužuju istine koje su se u toku rata desile na području bosanskokrupske općine.Mnogo toga sa našeg područja,mnogo priča o stradanjima,teškim sudbinama i gubicima ostalo je samo često podsjećanje preživjelih. Mnogo objavljenih  knjiga većinom se bave putem povratka Krupljana svom snu. Kući i gradu. Mnoge sudbine tako ostaju samo monolozi onih koji kada pričaju o tom,olakšaju dušu i na neki način pokušavaju se odužiti onima koji su za našu današnju slobodu dali život. Zapisanog,u jednoj ovakvoj knjizi nema,mada ljudi od pera imamo mnogo,rekao je gospodin čaušević.

 

Na svečanoj promociji,u ime posjetitelja,svih onih koji su i u ratu nastojali sačuvati čovječnost, i kad im je strahota bolesnih umova uzimala najdraže,sa porukom najčovječnijom da se zapamti i zapiše, ne da bi se mrzilo ,svetilo,već bilo opomena- autoru knjige zahvalio se Muhamed Kavazović.

Ova knjiga nije imala realnije to da bi bila promovirana. Sigurno ako gledamo broj žrtava, možemo reći da nas je u cjelini na ovom području zadesila lakša strahota,no podjednako teška i bolna,osobito za sve one koji i sad čitaju ovaj tekst  i raspadaju se misleći na svoje sinove,muževe,očeve,svoje sugrađane. Bol je bol,i teško da za ovakvu  lijeka može bilo gdje biti. Ali se može iz nje naučiti. Zato je i Smajlovićeva knjiga ili istina, tu. Bogobojazno,da bi opominjala bez ijednog prizvuka da bi prouzročila želju, da egzekutorima, genocidom pokošeni narod učini slično ili isto. Možda bi najbolji razlog izdavanja ovog djela bio da je pročitaju oni koji su sudjelovali u planiranim  ubijanjima jednog naroda. Da pročitaju. Da ih zaboli i da svojoj djeci kažu, da nikada ne budu dio istine u kojoj će krivicu za nevine žrtve nositi, oni ili njihovi potomci.

Knjiga „Kad bi kosti govorile“ doživjela svoje drugo ,dopunjeno izdanje, i  sada ima preko sedamdeset zabilježenih sudbina sa opremom od oko 130 fotografija u boji.

I završimo riječima jednog od brojnih promotora, Mustafe Prljače , jednoj od šesnaest promocija ove knjige:

„Doćiće vrijeme kad će se u BiH prilike srediti kad će stručnjaci temeljito pozabaviti strašnim dešavanjima u BiH krajem dvadesetog vijeka,onim silnim ranama koje su se otvorile na njenom tkivu,bujicom suza poteklih od boli i užasa.Ova knjiga neće moći biti zaobiđena u tome“.

Dževada Štancl

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 641 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda