Na Balkanskom prvenstvu u karateu za djecu i seniore koje se održavalo protekog vikenda u Herceg novom  čak tri medalje osvojile su krupljanke.Poslije uspjeha na prvenstvu Bosne i Hercegovine gdje je naša prolavljena reprezentativka Tanja Umićević postala prvakinjom BiH a sestre Šejla i Nejra  Oraščanin osvojile srebrenu medalju i tako izborile mjesto u reprezentaciji za balkansko prvenstvo ,na ovom takmičenju su ponovo sve tri zablistale.Tanja Umićević je u svojoj kategoriji 68 * osvojila titulu viceprvakinje balkana,u kategoriji do 14 godina titulom viceprvakinje Balkana takodje se okitila Oraščani Šejla a njena godinu dana mladja sestra Neira  u kategoriji do 13 godina postala je balkanska prvakinja i osvojila zlatnu medalju.

Čestitke djevojkama i djevojčicama iz Bosanske Krupe !


Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svjetske banke, krajem prošle godine sa Općinom Bosanska Krupa potpisala je Sporazum o saradnji kojim su definisani metodologija i plan rada u okviru Projekta poboljšanja poslovnog okruženja na nivou Općine.Primarni ciljevi postavljeni Projektom su poboljšanje poslovnog okruženja Općine Bosanska Krupa, povećanje konkurentnosti proizvoda i usluga, smanjenje troškova i rizika poslovanja za privrednike i obrtnike, te stvaranje uslova za privlačenje novih te zadržavanje već postojećih investitora na tom području. Ovo su ujedno i motivi koji su  inicirali čelnike Općine Bosanska Krupa na potpisivanje Sporazuma.Okončanjem prve faze Projekta, identifikovan je i popisan 161.  administrativni postupak koji se primjenjuje u ovoj Općini. Naredna faza Projekta predviđa organizovanje fokus grupa sa predstavnicima poslovne zajednice i analizu prikupljenih podataka.Očekivani rezultat Projekta poboljšanja poslovnog okruženja u Općini Bosanska Krupa je elektronski Registar koji će sadržavati sve informacije o pojedinim postupcima kao i rokove rješavanja, cijenu koštanja i obrasce. Pojednostavljenjem procesa izdavanja dozvola, smanjiće se opterećenje na poslovne subjekte Općine te ostvariti dio uslova za zadržavanje postojećih i privlačenje novih investitora na području Bosanske Krupe ali i cijelog Unsko-sanskog kantonaProjektt, čija će implementacija trajati manje od godinu dana, uz IFC i Općinu Bosanska Krupa, finansira Švedska međunarodna razvojna agencija (SIDA).

***

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupe Svjetske banke, sredinom marta ove godine održaće konsultacije sa privrednicima Unsko-sanskog kantona i Općine Bosanska Krupa. Teme razgovora biće vezane za opterećenja koje privrednim subjektima ovog kantona zadaju administrativni postupci. IFC je u decembru 2011. potpisao Sporazum o saradnji sa Vladom Unsko-sanskog kantona i Općinom Bosanska Krupa  kojom su definisani metodologija i plan rada u okviru Projekta poboljšanja poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini. Komponenta regulatorne reforme u okviru ovog projekta, finansiranog sredstvima Švedske međunarodne razvojne agencije (SIDA), metodološki je osmišljena da u konačnici olakša procedure podnošenja zahtjeva, obradu informacija i pojednostavi proces izdavanja dozvola, uvjerenja i rješenja, te generalno poboljša poslovno okruženje. Obrtnička komora Unsko-sanskog kantona od svog osnivanja, sve vrijeme intenzivno radi na unapređenju svog poslovnog ambijenta. Aktivnim učešćem na konsultacijama koje IFC organizuje u Bihaću i Bosanskoj Krupi, Komora će dodatno doprinijeti poboljšanju poslovne klime u ovome kantonu.

Renata Sedić

U nedjelju je  Karate klub "Omladinac" iz Sanice bio je domaćin Kantonalnog turnira u Karateu.

Učestvovalo je 9 klubova sa Kantona (Saniteks iz Velike Kladuše, Bihać iz Bihaća, Omladinac iz Sanice, Bužim iz Bužima, Sana iz S.Mosta, Una iz Bosanske Krupe, Cazin iz Cazina, Mladost iz Bos.Petrovca) kao i Karate Klub "Feniks" iz Bosanske Krupe.

U ukupno 146 disciplina, Karate klub "Feniks" je bio najbolji i u ukupnom poretku osovjio prvo mjesto sa 24 medalje i to 7 ZLATNIH, 11 SREBRENIH TE 6 BRONČANIH medalja. Medalje su osvojili:

BORBE:

1. Lejla Ćosić - ZLATO

2. Iman Begić - ZLATO

3. Ali Aličević - ZLATO

4. Amar Baličevac - SREBRO

5. Mirza Kadić - SREBRO

6. Amar Halilović - SREBRO

7. Adna Jusić - SREBRO

8. Refik Mahić - SREBRO

9. Džejlana Harbaš - SREBRO

10. Adis Halilović - BRONZA

11. Ajla Hadžić - BRONZA

KATE:

1. Adis Kulenović - ZLATO

2. Zana Ćosić - ZLATO

3. Senaid Veladžić - ZLATO

4. Adna Jusić - SREBRO

5. Adis Halilović - SREBRO

6. Amin Dervišević - SREBRO

7. Amar Halilović  - SREBRO

8. Harun Halilović - SREBRO

9. Amar Baličevac - SREBRO

10. Emin Oraščanin - SREBRO

11. Ajla Hadžić - BRONZA

12. Džejlana Harbaš - BRONZA

13. Mirza Kadić - BRONZA

 

 

Mladje kategorije  i djevojke Košarkaškok kluba Bratsvo iz Bosanske Krupe uspješno su krenuli u novu sezonu.U prvim utakmicama,djevojke,kadeti i pioniri zabilježili su pobjede.Djevojke su poslije prošlogodišnje sezone u kojoj su imale samo jednu pobjedu protiv ekipe Krajišnika ove godine startale pobjedom protiv ekipe Mladosti iz Bosanskog Petrovca koja je prošlu godinu završila u samom vrhu tabele.Krupljanke su bolje otvorile utakmicu  i tokom cijelog susreta držale vodstvo da bi krajnji rezultat bio 24:19 za košarkašice Bratsva.Najefikasnije kod domaćina bile su Sanita Šišić sa 8 i Hana Redžić sa 7 postignutih koševa.

Najmladji košarkaši Bratva su  deklasirali svoje vršnjake iz Košarkaškog kluba“Bihać“ Pioniri Bratsva pobjedili su vršnjake iz Bihaća rezultatom46:8.Najbolji pojedinac bio je Šertović Eman sa 15 i Aziz Bužikić sa deset koševa.

Kadeti su lijepoj košarkaškoj predstavi bili bolji od ekipa KK“Bihać“ i pobjedili rezultatom78:50.Ovom utakmicom dominirali su Ajdin Pećanin sa 32 postignuta koša te Tuzlaković Taruik sa 17 i Bužimkić Jasmin sa 15 koševa.

Sve tri utakmice protekle su u fer i korektnom nadmetanju uz dobro sudjenje sudijskog para Šertović/Kadić

 

Ademir Mesić

Broj onih koji se bave plasteničkom proizvodnjomk u Bosanskoj Krupi od danas je znatno veći. Općina Bosanska Krupa je iz sredstava za poticaje poljoprivredi nabavila 15 plastenika koji su na osnovu javnog poziva dodjeljeni korisnicima. Jedan od uslova za dodjelu bio je da do sada nisu dobijali plastenike iz donacija pa se samim tim i proširio broj onih proizvodjača koji će se ubuduće baviti plasteničkom proizvodnjom..

 

Plastenici površine od 100 m2 sa sistemom za navodnjavanje dobilo je  15 aplikanata s najviše bodova. Vrijednost jednog plastenika koji su isporučeni i monitirani protekle sedmice je oko 3 hiljade KM, dok vrijednost kompletnog projekta iznosi 45 hiljada KM. Prednost pri dodjeli imali su aplikanti koji  duži period ne rade ili u svom domaćinstvu imaju više osoba na evidenciji nezaposlenih pa je na ovaj način obezbjedjeno značajan broj   radnih mjesta.

Zbog velike zainteresovanosti i u ovogodišnjem Budžetu Općine Bosanska Krupa za poticaje poljoprivredi za plasteničku proizvodnju planirana je  još veća suma jer se pokazalo da se svakim plastenikom garantuje barem jedno novo radno mjesto pa će općina Bosanska Krupa u ovoj godini obezbijediti još 20 novih plastenika, kako bi proizvodnju podigla na viši  nivo i samim tim utjecala na smanjenje nezaposlenosti.

 

 

Ademir Mesić

Općinski načelnik Armin Halitović upriličio je prijem za Medinu Čolić koja je na državnom takmičenju u inovacijama , zajedno sa svojom školskom prijateljicom Šejlom Hujić,osvojila zlatnu medalju i plasirala se na svjetsku olimpijadu mladih pronalazača

Medina Čolić je djevojka iz Bosanske Krupe koja od prvih školskih dana niže uspjehe i isključivo po znanju  skreće pažnju na sebe.Tokom školovanja u Drugoj osnovnoj školi iz Bosanske Krupe bila je uvijek medju onima koji su bili najbolji a najčešće je ona  na takmičenjima iz gotovo svih predmeta bila prva dok bi se ostali vršnjaci morali zadovoljavati nižim mjestima. Na kraju školovanja u Drugoj osnovnoj školi progčašena je za učenika generacije .Za srednje obrazovanje odlučila se na  Tursko -bosanski /Unsko- sanski  koledž i u toj školi samo je nastavila tamo gdje je stala u osnovnom obrazovanju.Već od prvog razreda pobjedjivala je na gotovo svim takmičenjima a kruna njenog dosadašnjeg rada je osvojena zlatna medalja na  naučnom takmičenju  kroz projekte iz oblasti energije,inžinjeringa i  zaštite okoliša. Na BOSEPO olimpijadi  na kojoj je bilo 96 projekta  na nivou Bosne i Hercegovine Medina Čolić zajedno sa svojom školskom prijateljicom  Šejlom Hujić  osvojila je zlatnu medalju  za proizvodnju hidrogena iz biomase  i tako stekla uslove za nastup na I-SWEEEP olimpijadi u Hjustonu u Sjednjenim amričkim državama.Prilikom boravka u SAD svi troškovi za ove dvije vrijedne učenice koje predstavljaju prije svega sebe i svoju državu ali i svoje gradove i svoj Unsko sanski kanton  biće plaćeni svi troškovi smještaja,ishrane i boravka  ali da bi otišle na ovo prestižno svjetsko takmičenje  potrebno je da same sebi obezbijede  novac za avionsku kartu na relaciji Sarajevo-Istambul_london – Hjuston.Bio je to razlog zbog kojeg je Mesdina Čolić posjetila općinskog načelnika Armina Halitovića . Ovom prilikom Medina Čolić je načelniku općine uručila prigodan poklon , dar Bosansko-turskog, Unsko-sanskog koledža i obrazložila mu sve dosadašnje uspjehe i izrazila očekivanja da novac neće biti prepreka da  se okuša i sa najboljim svjetskim umovima svog uzrasta na svjetskom takmičenju gdje učestvuju mladi naučnici i inovatori iz 70 zemalja svijeta.Ona je skromno konstatovala da će uložena sredstva sigurno opravdati i da će se ime Bosanske Krupe u buduće vežući se uz Medinu Čolić čuti samo po dobrom. Općinski načelnik Armin Halitović ,zahvalio se Medini  i izrazio zadovoljstvo što dosdašnja pomoć općine Bosanska Krupa tokom školovanja Medine Čolić ima i konkretne rezultate. Tokom prijema za Medinu Čolić i njenog oca načelnik Halitović je rekao da je izuzetno zadovoljan što će moći pomoći da po prvi put otkako postoji Bosanska Krupa  neko ime Bosanske Krupe pronese na jednoj svjetski značajnoj olimpijadi najboljih mladih inovatora. Općinski načelnik obećao je sigurnu novčanuu pomoć Općine Bosanska Krupa  ali je izrazio i želju i da Medinin odlazak u Ameriku podrži što veći broj privrednih društava i organizacija sa područja općine Bosanska Krupa kako bi Medina Čolić bila zajednički svim koji  žele podržati ovakav uspjeh Medine Čolić . Mada Medina u Sjedinjene američke države treba putovati  početkom maja sredstva za karte se moraju uplatiti znatno ranije pa je novi sastanak sa Medinom Čolić dogovoren za desetak dana kada će se vidjeti koliko sredstava su obezbjedili drugi sponzori i donatori.

Svi oni koji mogu i žele pomoći ovoj mladoj djevojci da i dalje niže uspjehe u naučnim vodama može se obratiti na telefon 061 850 777 gdje će dobiti sva dalja uputstva kako uplatiti novčana sredstva za odlazak Medine Čolić na svjetsku olimpijadu mladih inovatora i prezentovanje svog revolucionarnog projekta za proizvodnju hidrogena kao pogonskog goriva iz biomase.

Ademir Mesić

 

 

Prije četiri godine, Udruženje logoraša općine Bosanska Krupa je podnijelo 618 optužbi za materijalnu i nematerijalnu štetu protiv Republike Srpske, koje je ona prije nekoliko dana zvanično odbila. To je upravo bio povod sastanka pomenutog Udruženja, iza kojeg je stala Federacija Bosna i Hercegovina, kako bi se logoraši izborili za svoj status. Predsjednik Udruženja logoraša Bosanska Krupa, Emir Bešić kaže:

„Tužbu koju smo podnijeli prije četiri godine Republici Srpskoj je odbačena, a kao razlog, naveli su da RS tokom agresije i tokom rata u BiH, nije zvanično bila priznata kao Republika Srpska do Dejtona. Mi se nadamo da ćemo ove godine zvanično dobiti status logoraša, tako da ćemo ostvariti sva prava koja nam pripadaju, a mi se za to borimo.“

 

Osim što je Federacija Bosna i Hercegovina stala iza Udruženja logoraša općine Bosanska Krupa, i Tužilaštvo USK-a je odredilo sudiju u Bosanskoj Krupi, koja će voditi proces logoraša koji su bili zarobljeni na području općine Bosanska Krupa. Iako je u Republiku Srpsku predato 618 tužbi, Udruženje logoraša općine Bosanska Krupa broji 1226 članova, a do sada  evidentiranih je 796.

Tužbe koje su predate u republiku Srpsku nisu vraćene, na čemu će insistirati članovi Udruženja općine Bosanska Krupa.

Preživjeli logoraši našoj u zemlji ne uživaju ni jedno posebno zakonsko socijalno pravo, Savez očekuje pomoć Međunarodne zajednice u rješavanju statusnih pitanja logoraša koji su danas u BiH na margini društva.

 

Enisa Bajrić


 

 

Danas je načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović u ruke deset najugroženijih penzionera predao simobiličnu pomoć u iznosu od 100 KM i time potvrdio opredjeljenost da vjerovatno najugroženijoj populaciji koliko-toliko olakša sumornu svakodnevnicu.

 

Podsjetimo, JU „Centar za socijalni rad“ Bosanska Krupa u saradnji s Udruženjem penzionera iz Bosanske Krupe, svaka dva mjeseca vrši selekciju i odabire deset penzionera kojima Općina uručuje novčana sredstva. Za tu namjenu i ove je godina osigurala šest hiljada KM.

 

Dobra praksa će se nastaviti i u narednom periodu. Što je još značajnije, uložit će se dodatni napori kako bi se grant iz budžeta povećao, te tako zadovoljio veće i realne potrebe najstarijih stanovnika Bosanske Krupe. To se tokom današnje posjete penzionera moglo čuti od strane načelnika Halitovića.

 

Svaki put, ovakvi susreti su i prilika da se razgovara s prvim čovjekom grada, da se ukaže na probleme s kojima se susreću, te da se na iste pokuša odgovoriti na najadekvatniji način. Penzioneri su se zahvalili načelniku i izrazili nadu za ostvarenje ideja o kojima se pričalo, a pomoću kojih bi se standard života za ovu populaciju na ovom području podigao na veći nivo.

 

 

KABINET NAČELNIKA OPĆINE BOSANSKA KRUPA

19. 3. 2012. god. 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 541 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda