Centralnom javnom raspravom,organiziranom u Domu kulture u Bosanskoj Krupi uobličeni su svi prijedlozi,sugestije i primjedbe građana i oraganizacija o ekološkoj zaštiti ,odnosno, Planu ekološke zaštite za bosanskokrupsku lokalnu zajednicu.

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Bosanska Krupa vijećnice i vijećnici su nacrt općinskog lokalno-ekološkog plana za period od 2012-2017.godine uputili na javnu raspravu. Građani  preko mjesnih zajednica,organizacija,zvaničnih općinskih stranica su  imali priliku dati ocjenu onog što ovaj dokument sadrži i dopuniti sa svojim prijedlozima.

Radna grupa je očekivala mnogo više mišljena građana o ovom važnom dokumentu,no ipak i sa onim što su dobili tokom javne rasprave su zadovoljni ,jer je bilo zaista dobrih prijedloga.

Svoj strateški razvoj općina Bosanska Krupa bazira na razvoju privrednih grana koje idu u korak sa očuvanjem čiste i zdrave okoline i prirodnih bogatstava koje ima bosanskokrupska općina. Sveukupni razvoj je zasnovan na održivom razvoju,pa je ovaj dokument veoma važan za lokalnu zajednicu .

Koordinatorica u poslovima oko izrade projekta je bila Esma Hergić,viši službenik općine Bosanska Krupa za oblast ekologije i na  na centralnoj javnoj raspravi  u Domu kulture u Bosanskoj Krupi  je naglasila da je Plan ekološke zaštite  razvojno-planski dokument koji sadrži procjenu sadašnjeg stanja okoliša, identifikuje okolišne probleme, definiše ciljeve i akcije koje treba poduzimati za unapređenje, zaštitu i upravljanje okolišem na području općine Bosanska Krupa  i da kao takav ,ima nemjerljivu vrijednost.

Na javnoj raspravi,o  ovom dokumentu je govorilo nekoliko građana zastupajući interese svoga mjesnog područja i ističući ekološke probleme sa kojima se susreću i koji,kako su rekli ,ako ne budu riješeni mogu ubrzo prouzrokovati ekološku katastrofu. Primjedbe su se uglavnom odnosile na rješavanje pitanja odvoda kanalizacijskih voda,ali i zaštite vodotokova.

Posebno konstruktivan u predlaganju onog što nije ugrađeno u dokument,a što bi morao on  imati, bio je direktor Komunalnog poduzeća „10 juli“ koji je kao alarmirajući podatak naveo da su već tri izvorišta pitke vode na općini Bosanska Krupa zagađena,Otoka,Dobrović i potencijalno- izvorište Luke i da je sat već na dvanaest i pet,kada je u pitanju  potpuna zaštita izvorišta Ade,jedinog  izvorišta iz kog pijemo zdravu vodu-onako kako to zakon nalaže. U izvorištu Ade je i ogroman ekonomski potencijal,jer od 250 l u sekundi ,koliki je kapacitet ovog izvorišta,trenutno koristimo svega 65 litara, pa je i  to   još dodatni razlog za njegovu rigoroznu i potpunu zaštitu-naglasio je gospodin Tatrević. On je ukazao i na nebrigu i sve nemilosrdnije zagađenje zemljišta, misleći pri tom na nekontrolisanu sječu šume,na već gotovo ogoljeloj Perni i šumom sve osiromašenijem Grmeču,kao i zagađenju prouzokovanom korištenjem nekvalitetnih goriva u starim automobilima koji je najviše na području bosanskokrupske općine. Gospodin Tatarević je uočio nedostatak Plana ekološke zaštite  i kada je u pitanju zaštita i stanje životinja,kako divljači u Grmeču,tako i riba u rijeka Uni i Krušnici,osobito jedinstvene mladice,koja bi,ako bude zaštićena,kao rariret, mogla donijeti i veliku ekonomsku korist,ne pojedincu,već bosanskokrupskoj  lokalnoj zajednici.

Sve izrečeno  tokom završne  javne rasprave, kao dopuna Plana ekološke zaštite u periodu od 2012-2017 godine za općinu Bosanska Krupa, radna grupa će posložiti u konačni prijedlog i vratiti ga na ocjenu vijećnicima i vijećnicama već na aprilskoj sjednici vijeća. Obzirom da je ovaj dokument rađen po svim pravilima njegovog donošenja,te da je na njemu radio tim stručnih ljudi i dugogodišnjih radnika na polju ekologije očekuje se da će dokument biti i prihvaćen od strane općinskih zakonodavaca,te da će se odmah moći krenuti na realizaciju konkretnih ekoloških projekata-rečeno je na završetku javne rasprave o vom dokumentu.

Dževada Štancl

U bosanskokrupsku književnu scenu,na velika vrata,sa svojom prvom knjigom poezije ušao je šesnaestogodišnji učenik Tursko-bosanskog koleža Bihać,Krupljanin Hasan Grošić.

Promocija prve zbirke koju je Hasan pisao nekoliko godina, održana je u Domu kulture u Bosanskoj Krupi sa ,do sada najvećim brojem posjetilaca,kada je u pitanju predstavljanje nove knjige mladih autora. Jednostavno ,sala Doma kulture bila je prepuna posjetilaca različitih generacija. Takva je i promovirana poezija kroz ovu knjigu.Za sve uzraste.

U sedamdeset i četiri pjesme ovog autora, na jednostavan,lagan način,svakom razumljiv ,složeni su parametri života i njegovog trajanja u čudesnom ,a opet realnom svijetu, u neraskidivom spoju tradicije kao fundamenta  za duhovniji i moralniji  suživot  sa izazovima svakidašnjice. Najbolje bi, uz zbirku poezije, stajala konstatacija da je autor pisao slovima dječaka i uramio život mislima zrelog čovjeka.

Najponosniji prema porodici,predan prijateljstvu,otvoren i oplemenjen ljubavlju Hasan Grošić je u svojim pjesmama, kao ogledalom svog zamišljenog svijeta samo u naslovu nosio crtu straha koji je vidio u svojoj slici pred ogledalom. Ustvari, to je samo strah koji je pjesnik,u trenucima preispitivanja svoje savjesti ,imao u doticaju sa poezijom, plašeći se da će koračajući kroz svoj život,nesmotreno povrijediti neke tradicijske postulate, odnjegovane u porodici koja je neozabilazan  oslonac autora.

Knjigu su na svečanoj promociji  u Bosanskoj Krupi predstavile dvije mlade književnice,Elma Velić i Lejla Fetić. Sve ono što je hrabro složio u zbirku poezije „Strah u ogledalu“, ipak je svojom neposrednošću,istančanim načinom komuniciranja sa posjetiocima, najbolje predstavio sam autor,zadovoljan onim što je ispisao između korica knjige ,  nastojeći da njegova prva knjiga, sa  mišljenja čitatelja o njoj, bude osnova da  slijedeća zbirka  bude  još bolja.

Zbirku poezije „Strah u ogledalu“ izdalo je Udruženje pisaca unsko-sanskog kantona u tiražu od petstotina primjeraka, uz pisca Kemala Cocu, kao izdavača. Sve su to finansijski,sa velikom zadovoljstvom, pokrili općinski načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović,nekoliko privrednika  uz podršku Federalnog ministrastva obrazovanja. Autor se, uz njih ,posebno zahvalio svojoj porodici,prijateljima,sugrađanima,najavljujući promociju  knjige  „strah u ogledalu“u Bihaću.

Pomenimo  i to, da uz aktivno poznavanje tri svjetska jezika,uspjehe u raznim takmičenjima,Hasan Grošić kao najbolji sa unskosanskog kantona, uskoro će ,u Bošnjačkom kulturnom centru u Sarajevu , pokušati biti najbolji u pjevanju na turskom jeziku i tako imati priliku takmičiti se u Turskoj, na internacionalnom takmičenju. Na istom takmičenju prošle godine osvojio je drugo mjesto.

Obzirom da je pisanje poezije najbolji lijek mladog autora Hasana Grošića za zaista svestran angažman i često neslaganje sa stvarnosti u kojoj živimo,za očekivati je brzo i drugu knjigu Hasana Grošića,pred kojim je ,kako je rečeno na svečanoj promociji ,blistava književna karijera.

Svečanu promociju organizirao je Centar za kulturu i informisanje Bosanska Krupa,a u djelu programa učestvovali su učenici Niže muzičke škole.

 Dževada Štancl

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 658 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda