U Bosanskoj Krupi okončana je prva faza Projekta poboljšanja poslovnog okruženja na nivou općine, kojom je identifikovan i popisan 161 administrativni postupak, koji se primjenjuje organu lokalne samouprave.Projekt, čija će implementacija trajati manje od godinu dana, uz IFC i Općinu Bosanska Krupa, finansira Švedska međunarodna razvojna agencija (Sida).

Očekivani rezultat je elektronski registar, koji će sadržavati sve informacije o pojedinim postupcima, kao i rokove rješavanja, cijenu koštanja i obrasce. Naredna faza Projekta predviđa organizovanje fokus grupa s predstavnicima poslovne zajednice i analizu prikupljenih podataka.

Voditelj projekta regulatorne reforme u BiH Tarik Šahović kazao je da je projekt dosad realiziran u Općini Bihać.Pored toga, po njegovim riječima, uporedo s Općinom Bosanska Krupa radi se i s Vladom Unsko-sanskog kantona na pojednostavljenju procedura u nadležnosti kantona, što bi dodatno trebalo da popravi poslovno okruženje i olakša poslovanje.

Od početka godine do danas na području općine Bosanska Krupa u odnosu na isti period prošle godine broj požara je povećan za više od 100 %.Tome u prilog govore podaci Službe za civilnu i protivpožarnu zaštitu općine Bosanska Krupa,Policijske stanice Bosanska Krupa te ŠPD“Unsko-sanske šume“.U nepuna tri mjeseca ove godine registrovano je  38 požara u odnosu na 2011 kada je u prva tri mjeseca zabilježeno 30 požara.U svim slučajevima uzrok požara je čovjek.Ljudska nepažnja,neodgovornost,a često i  nepoznavanje zakonskih propisa dovode do toga da se požar sa njiva  koje ljudi najčešće u proljetnim mjesecima ,dok vegetacija nije krenula pale ,a onda ostavljajući njivu bez nadzora ili usljed pojave vjetra požar bude prenesen i na šume,gdje su štete nepopravljive kako u finansijskom smislu  tako i po eko- sistem.Iako su svi od općinskih službi preko policije ,ŠPD“Unsko-sanske sume“ do elektrodistribucije u apelima konstantno upozoravali i apelirali na gradjane to očito nije bilo dovoljno.Zbog toga tamo gdje ne progovara odgovornost i savjest gradjana  progovaraju kaznene odredbe  pa bi ste zbog  nemara ,utvrdi li se vaša odgovornost mogli platiti novčane kazne,a u slučajevima namjernog podmetanja požara bilo u šumama ili mjestima gdje se može ugroziti niskonaponska elektro mreža  kazne mogu biti od godinu do 12 godina zatvora.Stanovnici moraju biti svjesni da  će snositi posljedice bilo da je  požar namjerno ili nenamjerno izazvan.Štete su svakako veće kada požar zahvati šume ili područja novih zasada pa tako imamo podatak da su u prošloj godini štete od požara u šumama i tek pošumljenim parcelama na području opcćine Bosanska Krupa procijenjene na oko 350 000 KM,a na cijelom US kantonu oko 760 000 KM.Zbog svega navedenog,a i najava da nas očekuje proljeće i ljeto sa malo padavina još jednom upozorenje da ukoliko namjeravate nešto raditi u ovim proljetnim danima,pogotovo ako je obim posla veći obavijestite vatrogasnu jedinicu o svojim nakanama ili tražite odobrenje za takvo što te svakako mjesto paljenja požara udaljite  150 metara od  područja kao što su šume,elektronergetska postrojenja ili infrastrukturni objekti .U protivnom snosićete krivično-pravne sankcije koje su velike ,a pogotovo u  ova finansijski teška vremena .

Renata Sedić

Aziz Bužimkić iz KES“UrbanX“ iz Bosanske Krupe okitio se zlatnom medaljom  na prvoj biciklistiko brdskoj utrci  u okviru „Škoda XC lige“:ovo je bio prvi nastup bosanskokrupskih biciklista na jednom brdskom takmičenju a zavidne rezultate postigli su i takmičari Kanurić i Mešić koji su bili u samom vrhu ali ovaj put nisu uspjeli doći do medalje dok je samir Kabiljagić zbog kvara na biciklu morao odustati.


MLAĐI KADETI

od 13 do 14 godina starosti (godište 1999. i 1998.)

Mjesto

Ime i prezime

Klub

Vrijeme

1

Aziz Bužimkić

Urban X – Bos. Krupa

0.50,12

2

Pavle Kalaba

BSK Banja Luka

1.08,18

3

Ivan Deronja

BK Livno

1.15,20

 

Prenosimo tekst sa www.mtb.ba

Dugo očekivana, prva utrka brdsko-biciklističke “Škoda XC lige” održana je u Mostaru, a ako je suditi po odzivu takmičara i publike na početku sezone, ovo će biti godina ekspanzije brdskog biciklizma. Naime, preko 160 takmičara u svim kategorijama, i ogroman broj rekreativaca koji su došli samo da posmatraju utrku, svjedoče o tome da je organizacija lige pravi potez. Asocijacija MTB Biciklističkog saveza je, slobodno se može reći, položila prijemni ispit i opravdala svoje osnivanje. Čak 29 klubova je do sada pristupilo ovoj instituciji, čime su pokazali spremnost da kroz organizovan rad Biciklističkog saveza konačno dignu na noge i brdski biciklizam, sport sve prisutniji u svijetu i, naravno, na Olimpijskim igrama. Izvršni organizator “Škoda XC lige”, Udruženje brdskih biciklista MTBA iz Sarajeva u saradnji sa klubovima iz Bihaća, Tuzle, Banjaluke i domaćina prve utrke, Mostara, stavilo je do znanja svima da postoji volja i spremnost za organizaciju i ovako kompleksnih događaja za koji vlada sve veći interes.

Prva utrka u Mostaru je pokazala da za bicikliste ne postoje udaljenosti. Bilo je tu klubova iz gotovo svih krajeva BiH: iz najudaljenijeg Bihaća, Banja Luke, Doboja, Tuzle, Sarajeva, LIvna… predugo bi trajalo da ih sve nabrajamo. Domaćin, biciklistički klub Mostar, premašio je sva očekivanja i organizacijom prve ovosezonske utrke postavio zbilja visoke standarde. Bilo je tu i mažoretkinja, i jahača na konjima, besplatan ručak za učesnike, muzika. Sve u svemu jedan nesvakidašnji dan na Gorancima kraj Mostara. Vjetar i sunce ostavili su traga na prisutnima, ali ništa to nije smetalo da se uživa u vožnji ili tek u prekrasnom pogledu na, još uvijek snijegom prekivene vrhove Čabulje. Prisustvo brojnih medija, tv ekipa pa čak i izvještača iz susjednih zemalja, učešće takmičara iz USA ili Rumunije, nagovještava da će BiH, uskoro postati značajna destinacija takmičara u ovom sportu.

Sama organizacija takmičenja, s obzirom da je ovo prvi put da imamo ovako veliki broj natjecatelja, i pored probijanja satnice protekla je na zavidnom nivou. Sudački žiri i organizator utrke su odlučili da takmičari voze probni krug, što se pokazalo dobrim radi upoznavanja staze, ali je malo poremetilo start utrke. A onda su krenuli prvo najmlađi, pa žene, veterani, juniori, U23 i naposlijetku, oni najbolji, takmičari programa Elite. Vodila se žestoka borba iz kruga u krug, pa se desio čak i jedan kuriozitet: takmičar iz kategorije U23, Mario Kojić iz BK Doboj, postigao je ukupno najbolje vrijeme, čak bolje i od pobjednika Elite kategorije. Njegovih 1 sat 24 minute i 48 sekundi bili su nedostižni za rivale starosti do 23 godine, ali i za one starije, pa je najbolji Elite takmičar, Nebojša Šljukić iz biciklističkog kluba Everest, istu dužinu od četiri kruga odvezao dvije minute i dvije sekunde sporije.

 

 


 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 644 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda