Učenici područne škole u Ostružnici kod Bosanske Krupe koji u školu dolaze iz Malog Badića, od prije nekoliko dana konačno imaju prevoz do škole. Napori  njihovih roditelja i manadžmeta škole da im obezbjede prevoz traju više od 5 godina. Sada su dobili prevoz samo na mjesec dana ali očekuju da će Ministarstvo obrazovanja Unsko sanskog kantona u budući budžet ukalkulisati i njihovu relaciju.

Mali Badić je zaseok u Mjesnoj zajednici Ostružnica. Od centra mjesne zajednice udaljen je blizu pet a od Bosanske Krupe deset kilometara. Konfiguracija terena na ovom području  je takva da je pješačenje djece u Osnovnu školu Ostružnica i tokom ljeta bio problem a početkom zime gotovo i nemoguć, pa je  nekoliko porodica koje su imale učenike od prvog do petog razreda  preselili su u grad kako bi im djeca nesmetano pohadjala nastavu. Od kada su počeli ukazivati na ovaj problem ,roditelji kažu da je prošlo pet godina i neki učenici koji su tada pješačili već su završili osnovnu školu. Zahvaljujući  ministru Dariju Juriću, direktoru Druge osnovne škole Husein Kadiću,  čija je škola na Ostružnici područno odjeljenje  i općinskom načelniku Arminu Halitovićuu koji je konstantno višem nivou vlasti ukazivao na ovaj problem ,obezbjedjen je prevoz tokom mjeseca marta . Najsretnija ovakvim rješenjem su djeca koja ipak očekuju milost ministra i produženje prevoza do kraja školske godine. Vozeći se zajedno sa djecom u kako kažu ,školskom autobusu ,saznali smo da prevoz koristi više od 20 dječaka i djevojčica ali da ima i onih roditelja koji iz samo njima znanih razloga i dalje djecu u školu šalju pješice i ne dozvoljavaju da djeca koriste besplatan prevoz. Predsjednik Mjesne zajednice Ostruznica takodje nije krio zadovoljstvo što je jedan od gorućih problema ovog dijela mjesne zajednice riješen barem privremeno. Sreća mališana iz Malog Badića barem za sada trajat će još pola mjeseca a očekivanja njih i njihovih roditelja su da će ministar  Jurić  iznaći način i dalje produžiti odluku o prevozu učenika  iz Malog Badića do Ostružnice i Bosanske Krupe.

Ademir Mesić

Sedmogoodišnji  Ajdin Jusić iz Bosanske Krupe ima karcinom limfnih žljezda . Poslije operacije liječio se  kemoterapijom  i zračenjem. U posljednje vrijeme ponovo mu se javila bolest na limfnim čvorovima. Doktori zahtijevaju da se Ajdinu prije nastavka liječenja saniraju zubi ali Ajdinovi roditelji za to nemaju novca . Porodica Jusić je u teškoj situaciji, jer niko ne radi. Ajdinov otac, Alija Jusić je invalid i pored Ajdina ima još petero djece .Svi oni  žive od invalidnine koja iznosi 247 maraka.

Malom Ajdinu i njegovoj porodici je potrebna naša pomoć. Za sve informacije, možete ih kontaktirati na tel. 062/950-561

Svi koji žele donirati novčana sredstva i pomoći Ajdinu, to mogu uraditi putem Raiffeisen banke na žiro račun broj:

1610350000000042

SWIFT: RZBABA2S

IBAN: BA391612350005504304

Za Ajdina Jusić

 

Za izgradnju džamije na desnoj obali Une i Krušnice, u subotu su Fikret Makić i supružnici Timka i Idriz Gerzić donirali značajan dio novčanih sredstava. Naime radi se o 10.000 eura koje je donirao Fikret Makić i o novčanom iznosu od 1.500 maraka, kojeg su ispred firme TIM med donirali Timka i Idriz Gerzić. Fikret Makić je već prepoznat kao veliki humanista, jer je za izgradnju Ljubljanskog islamskog centra u Sloveniji, donirao 152.000 eura.

„Ja sam rođen ovdje i to je jedan od razloga što sam dao ovaj novac.“-kazao je Fikret Makić. „Tu su mi roditelji bili i moja familija, a ko zna, možda i ja dođem. Obećao sam još 10.000 eura do 1. maja. Možda koji dan pomjeri se, ali svakako ću ispuniti obećanje.“

To da se humanost porodično širi, dokaz je i novčani iznos od 1.500 maraka, kojeg su uz Makića donirali njegova sestra i zet, Timka i Idriz Gerzić. Ispred firme TIM med, obratila nam se Timka Gerzić:

„Donacija u ove svrhe i u bilo koje svrhe ispunjava svakog čovjeka, jednostavno se bolje osjeća. Svaka ustanova doprinosi razvoju civilizacije. Gdje god su se zajednice pravile, pravila su se i svetišta. Nije bitno koja je kultura ili religija, iz takvih ustanova potiču pravi ljudi, sa vjerom u sebi.“

Donaciju od 10. 000 eura i 1.500 maraka, primio je  član Izvršnog odbora Medžlisa Bosanska Krupa, Muhamed ef. Kavazović, koji je iskoristio priliku i zahvalio se donatorima:

„U ime medžlisa Islamske zajednice Bosanska Krupa, presretan sam što mogu ovom prilikom da se zahvalim donatorima, koji su za ovu inicijativu mještana Zaluga i Govedarnice darovali tolika sredstva. Molim Boga dž.š. da ih nagradi velikom nagradom.“

Mještani Zaluga i Govedarnice činiće džemat Krušnica. Inicijativu mještana Zaluga i Govedarnice za izgradnju džamije podržala je Općina Bosanska Krupa donirajući novčani iznos od 25.000 KM. Pomoć bi trebala stići, ne samo od mještana, naših sugrađana, nego i svih ljudi koji žele da učestvuju u izgradnji ovog vjerskog objekta.

Enisa Bajrić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 682 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda